Ελλάδα

Π. Κουκουλόπουλος: «Δεχτείτε, επιτέλους, τις Τροπολογίες μας για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος»

Βασικά σημεία από την ομιλία του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»:

Καταθέσαμε για πολλοστή φορά τη δέσμη Τροπολογιών που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και γενικότερα το ιδιωτικό χρέος. Από την εποχή της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και με Πρόεδρο το Νίκο Ανδρουλάκηεπανειλημμένως τις έχουμε καταθέσει, γιατί αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Στην “παγίδα” του ιδιωτικού χρέους έχουν “πέσει” περίπου 4 εκατ. ΑΦΜ που χρωστούν στην εφορία, 2,3 εκατ.μητρώα που οφείλουν στον ΕΦΚΑ,περισσότερα από1 εκατ.“κόκκινα” δάνεια, καθώς και απροσδιόριστος αριθμός οφειλετών σε εταιρείες ενέργειας, Ο.Τ.Α., ακάλυπτες επιταγές. Ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας βιώνει μια ασφυκτική κατάσταση,σαν άλλος “George Floyd”που φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω” (“I can’t breathe”), πριν ξεψυχήσει. Εδώ βεβαίως δεν πρόκειται για κυριολεκτικό θάνατο, αλλά η παρομοίωση γίνεται γιατί η άρνησή σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα σε έναν αργό οικονομικό “θάνατο”, τις εγκλωβίζει στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Μας κατηγορείτε ότι καταθέσαμε τις Τροπολογίες για να πιέσουμε την Κυβέρνηση. Αν είναι να διαλέξουμε την ασφυκτική πίεση στην κοινωνία ή στην Κυβέρνησηεπιλέγουμε το δεύτερο και δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Χωρίς έπαρση, αλλά με περηφάνια, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι έχουμε καταθέσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Αφορά όλο το φάσμα του ιδιωτικού χρέους, διέπεται από ρεαλισμό και επιπλέον περιλαμβάνει δίκαιο εξορθολογισμό προστίμων, ώστε να μην δημιουργούμε νέες γενιές οφειλετώνΔεσμευόμαστε, επίσης, ότι θα καταθέσουμε αντίστοιχες διατάξεις για τα“παράλογα” πρόστιμα του ΕΦΚΑ.

Στόχος μας είναι να δώσουμε μια 2η ευκαιρία αξιοπρέπειας στους συμπολίτες μας. Μεγάλο μέρος των χρεών δημιουργήθηκε στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης, επιπλέον δε οι τράπεζες φέρουν τεράστια ευθύνη για το πως έδιναν κάποτε τα δάνεια, κι όμως τις έχουμε πληρώσει “χρυσάφι” για να μπορούν σήμερα να μοιράζουν μερίσματα και προκλητικούς μισθούς σε “golden boys”. Η πρότασή μας πρωτίστως έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, δεν “τινάζει τα ταμεία στον αέρα”,αντιθέτως και τα δημόσια έσοδα θα ενισχύσει και οι τράπεζες εμμέσως θα ωφεληθούν, αφού θα υπάρξει ξανά μια όρθια κοινωνία με καταθέσεις και συμμετοχή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Χώρας.

Θα συνεχίσουμε να τις καταθέτουμε ξανά και ξανά, μέχρι επιτέλους να τις αποδεχτείτε. Γιατί εμάς,η επίλυση του προβλήματος μας ενδιαφέρει. Οι διαγραφές, με τις οποίες εσείς ασχολείστε, δεν διαγράφουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Εισέρχομαι στο σημερινό Νομοσχέδιο. Κεντρικό ζητούμενο της Χώρας παραμένει η ανάπτυξη. Καλούμαστε να καλύψουμε το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Η απόσταση της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι μεγάλη, συγκρινόμενη με την Ε.Ε., με τον προ κρίσης εαυτό της, αλλά και με Χώρες ανάλογων χαρακτηριστικών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που βελτίωσαν το επίπεδο ζωής των πολιτών τους δύο και τρεις φορές αντιστοίχως περισσότερο από εμάς.

Η ανάπτυξη συνιστά κορυφαίο ζητούμενο για τον πρόσθετο λόγο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου που ισχύει από την 1η.1.2024, έβαλε τέλος στην περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης και δεν μας επιτρέπει να υπερβούμε τις δαπάνες άνω του 3%. Θα συζητήσουμε εκτενώς στο πλαίσιο του νέου Μεσοπροθέσμου, ότι ένας από τους τρόπους για να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στη “μέγγενη” του 3% είναι οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς και το αίτημα να μην συνυπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα.

Η Ελλάδα έχει διαχρονικά την καλύτερη χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν χρειάζεται να επαίρεστε γι’ αυτό.

Επαναλαμβάνω ότι στην καλύτερη χρηματοδοτικά περίοδο μεταπολεμικά, η Χώρα βρίσκεται σε ακατάλληλα χέρια. Η Κυβέρνηση δεν πληροί τον βασικότερο όρο για την ανάπτυξη, που είναι το σχέδιοΣτερείται σχεδίου. Με όλους αυτούς τους διαθέσιμους πόρους θα έπρεπε να έχουμε θέσει τρεις εθνικούς στόχους: την αναγέννηση του ΕΣΥ, την Ενεργειακή Δημοκρατία και το σιδηρόδρομο, απαντώντας στη “ρίζα” κομβικών προβλημάτων όπως το δημογραφικό και η ερήμωση της υπαίθρου.

Εξαιτίας της μέχρι τώρα πολιτικής σας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποσυνάγωγες όχι μόνο απ’ το τραπεζικό σύστημα, αλλά και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι ανάδοχοι δημοσίων έργων βιώνουν και εκείνοι συνθήκες ασφυξίας, αφού το ΕΣΠΑ έχει ουσιαστικά στάση πληρωμών, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο με Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Είχαμε εγκαίρως “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου” ότι η υπερδέσμευση στην οποία προχωρήσατε, οδηγούσε σε αδιέξοδο.Καταθέτω στα Πρακτικά την από 29.7.2020 Απόφαση της Κυβέρνησης για υπερδεσμεύσεις που σε ορισμένα προγράμματα έφταναν και το 350%.

Μακάρι η ανάπτυξη να ήταν τεχνικό θέμα, να μπαίναμε στην τεχνική επεξεργασία των διατάξεων του Νομοσχεδίου και όλα να λύνονταν. Όμως, δεν είναι. Παρά ταύτα, σε συνέχεια όσων με επάρκεια ανέδειξε η Ειδική Αγορήτριά μας, Χριστίνα Σταρακά, εστιάζω σε τρεις επισημάνσεις.

– Είναι σε θετική κατεύθυνση η κίνησή σας να μειώσετε τις υπερδεσμεύσεις. Έρχεται, όμως, πολύ καθυστερημένα, τα πεπραγμένα σας είναι τελείως διαφορετικά.

– Σας καλούμενα δεσμευτείτε για συγκεκριμένη προθεσμία όσον αφορά την ομογενοποίηση των ΟΠΣ (Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων) ΠΔΕ και συγχρηματοδοτούμενων. Και εδώ, αργήσατε πέντε χρόνια.

– Πιστεύουμε ότι όλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε πρόκειται για εθνικό σκέλος είτε για συγχρηματοτοδούμενο, πρέπει να έχει ενιαία πολιτική διεύθυνση υπό έναν Γενικό Γραμματέα. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να το“σπάσει” σε τρεις Γραμματείες, είναι λανθασμένη.

Οι ανωτέρω παρεμβάσεις, μαζί με την αξιοποίηση του άξιου στελεχιακού δυναμικού των αρμόδιων Υπηρεσιών,αποτελούν αναγκαίες παραμέτρους, για να λειτουργήσουν όσα σήμερα νομοθετείτε.Κυρίως και πάνω απ’ όλα, χρειάζεται σχέδιο, διαφορετικά θα μείνετε με τα ωραία διαγράμματα και τις εύηχες προθέσεις, που δεν θα γίνουν ποτέ πράξη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button