Άρθρα

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση – 8 εθνικοί στόχοι για βιώσιμη ανάπτυξη»

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Σε τρεις εβδομάδες τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος  μας  θα κληθούν να αποφασίσουν  όχι μόνο το πρόσωπο, που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος και έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. Να εκπροσωπήσει τις αγωνίες και τα όνειρα του ελληνικού λαού βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς λοιπόν που ξαναβάλαμε το τρένο στις ράγες του, εμείς που κάναμε τα πρώτα βήματα, εμείς μπορούμε σήμερα να κάνουμε και το μεγάλο άλμα. Άλμα όχι στο άγνωστο ρισκάροντας ό,τι πετύχαμε με κόπο αλλά άλμα με τις αξίες μας , τις αρχές μας, το ήθος και την υπευθυνότητά μας. Χτίζοντας και όχι γκρεμίζοντας.

Την Τετάρτη παρουσίασα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με 8 εθνικούς στόχους. Απαντώντας στα προβλήματα και αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας, που  ζουν αποκλεισμένοι σε συνθήκες φτώχειας και συμβιβασμένοι με ένα παρόν μηδενικών ευκαιριών. Ακούγοντας τη μεσαία τάξη, που βλέπει συνεχώς το εισόδημά της να μειώνεται. Τη νέα γενιά της πατρίδας μας που δεν μπορεί να ανοίξει με αξιοπρέπεια τα φτερά της. Την ελληνική περιφέρεια που ερημώνει, τον πρωτογενή τομέα που εγκαταλείπεται, τον κόσμο της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που προσδοκά μια καλύτερη ζωή.

 

Ισχυρή Ελληνική Περιφέρεια

Έχουμε άραγε αναλογιστεί τι μέλλον έχει η νέα γενιά που γεννήθηκε στην Περιφέρεια, εκτός από τη μετανάστευση εντός ή εκτός χώρας; O πρωθυπουργός ενώ άφησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση έξω από τη διαβούλευση για το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς ντροπή έθεσε ως στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων το 2027. Για ποια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μιλάμε, όταν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας και το 61% της οικονομικής της δραστηριότητας συγκεντρώνονται σε δύο μόνο περιφέρειες. Όταν όλες οι περιφέρειες, με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο του 72% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γι’ αυτό, προτείνουμε:

-Γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές.

-Αύξηση (50%) του επιδόματος στους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μαζί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και πάνω, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

– Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε δίκτυα σύγχρονων μεταφορών (όπως ο σιδηρόδρομος) και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προάγουν την πράσινη μετάβαση, τη διασύνδεση και την παραγωγική αναβάθμιση.

–  Για εμάς συνολικά, η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό προγραμματισμό είναι θεμελιώδης, όπως επίσης και η ενδυνάμωση της οικονομικής της αυτοτέλειας, με μέτρα όπως η απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας και μέρους του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Η πρόσβαση στη φθηνή και ποιοτική κατοικία για τη νέα γενιά είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο.

Το εθνικό ζήτημα του Δημογραφικού συνδέεται και με την πρόσβαση των νέων ανθρώπων σε φθηνή και ποιοτική κατοικία. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει την υλοποίηση ενός συνεκτικού στεγαστικού προγράμματος δημιουργίας χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μέτρο που θα αποκλιμακώσει ουσιαστικά τις τιμές στα ενοίκια.

-Άμεση κατάργηση της Χρυσής Βίζας, όπως ήδη συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

-Οι Δήμοι να αναλάβουν την αρμοδιότητα καθορισμού της φέρουσας ικανότητας για έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

-Επαναφορά της φορολογικής έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, με συγκεκριμένα κριτήρια και πλαφόν ως προς τα τετραγωνικά του ακινήτου, το εισόδημα του νοικοκυριού και το ύψος του δανείου.

-Αναλογική μείωση των φόρων σε συνάρτηση με τον χρόνο διάθεσης των κλειστών ακινήτων στο δημόσιο απόθεμα κατοικιών. Και το ενοίκιο πάντα με πλαφόν. Έτσι μόνο διασφαλίζουμε ότι τα φορολογικά κίνητρα που θα δώσει το κράτος θα πιάσουν τόπο και θα μεταφραστούν σε φτηνό ενοίκιο για τα νέα ζευγάρια.

 

Ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος στο πλευρό του πολίτη

Ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε τίποτα το ουσιαστικό για την ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας, πλην ορισμένων αυτονόητων φοροελαφρύνσεων για το προσωπικό που αποτελούν πάγια θέση μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες. Ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να θεσπίζει ειδικό φορολογικό καθεστώς για ποδοσφαιριστές και προπονητές και όχι για το προσωπικό του ΕΣΥ. Αλλά για τη θεραπεία των διαρθρωτικών αδυναμιών του ΕΣΥ δεν ακούσαμε τίποτα.  Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού της υγείας. Την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός λαός πληρώνει τα περισσότερα χρήματα σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη των «27» – μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.

Έγκαιρα, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να διοχετευτεί μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε αυτό τον σκοπό.

  • Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μεταξύ άλλων την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα –ανθυγιεινά.
  • Ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.
  • Νέος χάρτης υγείας, με επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο σε κάθε μεγάλο νησί. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ο άλλος πυλώνας του Κοινωνικού Κράτους, η δημόσια Παιδεία, αποτελεί για εμάς εθνική υπόθεση. Έχουμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και καιρό, το συνολικό μας σχέδιο. Δίνω έμφαση στα εξής σημεία:

–      Η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας θα συμβάλει στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων και θα συντονίζει ένα συνεχή εθνικό διάλογο και μεταρρυθμίσεις συνολικά στην εκπαίδευση.

–              Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το κόστος της παιδείας δεν πρέπει να  αντιμετωπίζεται ως λειτουργική δαπάνη, αλλά ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της χώρας:

o            Mε αύξηση της δημόσιας δαπάνης ώστε να φτάσει σταδιακά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

o             Με καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα .

o             Με πιστοποίηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών έως τη Γ’  Γυμνασίου.

o             Με στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού

o             Με προτεραιότητα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.

o             Με στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και πραγματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα γίνουν με σεβασμό στο Σύνταγμα.

 

Μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας

Έχουμε προτείνει από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης ένα συνδυασμό θεσμικών παρεμβάσεων και έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων:

  • Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών. Μια πρόταση που έχει καταθέσει ήδη το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κυβέρνηση έχει απορρίψει στη Βουλή χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση.
  • Ουσιαστικός έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Έκτακτη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής
  • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων στην αγορά, όπως στον τομέα της ενέργειας και των τραπεζών.

 

Αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αποσπασματικά επιδόματα ή στην καλύτερη περίπτωση μόνιμες αυξήσεις που η κυβέρνησή του, όμως, τις παίρνει πίσω με άλλον τρόπο. Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές μπορεί να αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, χώρια η τεράστια επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους. Με αυτό τον τρόπο, εξανεμίζεται  η όποια ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Εμείς προτείνουμε για τον κόσμο της εργασίας:

  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να προστατεύονται, πραγματικά, οι όποιες αυξήσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.
  • Επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

 

Για τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση επιμένει στην πεπατημένη των επιδομάτων, κρατώντας τους σε ομηρία. Εμείς αντιτάσσουμε μόνιμα μέτρα θωράκισης:

  • Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης με σταδιακή της μείωση, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένες για 600.000 συνταξιούχους  οι έτσι και αλλιώς αναιμικές αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο.

 

Νέο παραγωγικό πρότυπο με ισχυρό Πρωτογενή Τομέα.

Είναι απαραίτητη η διασφάλιση ενός βιώσιμου παραγωγικού προτύπου «MadeinGreece», με έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, με συνέργειες πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης και τουρισμού. Σε αυτό το σχέδιο, ο πρωτογενής τομέας είναι υψίστης σημασίας. Πρωταρχικής σημασίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά «εθνικά μας προϊόντα». Σήμερα, οι αγρότες μας βρίσκονται, δυστυχώς, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη. Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν πάρα πολλές στρεβλώσεις σε επίπεδο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λειτουργεί και τελεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Ο ΕΛΓΑ έχει τεράστια προβλήματα. Βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί σε ομηρία, διότι δεν γνωρίζουν τελικά πότε και πώς θα αποζημιωθούν.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε εξαρχής το κρίσιμο ζήτημα για τις ενεργειακές κοινότητες Δήμων, αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών και συνεταιρισμών, ώστε να περιοριστεί δραστικό το ενεργειακό κόστος. Αφήσαμε τον λιγνίτη για να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι για να τις πάρουν στα χέρια τους πέντε μεγάλοι ολιγάρχες, αλλά για να πάμε σε μία βιώσιμη, κυκλική οικονομία, όπου οι παραγωγοί και οι αυτοδιοίκηση θα έχουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης ώστε να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια.

Χρειάζεται επίσης, Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση υδάτινων πόρων για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα και κλιμακούμενη λειψυδρία. Με μικρά φράγματα και αρδευτικά δίκτυα

Τέλος, είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

 

Έμπρακτη στήριξη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Έχουμε καταθέσει και επιμένουμε στην πρόταση νόμου, που φέραμε στη Βουλή,  για το ιδιωτικό χρέος και ειδικότερα για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς. Τέλος, στηρίζουμε τη δημιουργία ειδικών καναλιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να πάψει επιτέλους ο άτυπος αποκλεισμός τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη

Το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας με κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου, που βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος», απέτυχε παταγωδώς. Όπου υπάρχει συγκεντρωτισμός, βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί η αδιαφάνεια, η άνευ όρων νομή της εξουσίας, μια αίσθηση παντοδυναμίας που δεν υπολογίζει θεσμικά αντίβαρα. Γι΄ αυτό θα πάρουμε πρωτοβουλία στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button