«Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα»: Γιώργος Παραστατίδης – μια πολύπλευρη παρουσία – μια ολιστική προσφορά
Εισήγηση του Θανάση Μουσόπουλου στην παρουσίαση του βιβλίου, 22/9/24
Παρουσία πλήθους κόσμου στο Ενοριακό Κέντρο Πετεινού, παρουσιάστηκε το νέο πόνημα του αγαπητού φίλου Γιώργου Παραστατίδη, επιπλέον τιμήθηκε ο συγγραφέας για το σύνολο του πολυσχιδούς έργου του. Μαζί με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς Ανέστη Ακριτίδη και Κούλα Τσιφτσίδου είχα τη χαρά και τιμή εισήγησης για την παρουσίαση του βιβλίου του «Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα», που εκδόθηκε στο τυπογραφείο Δαλακάκη με την επιμέλεια του εκλεκτού Χαράλαμπου Μανανά, ο οποίος είναι το «μάτι» για όλες τις εκδόσεις του Παραστατίδη και του περιοδικού «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση» με το οποίο συνεργαζόμουν μαζί τους από το 1994 ως το 2010.
Θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα κύρια σημεία της εισήγησής μου.
Μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση ο τίτλος του βιβλίου. Ο συγγραφέας στον πρόλογό του μας πληροφορεί για ένα παιδικό περιστατικό (ο Γ. Παραστατίδης γεννήθηκε το 1950) που το αναφέρει και ο δάσκαλός του Σπύρος Μπάκος. Στην τετάρτη τάξη ο δάσκαλος μαζεύει όλους τους μαθητές για να εκλέξουν μέλη του υπό ίδρυση σχολικού συνεταιρισμού. Στην ερώτηση «ποιος θέλει να γίνει πρόεδρος;» σήκωσε το χέρι ο Γιώργο, εννιά χρονώ παιδί. Ο δάσκαλος, τον αγνόησε, διότι ήθελε πρόεδρος να γίνει κάποιος από την έκτη τάξη. Έπειτα, ρώτησε για τις άλλες θέσεις, αλλά ο Παραστατίδης δεν σήκωσε το χέρι για καμιά άλλη θέση του συμβουλίου. Και προσθέτω εγώ: «Ήξερε τι ήθελε!».
Στο βιβλίο παραθέτονται στοιχεία για τις εννέα θέσεις των οποίων ανέλαβε την προεδρία ο Γιώργος Παραστατίδης. Οι θέσεις στις οποίες δραστηριοποιήθηκε:
1ο : Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βιστονίδας
2ο : Πρόεδρος του Κοινωνικού Κέντρου «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ», (2010-2019)
3ο : Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομού Ξάνθης
4ο : Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιοδικού «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση»
5ο : Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νομού Ξάνθης
6ο : Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού
7ο :Πρόεδρος του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου «ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ»
8ο : Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αβδήρων
9ο : Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Επταθεσίου Δημοτικού Σχολείου Πετεινού.
Στον Επίλογο του βιβλίου ο Γιώργος Παραστατίδης αναφέρεται στην «Απόλυτη αριθμητική ταύτιση των ονείρων και των οραμάτων μου με τη συνολική πορεία μου, στον επαγγελματικό, συνδικαλιστικό, πολιτιστικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό χώρο» (σελ. 279).
Στην προσωπική μου κατάθεση στο βιβλίο σημειώνω ανάμεσα στα άλλα: «Σκεφτόμουν, πώς θα μπορούσα να περιγράψω τα πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα και έργα του. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αντιστοιχεί με τη δομή της λεγόμενης ιστορικής κοινωνίας, που περιέχει το φυσικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Το οικονομικό εξαρτάται από το φυσικό, το κοινωνικό αρθρώνεται πάνω στο οικονομικό και το πολιτιστικό πάνω στο κοινωνικό στοιχείο.
Ο Γιώργος έχει σχέση και με τα τέσσερα επίπεδα:
– είναι δεμένος με τη φύση και τη φυσική ζωή,
– ασχολήθηκε με την οικονομία, εργάστηκε σε οικονομικές δομές,
– πήρε μέρος σε πολιτικούς θεσμούς, όπως η Αυτοδιοίκηση
– καταπιάστηκε ενεργά με πολιτιστικά δρώμενα – τον αθλητισμό και τον πολιτισμό».
Ο Γιώργος Παραστατίδης εξέδωσε, πριν από το παρουσιαζόμενο, τα εξής βιβλία:
Το 2003 το Λεύκωμα «Η Κληρονομιά μας – Πετεινός Ξάνθης», σελ. 285. Κείμενα και φωτογραφίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου. Μια ζωντανή προσέγγιση στο παρελθόν και το παρόν του ευλογημένου αυτού χώρου. Ο ίδιος στον Πρόλογο του βιβλίου σημειώνει: «Η κληρονομιά μας θέλω να πιστεύω ότι θα είναι τα άθραυστα ματογυάλια, με τα οποία οι επερχόμενες γενιές θα αγναντεύουν με συγκίνηση το παρελθόν τους…».
Δέκα χρόνια μετά, το 2013 παρουσιάζεται το εξίσου με το πρώτο σημαντικό έργο «ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ, Τρεις διηγήσεις και μια συνέντευξη δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», σελ. 151. Το βιβλίο αποπνέει αγάπη και σεβασμό στους δασκάλους, που σε δύσκολα χρόνια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να στηρίξουν τον άνθρωπο και την κοινωνία στην ελληνική επαρχία. Προσεγγίζουμε τους δασκάλους, τη ζωή και την εκπαιδευτική δράση τους: Ανδρέα Σωτηρακόπουλο, Αθανάσιο Τσακπίνη, Σπύρο Μπίκο, Λάζαρο Μιχαηλίδη. Πολύ ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στη ζωή και το έργο του Σταύρου Χαλιορή (1931 – 2008) που πρόσφερε τόσα πολλά στην Ξάνθη.
Στον Επίλογο του βιβλίου ο Γιώργος Παραστατίδης γράφει: «Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά οικονομική δοκιμασία. Όλοι συμφωνούν ότι η κρίση που βιώνουν οι Έλληνες δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση κοινωνική, πνευματική και πρωτίστως πολιτική».
Και ολοκληρώνουμε τον περίπατό μας με το βιβλίο: “Με γνώση και εμπειρία, Δήμος Αβδήρων, 1999-2014, Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη” (2016). Το βιβλίο «Με γνώση και εμπειρία» (σελ. 352) είναι μια εκδοτική δουλειά τέλεια, με την επιμέλεια του φίλου Χαράλαμπου Μανανά, που επιμελήθηκε και τα άλλα βιβλία του Γ. Παραστατίδη.
Αποτελείται από 11 κεφάλαια και αποτυπώνει την αγωνία και το μεράκι του συγγραφέα για το Δήμο Αβδήρων, για τον άνθρωπο ως ενιαία οντότητα: οικονομία, ιστορία, πολιτισμός.
Ο Γιώργος Παραστατίδης εξέδωσε και δύο βιβλία σχετικά με τα οικονομικά: «Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων» και «Φορολογική Ταμειακή Μηχανή -Οδηγίες – Πληροφορίες».
*
Θα επανέλθουμε στο παρουσιαζόμενο βιβλίο «Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα».
Νιώθω την ανάγκη να σημειώσω τη μεγάλη σημασία του έργου όσον αφορά τον πολιτισμό.
Η ενασχόληση του Γιώργου Παραστατίδη με το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής» συνδέεται με μια σειρά σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκδήλωση με τον εξαιρετικό εικαστικό Τριαντάφυλλο Ηλιάδη.
Το περιοδικό «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση» φιλοξενεί εκατοντάδες κείμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος – αποτελεί σημαντικό εργαλείο θρακογνωσίας. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στις εκδηλώσεις για τον Στέφανο Ιωαννίδη και την Κατίνα Βέικου Σεραμέτη. Παραθέτει κείμενα (και δικά μου) για τα παραπάνω θέματα.
Είμαι ευγνώμων γιατί κατά την περίοδο 1994 – 2010 που κυκλοφορούσε το περιοδικό δημοσιεύθηκαν στην Προσέγγιση 151 κείμενά μου. Ευχαριστώ και για δύο βιβλία μου που εκδόθηκαν από τη Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση:
- Θράκη, μνήμη για το μέλλον – Θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού, 1997, σελ. 214
- Λεξιλόγιο Θεατρικών Όρων, 2005, σελ. 24
*
Εκφράζω την αγάπη και το θαυμασμό για τα έργα του φίλου Γιώργου Παραστατίδη. Κλείνοντας τονίζω ότι μια ολόκληρη ζωή πάλεψε για τον άνθρωπο και την πρόοδο. Δεν είχε το «εμπόριο» ως τον κύριο σκοπό, όπως συμβαίνει στις μέρες μας στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έμεινε ο αγνός «Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα»!
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024