Άρθρα

Δεν μας ταιριάζει ο συμβιβασμός με τις μικρές επιδόσεις

ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Φτάσαμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές τρεις μόλις εβδομάδες από την πρώτη Κυριακή και είμαι πεπεισμένη, ότι στις 6 Οκτωβρίου μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά μεγάλη, συγκλονιστική συμμετοχή ενεργών, προοδευτικών πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Αυτό είναι το κλίμα που συναντώ τρεις μήνες τώρα, από τότε που η Κ.Ε αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση των εκλογών και επισκέπτομαι κάθε γωνιά της χώρας, συζητώ με απλούς πολίτες , ανταλλάσσω απόψεις με φορείς, με ανθρώπους όλων των κοινωνικών, επαγγελματικών, ηλικιακών κατηγοριών. Αυτή η συλλογική φωνή της κοινωνίας  συμπυκνώνεται σε δύο βασικά μηνύματα.

  • Υπάρχει μια διακριτή, σημαντική και ηχηρή δυσαρέσκεια με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, δεν στέκεται καλά, φθείρεται καθημερινά. Δεν υπάρχει πια το 41%. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμα και το 28%. Αμφισβητείται ανοικτά για τις ταξικές, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της σε όλη την γραμμή των προβλημάτων που απασχολούν κυρίαρχα την κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από την  έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας και αποσπασματικές δράσεις , τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα.

Αυτό το δίμηνο, βρέθηκα σε δεκάδες γωνιές της Ελλάδας. Παντού υπήρχε το ίδιο κλίμα, η ίδια φωνή.ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Δεν υποφέρεται άλλο η ακρίβεια στο ράφι σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση και την απογείωση των ενοικίων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.  Δεν υπάρχει πουθενά σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει από τα νέα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, το κόστος λιπασμάτων και ενέργειας. Ολόκληρες περιοχές κινδυνεύουν από την λειψυδρία. Το Ε.Σ.Υ παραπαίει. Το δημογραφικό αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό κίνδυνο, μαζί με την τάση ερημοποποίησης περιοχών. Η Κυβέρνηση συνολικά απέτυχε. Εξάντλησε τη δυναµική της και πλέον οπισθοδροµεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

Το πολιτικό και κοµµατικόσύστηµα, µε αφετηρία τις ευρωεκλογές, βρίσκεται σε κίνηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισµών και η ανάγκη της προοδευτικής εναλλακτικής απέναντι στην ολοκλήρωση του κύκλου της Ν.∆. είναι επιτακτική. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα vertigo. Βρίσκεται σε μια διαρκή ένταση και σε καθεστώς πλήρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής απροσδιοριστίας. Ουσιαστικά διαλύεται, αποσυντίθεται, δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο που ξεκίνησε στην χρεοκοπία ως δύναμη λαικισμού , εχθροπάθειας . Αναρωτιέμαι πως κάποιοι σύντροφοι μιλάνε για μέτωπα και συμπράξεις με ένα κόμμα αυτής της πορείας και χαρακτηριστικών, αυτής της κατάστασης.

Τα βλέμματα πάρα πολλών προοδευτικών πολιτών πέφτουν προς το κόμμα που έχει ψηφίσει τουλάχιστον μια φορά, το 60% της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να δηλώσει παρόν και να αναλάβει αυτή την ευθύνη, ανταποκρινόµενο µε επάρκεια και αποτελεσµατικότητα στον εθνικό και κοινωνικό του προορισµό.

  • Συνάντησα χιλιάδες πολίτες που με αγωνία μου έλεγαν : « Μη χάσετε κι αυτή την ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ!» Προσέθεταν δε « Αν δεν τα καταφέρετε και τώρα, θα αφήσετε χώρο και στην Ν.Δ αλλά και σε αντισυστημικές δυνάμεις είτε αυτοκαθορίζονται ως αριστερές είτε βρίσκονται στο ακροδεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος.

Έχουν δίκιο. Χάσαμε ευκαιρίες. Για να θυμίσω  πως φτάσαμε σ΄αυτές τις εκλογές που ήμουν από τα πρώτα στελέχη αν όχι το πρώτο που τις πρότεινε, μαζί με την ανάγκη να διεξαχθεί μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια που μας κρατάνε στις διαστάσεις ενός μικρού, άντε μικρομεσαίου κόμματος. Χρειαζόταν αυτή η κίνηση και μάλιστα η θεσμικότητα, το ενωτικό κλίμα, η σοβαρότητα, η αντιπαράθεση μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού και συντροφικότητας έχουν προσθέσει πόντους στο ΠΑΣΟΚ.

Χρειαζόταν γιατί σ΄εμάς δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός με τις μικρές επιδόσεις, η ικανοποίηση με μικρά βήματα, η τοποθέτηση των προβλημάτων κάτω από το χαλί.Γιατί μέσα σε δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13% και κάποιοι να δηλώνουν και ικανοποιημένοι χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οφείλαμε να δώσουμε πολιτική έκφραση σε αυτό τον κόσμο. Aπό τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών υπήρξαν πολύ σημαντικά μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα και προς βεβαίως και προς  το ΠΑΣΟΚ. Η τεράστια αποχή που έφτασε το 60% εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα πριν απ΄όλα προς την Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, με την Ν.Δ να χάνει 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Ωστόσο, η ψήφος έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς τα βασικά μηνύματα προς την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 350.000 ψηφοφόρους, όταν πέρυσι τον εγκατέλειψαν άλλοι 850.000 ! Παρ΄όλες αυτές τις φθορές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβασε το ποσοστό του κατά 1% , ωστόσο έχασε 110.000 ψήφους. Θέσαμε ως στόχο την δεύτερη θέση και το δυνάμωμα των ποσοστών μας και δεν πετύχαμε κανένα.

Αυτά καθορίζουν και την κρισιμότητα των εκλογών της 6/9 και 13/9. Γιατί ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, με σωστό προσανατολισμό και αποτελεσματικά!Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται καθημερινά και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας. Πρέπει επομένως να κινηθούμε τώρα , ενωμένα, με πυκνές πρωτοβουλίες. Να ξαναγίνουμε και πάλι το θυελλώδες Κίνημα που αγάπησε η Ελληνική κοινωνία . Να ξαναγίνουμε ταυτόχρονα το Κόμμα που μπορεί να φέρει και πάλι την ελπίδα, την αλλαγή, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά κυβερνητικής δύναμης και όχι μιας δύναμης διαμαρτυρίας, ετεροκαθορισμού. Δείχνοντας ότι είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης, φωνή λογικής, φορέας μιας νέας πρότασης για την ελληνική κοινωνία παράταξη που μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική που εκπροσωπεί.

 

Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί επομένως, θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του στο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας. Θα κριθεί αν θα παραμείνουμε συμβιβασμένοι με την στασιμότητα ή τα μικρά βήματα που δεν οδηγούν πουθενά ή θα  ξαναγίνουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τον κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ.Θα κριθεί αν θα ξαναγίνουμε το μεγάλο Κίνημα που θα πορευτεί μαζί και για την κοινωνία ,που λειτουργεί σαν κόμμα ανοιχτό, σαν συλλογικό πολιτικό υποκείμενο και όχι ως μηχανισμός που φοβάται ακόμα και την συνεδρίαση των οργάνων του.

Ο πιο γρήγορος και ο µόνος εφικτός δρόμος μιας νέας προοδευτικής λύσης και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία είναι ο σύγχρονος και ρεαλιστικός δρόµος του µεγάλου και κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ. Μιλάω πάντα στην βάση μιας δυναμικής αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ που θα διευρύνεται όλο και περισσότερο με νέες δυνάμεις, με χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να λυθούν τα προβλήματά τους και να προχωρήσει η χώρα.  Υπάρχει ένας τεράστιος  χώρος από τις παρυφές της Ν.Δ  μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση και κοιτάνε προς το ΠΑΣΟΚ.Η λύση δεν βρίσκεται στην αναζήτηση συμπόρευσης δυνάμεων με τις οποίες έχουμε τεράστιες διαφορές στον προγραμματικό λόγο, στην πολιτική και ιδεολογία μας . Δεν βρίσκεται σε αφηρημένα σχήματα χωρίς περιεχόμενο, ρεαλισμό και προοπτική.

Το ζητούμενο είναι φανερό και προκύπτει ως εθνική αναγκαιότητα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα  μια σαφή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης βασισμένη σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Η ιστορία φέρνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο καθήκον να δώσει κρίσιμες απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας , για την πορεία του πολιτικού συστήματος. Γι αυτό και όλα δείχνουν ότι η πορεία προς τις εκλογές συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση ήδη έχω καταθέσει μια συνολική πλατφόρμα θέσεων που έχω θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για την δική μου πρόταση, για το δικό μου συνολικό σχέδιο για ένα πατριωτικό σοσιαλδημοκρατικό μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ.Πρόκειται για θέσεις που εστιάζουν:Στην ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής  χώρας με φωνή και κύρος στα διεθνή φόρα με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ισχυρή φωνή απέναντι στην προκλητικότητα από τους γείτονες μας. Στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης με αντιμετώπιση των εκτοξευθέντων τα τελευταία χρόνια ανισοτήτων και την προώθηση πολιτικής δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.Την αύξηση των μισθών και των συντάξεων που παραμένουν κατά βάση χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης και οδηγούν την κοινωνία σε ασφυξία λόγω ακρίβειας, εκτόξευσης των ενοικίων και του συνολικού κόστους ζωής.Την ανάγκη αλλαγών στο Κράτος που θα βασίζονται στην αξιολόγηση, την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στην στήριξη του Κοινωνικού Κράτους σε μια περίοδο που το Ε.Σ. Υ καταρρέει και ευρύτατες κοινωνικές ομάδες, ανάμεσά τους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.Στα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας του πολίτη. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδας όπως το δημογραφικό που έχει πάρει διαστάσεις επικίνδυνες, η κλιματική κρίση και η θωράκιση της χώρας, τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης που επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις και πρέπει να δούμε έγκαιρα τις αρνητικές επιδράσεις, όπως π.χ. την μείωση των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, καταθέτω προτάσεις που αφορούν στην μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε Κίνημα βασισμένο στην αυτοοργάνωση και όχι ένα κλειστό κόμμα, αλλά και με θεσμικές, δημοκρατικές, συλλογικές λειτουργίες που θα επιτρέπουν την συμμετοχή των μελών και στελεχών.Το ΠΑΣΟΚ ή θα αλλάξει ριζικά και θα μετατραπεί από κόμμα μηχανισμών σε ένα ανοικτό κόμμα κοντά στην κοινωνία ή δεν θα μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι το κόμμα δεν λειτούργησε όπως έπρεπε κ ότι απέκοψε δυνάμεις.

Προσωπικά μετά από πολύ περίσκεψη, με αίσθηση ευθύνης κατέθεσα την υποψηφιότητά μου. Την κατέθεσα γιατί πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω, αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν με τιμήσουν και με εκλέξουν τελικά Πρόεδρο. Γιατί πιστεύωότι διαθέτω την αντίληψη και την ορμή να κάνω πράξη όσα αναφέρω πριν, επιφέροντας τις αναγκαίες  αλλαγές στην φυσιογνωμία, την αντιπολιτευτική τακτική του ως κόμμα πρωταγωνιστής που δεν θα ετεροκαθορίζεται, αλλά και στην δομή και την αναγκαία δημοκρατική λειτουργία του. Που θα εκφράσει ξανά την κοινωνία και θα ξαναπιάσει το νήμα μαζί της μεταβολίζοντας το σε πολιτική πράξη.Που θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.Γιατί, έχω δώσει δείγματα γραφής καταθέτοντας προτάσεις που συχνά ήταν και σε αντίθεση με την επίσημη στάση μας όπως στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου και των μη Κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Γιατί ξέρετε καλά ότι είμαι πολιτικός της κοινωνίας όχι των μηχανισμών ούτε των συστημάτων, και βλέπετε τι πόλεμος μου γίνεται από κανάλια και εφημερίδες, και αυτό είναι το όραμα μου για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

Γιατί έχω σαφές ότι χρειάζεται μια στροφή που θα εκφράσει τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται, τους πιο ευάλωτους, τον κόσμο που ζει από τη δουλειά του , προς μία πολιτική που θα στηρίζεται στην λογική και την κοινωνική ευαισθησία και θα αγκαλιάζει δυνάμεις από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που μετράνε απώλειες περίπου 2 εκατομ. ψηφοφόρους που είναι πολίτες που αναζητούν φορέα πολιτικής εκπροσώπησης. Γιατί έχω δείξει ότι είμαι αμετανόητα κατά αντιλήψεων σύμφωνα με τις οποίες δεν συνιστά πρόβλημα η συντήρησή του ΠΑΣΟΚ σε μικρά ποσοστά, αλλά πιστεύω σε ένα μεγάλο κόμμα  παράταξη που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button