Ελλάδα

Χ. Δούκας: «Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια, είναι ώρα για έργα»

Το 40% των δήμων της χώρας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κήρυξη στάσης πληρωμών, με σημαντικές συνέπειες στις υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους πολίτες, στις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους και βεβαίως στην ίδια τους την λειτουργία.

Το συνολικό έλλειμμα των δήμων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έργα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 130 εκ. ευρώ, έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες γιατί δεν έχει εγκριθεί η καταβολής των κονδυλίων.

Αυτό το ζοφερό τοπίο προκάλεσαν και συντηρούν οι κυβερνητικές πολιτικές, που αφαιρούν από τους δήμους τουλάχιστον το 70% των πόρων, που δια νόμου, έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ της Αυτοδιοίκησης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, επανειλημμένα με ομόφωνες αποφάσεις έχει επισημάνει τη σοβαρότητα των προβλημάτων και έχει καταθέσει πρόταση μέτρων που καλύπτει το μίνιμουμ των αναγκών των ΟΤΑ.

Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, καμία πρόταση δεν έχει γίνει δεκτή. Επίσης κατά την συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών, αγνοήθηκε, σχεδόν, το σύνολο των προτάσεων των δημάρχων.

Η «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ», με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα, εκτιμά ότι οι δήμαρχοι της χώρας έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο αναμονής και συζήτησης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατέθεσε πρόταση για συμβολικό 24ωρο κλείσιμο των δήμων στις αρχές Νοεμβρίου, εφ’ όσον η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί για τα σημαντικά προβλήματα των δήμων.

Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΚΕΔΕ, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρ’ ότι αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και ότι η συνάντηση δεν απέφερε αποτελέσματα, για δεύτερη φορά απέρριψαν την πρόταση της «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΡΑ» και αντιπρότειναν …να συνεχιστεί η συζήτηση.

Καλούμε την ΚΕΔΕ, έστω και αυτή την ώρα, να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, πριν οι δήμοι της χώρας οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο.

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο Χάρης Δούκας, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ» και δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση στα λόγια επαγγέλλεται την σύγκλιση με την Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, όμως στην πράξη οδηγεί τους δήμους σε πλήρες αδιέξοδο. Τους αφαιρεί πόρους, τους παίρνει αρμοδιότητες και τους αποδυναμώνει από προσωπικό, με σοβαρές συνέπειες στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες τους. Καλώ την κυβέρνηση έστω και τώρα, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, να υιοθετήσει τις ομόφωνες αποφάσεις των αιρετών και να εγκρίνει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων. Δήμαρχοι και δημότες «χορτάσαμε» από μεγάλα λόγια, είναι πια ώρα για έργα».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΑΘΗΝΑ 9,84

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button