Ελλάδα

ΣΕΚΕ: Στα 90 εκατ. ευρώ «βλέπει» τις φετινές πωλήσεις

Οι 3 στρατηγικές προτεραιότητες!

Στα 90 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι φετινές πωλήσεις της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ ΑΕ), με την εταιρεία να θέτει τις στρατηγικές της προτεραιότητες με κυριότερη την αύξηση του μεριδίου αγοράς εντός της επόμενης τριετίας στην Αλβανία.

Αν και η ΣΕΚΕ με έδρα στην Ξάνθη εμφάνισε μειωμένα οικονομικά μεγέθη το 2023 και υψηλά κόστη δανεισμού, ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για την τρέχουσα χρήση είναι η διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΣΕΚΕ ανήλθε στο ποσό των 79,409 εκατ. ευρώ έναντι 80,694 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 1,59%. Τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) εκμεταλλεύσεως διαμορφώθηκαν στα 10,231 εκατ. ευρώ ενώ μετά την αφαίρεση του κόστους των λειτουργιών εκμετάλλευσης (Διοίκηση – Διάθεση – χρηματοοικονομικά) και μαζί με τα λοιπά συνήθη έσοδα, τα έκτακτα αποτελέσματα και τον φόρο εισοδήματος, διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα της χρήσης 2023 (ζημιές) στο ποσό των 35.020,58 έναντι κερδών του 2022 ποσού 1,170 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΣΕΚΕ έχει υψηλά κόστη δανεισμού καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται από την ημερομηνία αγοράς χωρικών καπνών μέχρι την πώληση και την είσπραξη των απαιτήσεων αυτών προκαλεί προβλήματα ρευστότητας στην εταιρεία. Όπως αναφέρεται στις πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις, ο μέσος δανεισμός της εταιρείας για τη χρήση 2023 ανήλθε σε ποσό 67.104 χιλ. € και το μέσο επιτόκιο ανήλθε σε 6,18%. «Η εταιρεία παραμένει προς το παρόν σταθερή παρά το γενικότερο κλίμα οικονομικής ύφεσης και ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρεί την «ελαστικότητα» των δαπανών της», σημειώνεται ακόμη στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Η εξέλιξη της εταιρείας

Αναφορικά με την εξέλιξη της ΣΕΚΕ, τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένεται να την επηρεάσουν είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει την ρευστότητα της εταιρείας και η ζήτηση των καπνών Ανατολικού τύπου από τις μεγάλες πολυεθνικές τσιγαροβιομηχανίες. Με δεδομένη μάλιστα τη διαφαινόμενη διατήρηση του υφιστάμενου αρνητικού κλίματος, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τις κινήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της.

Οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στα 90 εκατ. ευρώ το 2024, πραγματοποιώντας μια αύξηση 8% συγκρινόμενες με τις πωλήσεις του 2023. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων προϋπολογισμένων εξόδων για την προβολή και προώθηση της εταιρείας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της ΣΕΚΕ περιλαμβάνει την εδραίωση και αύξηση μεριδίου αγοράς εντός της επόμενης τριετίας στην αγορά της Αλβανίας, τη λειτουργική αναδιοργάνωση της μητρικής εταιρείας και των θυγατρικών καθώς την ποιοτική βελτίωση της αγοραστέας πρώτης ύλης, δηλαδή ο καπνός. Οι κύριες στρατηγικές μάλιστα της ΣΕΚΕ είναι η αύξηση του τζίρου της, η βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους, η συνέχεια στην στρατηγική επέκτασης στο εξωτερικό, η εύρεση νέων πελατών καθώς και η επέκταση νέων συναφών δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιθώριο μικτού κέρδους.

Η ΣΕΚΕ δραστηριοποιείται από το 1947 στην εμπορία και επεξεργασία του καπνού και αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο προμηθευτή των μεγαλύτερων σιγαρετοβιομηχανιών ανά τον κόσμο, εξάγοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές καπνού στα Βαλκάνια και ο μόνος που αγοράζει κι επεξεργάζεται όλες τις ποικιλίες καπνού που παράγονται στην περιοχή.

Η έδρα και οι κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Ξάνθη, ενώ διαθέτει επίσης θυγατρικές εταιρείες και εργοστασιακές υποδομές στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

thesstoday.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button