Άρθρα

Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

Συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο , σε όλη την χώρα , ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα η φωτιά στο Παγγαίο , αυξάνει το τρομακτικό μέγεθος της καταστροφής , σε χιλιάδες στρέμματα καμένης γης ,  όπως και στην ίδια την αλλοίωση του εδάφους .

Η αλόγιστη και η συνεχής παρέμβαση πάνω στην φύση , η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας , η καταστροφή των δασών , οι ίδιες οι  πυρκαγιές , φαίνεται να είναι το μοναδικό ”προνόμιο” της Ελλάδας , συγκριτικά με άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια σημαντικά προβλήματα , και αν τα  αντιμετωπίζουν είναι πολύ μικρής έκτασης και όχι καθημερινό φαινόμενο .

Η φωτιά στο Παγγαίο , φαίνεται να μην έχει τέλος , αλλά μάλλον μας λυπήθηκε ο Θεός , και με τις βροχές , η  τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στην κεντρική Μακεδονία , περιορίστηκαν οι εστίες της φωτιάς , συμβάλλοντας  σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης και στα δυο μέτωπα .

Η δραματική αύξηση των πυρκαγιών , ειδικά του φετινού καλοκαιριού , πλήττουν περισσότερο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα , γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κατευθυνόμενες αυτές  πυρκαγιές , συνθέτουν μια εικόνα ολοκληρωμένης καταστροφής σε μια χώρα , που δεν έχει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης τους .

Και ιδιαίτερη  διαχείριση των δασών , ειδικά όταν η προστασία τους , δεν βασίζεται  σε τεράστιες τεχνολογικές επενδύσεις , και λήψη σωστών πολιτικών αποφάσεων , για να διασωθούν οι δασικές εκτάσεις της χώρας , και οι πολύτιμες ανθρώπινες ζωές .

Η συχνότητα με την οποία τα τελευταία χρόνια ζούμε την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών, είναι τακτική και όχι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα , γεγονός που μας επιτρέπει να ξαναπούμε ότι δεν υπάρχει δάσος που να μην έχει καεί , και να λαμβάνει τραγικές  διαστάσεις  ένα φαινόμενο,   που αντιπροσωπεύει το συνολικό αριθμό των δασών  μιας χώρας .

Οι ανεξέλεγκτες αυτές πυρκαγιές , έχουν επηρεάσει των ζωή όλων μας , σε μια εποχή που η διατήρηση και η  αποκατάσταση της φύσης , είναι απαραίτητη , για την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιοποικιλότητας της , αλλά και για την λεπτή ισορροπία , με την ίδια την ζωή του ανθρώπου .

Συνολικά ο αριθμός των αγροδασικών πυρκαγιών , είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν  που απαριθμούμε καθημερινά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα , μια και ο ρυθμός εξάπλωσης τους , υπερβαίνει την κοινή λογική , και ξεπερνά τα υπολογιστικά μοντέλα , πρόληψης και εμφάνισης των πυρκαγιών , σε διάφορα σημεία και περιοχές της Ελλάδας .

Η φωτιά στην Αθήνα , και στο Παγγαίο , αποτελούν ένα συνδυαστικό φαινόμενο καταστροφής , και δράσης κακόβουλων ενεργειών  που πρέπει να θεσπιστούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση τους , και ανάπτυξη άλλων μηχανισμών , που να μας επιτρέπει να σταματάμε έγκαιρα τις πυρκαγιές .

Από την αρχή του καλοκαιριού μετρήσαμε , ένα πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών , να καίνε δάση και μεγάλες εκτάσεις , το επόμενο διάστημα που πλησιάζει το φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια , πόσες ;

Σόκολος Νίκος 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button