Άρθρα

Αδένωμα υπόφυσης. Είναι αντιμετωπίσιμο;

Το αδένωμα υπόφυσης είναι στην ουσία ένας ενδοκρανιακός όγκος, που αναπτύσσεται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Με κριτήριο τη λειτουργία τους, τα αδενώματα ταξινομούνται σε λειτουργικά ή ορμονοεκκριτικά και μη λειτουργικά ή μη-ορμονοεκκριτικά αδενώματα, ενώ με βάση το μέγεθός τους διακρίνονται σε μικροαδενώματα (μικρότερα από 1 εκ.) και μακροαδενώματα (μεγαλύτερα από 1 εκ.). Tα εκκριτικά αδενώματα προκαλούν κλινικά προβλήματα λόγω της υπερβολικής έκκρισης ορμονών, όπως π.χ. έκκριση προλακτίνης, ενώ τα μη-ορμονοεκκριτικά προκαλούν προβλήματα λόγω της πίεσης που ασκούν στον αδένα της υπόφυσης, με συνέπεια τη μείωση της λειτουργίας του.

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα αδενώματα, περιλαμβάνουν κεφαλαλγία και μείωση της όρασης, καθώς επίσης αίσθημα απώλειας ενέργειας, μυϊκή αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, προτίμηση για θερμό περιβάλλον και επεισόδια σύγχυσης και υπνηλίας. Μπορεί, ακόμα να προκληθεί υπερπαραγωγή ορμονών όπως π.χ. γαλακτόρροια σε περίπτωση υπερπαραγωγής προλακτίνης. Η διάγνωση γίνεται έπειτα από συνεκτίμηση των κλινικών και εργαστηριακών ενδοκρινολογικών εξετάσεων και η επιβεβαίωση πραγματοποιείται με μαγνητική τομογραφία υποφύσεως. Η θεραπεία τους μπορεί να είναι φαρμακευτική, ακτινοθεραπεία, χειρουργείο ή και συνδυασμός αυτών, με κόστος που εξαρτάται από τη θεραπεία που τελικά θα επιλεγεί.

Ένας νευροχειρουργός διαφορετικός από τους άλλους!

Ο νευροχειρουργός και καθηγητής Νευροχειρουργικής Δρ. Δαμιανός Ε. Σακάς, με εξειδίκευση στη χειρουργική εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης και στη λειτουργική Νευροχειρουργική, εδρεύει στην Αθήνα και διακρίνεται για τα διεθνή αξιώματα, καθώς και για το σπουδαίο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και εκδοτικό του έργο. Επισκεφθείτε το dsakas.gr, ενημερωθείτε υπεύθυνα, κλείστε το ραντεβού σας και εξασφαλίστε αποτελεσματική και εγγυημένη θεραπεία από έναν γιατρό που διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πολλές διακρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button