Περιφέρεια

Η λειψυδρία απειλεί και την Αλεξανδρούπολη – Αναγκαία η λήψη μέτρων

Επίκαιρη ερώτηση του συνδυασμού «ΕΝ’ΕΡΓΩ Μαζί» στο δημοτικό συμβούλιο

Παρότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης με αίτημα της δημοτικής αρχής έχει κηρυχτεί από τα μέσα Ιουλίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  Πολιτικής Προστασίας, λόγω φαινομένων λειψυδρίας, εν τούτοις αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η απειλή μέσα στα επόμενα χρόνια, να πούμε «το νερό, νεράκι»,  αποτελεί ορατό κίνδυνο.
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έφερε προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας (26/8/24) της δημοτικής αρχής,  η παράταξη «Εν΄Εργω μαζί» και ο επικεφαλής της Δημήτρης Πέτροβιτς. Στο ερώτημα του ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε τους επερχόμενους κινδύνους για την επάρκεια νερού τα επόμενα καλοκαίρια στο δήμο της Αλεξανδρούπολης, λόγω ανομβρίας, ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και μη ορθολογικής διαχείρισης του πόσιμου νερού.
Τα ανωτέρω σε συνάρτηση με τις ανησυχίες των επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο για επιδείνωση του φαινομένου της λειψυδρίας ως απόρροια της κλιματικής κρίσης και σειράς άλλων παραγόντων, αλλά και την εκτίμηση, πως το 2024 ίσως να αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά στα παγκόσμια χρονικά.
Το γεγονός ότι θα υπήρχε πρόβλημα με το νερό σε περιοχές του δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας και η απουσία ικανού αριθμού βροχοπτώσεων την άνοιξη, οδηγούσε μαθηματικά στο συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο.
Έτσι φθάσαμε στο σημείο οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μην έχουν για μέρες σταγόνα (Λεπτοκαρυά, Αυρα, Ατάρνη, οικισμοί περιοχής Φερών κ.α.), και να τους προμηθεύει λίγο νερό ο στρατός και εμφιαλωμένα ο δήμος, για να καλύψουν στοιχειώδης ανάγκες τους!
Δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες, ο σχεδιασμός στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης και στην ΔΕΥΑΑ δεν έγινε εγκαίρως και επιχειρείται τώρα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με διαδικασίες απευθείας αναθέσεων.
Επιπλέον, η έντονη ξηρασία, σε συνάρτηση με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχοπτώσεων, είχε δραματικές συνέπειες για τους αγρότες μας, που δεν έχουν νερό να ποτίσουν τα σπαρτά τους, τα οποία μαραίνονται, καίγονται, καταστρέφοντας την παραγωγή και το εισόδημά τους.
Συνέπειες υπάρχουν ταυτόχρονα και για την κτηνοτροφία, αλλά και για τα οικοσυστήματα (βιώσαμε την τραγωδία με τα νεκρά άγρια άλογα στο Δέλτα του Έβρου). Κι όλα αυτά με την παραδοχή του δήμου ότι, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, αφού με αίτημα του από τις 22/7/24 κηρυχτήκαμε για ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω εκδήλωσης φαινομένων λειψυδρίας, ενώ ζητήθηκε και παράταση, χωρίς όμως καμία ενέργεια ολιστικής επαναπροσέγγισης, με εφαρμόσιμες και βιώσιμες προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτροβιτς στην ερώτησή του, το θέμα της λειψυδρίας είναι βαθύτατα πολιτικό, ενώ η υπερβολική ζήτηση νερού έχει άμεση σχέση με το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε. Το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι συνδεδεμένο με την πολιτική βούληση και χρειάζεται, πρόβλεψη με νέα έργα, έλεγχο της κατανάλωσης και εκστρατείες ενημέρωσης, για να μη φθάσουμε στο σημείο να πούμε  «το νερό… νεράκι..»
Ταυτόχρονα ζήτησε, με βάση το master plan που εκπονήθηκε από την ΔΕΥΑ του δήμου Αλεξανδρούπολης, να απαντήσει η δημοτική αρχή, για μελέτες και έργα που έχουν προχωρήσει και εκτελεστεί, καθώς επίσης και για το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού και υλοποίησης των υπολοίπων αναγκαίων έργων, που θα εξασφαλίσουν τα επόμενα χρόνια την εύρυθμη και αδιάκοπη υδροδότηση του συνόλου του δήμου μας, αλλά και την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη δημοτική αρχή και από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Μιχαηλίδη, δεν ήταν πειστικές και καθησυχαστικές για την αδιάκοπη υδροδότηση του συνόλου του δήμου μας τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις συνολικές συνέπειες της, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού στο δήμο Αλεξανδρούπολης και την ανάγκη ολιστικής επαναπροσέγγισης του προβλήματος της λειψυδρίας, με εφαρμόσιμες και βιώσιμες προτάσεις αντιμετώπισης.Η υγεία και το νερό αποτελούν ύψιστα αγαθά. Το ότι ακόμη και σήμερα έχουμε σχετική επάρκεια υδάτινων πόρων στο δήμο μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάζει!   “Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν”, του Ιπποκράτη, παραμένει πάντα επίκαιρο.
Γιατί μετά, το… χώμα νερό δεν γίνεται…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button