Δ. Καμαργιός: “Η επιτήρηση και προστασία των Συνόρων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί πρόκληση για τη Διεύθυνση Μετανάστευσης Αλεξανδρούπολης
Συνέντευξη του προϊστάμενου του Περιφερειακού Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης Αλεξανδρούπολης (Πε.Κ.Ο.Δι.Σ.Με.) Α/Α' ΚΑΜΑΡΓΙΟΥ Δημοσθένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξεκινώντας την συζήτηση μας, αρχικά, θα μπορούσατε να μας πείτε μερικές γενικές πληροφορίες για την Δ.Α. Αλεξανδρούπολη;
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αποτελεί διαχρονικά σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, κατέχει μια μείζονος σημασία γεωστρατηγική θέση και αστυνομεύεται από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.
Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης αποτελεί μία παραθαλάσσια όμορφη γεωγραφική περιοχή η οποία έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, την Βαλκανική χερσόνησο και γενικότερα την Ευρώπη καθώς είναι το σταυροδρόμι Ευρώπης – Ασίας και Ανατολής – Δύσης. Μια πόλη που διαθέτει συγκοινωνιακές υποδομές και προσβάσεις από την Ευρώπη – Ασία.
Τελευταία η Αλεξανδρούπολη λόγω ιδιαίτερης δυναμικής που κατέχει ως γεωγραφική θέση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδύσεων σε ότι αφορά την άμυνα, την ενέργεια και την διαμετακομιστική αξία των αγαθών. Για το λόγο αυτό διαθέτει δύο σημαντικές υποδομές το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης και τον Διεθνή Αερολιμένα Δημόκριτος Αλεξανδρούπολης.
Στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσής Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης βρίσκονται 108 χιλιόμετρα χερσαία – ποτάμια σύνορα με την Τουρκία. Κατά μήκος όλων αυτών των χιλιομέτρων η Διεύθυνση μας με τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της περιοχής της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Δ.Α Αλεξανδρούπολης και ποιες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει;
Κύρια πρόκληση στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί είναι η παράνομη είσοδος μη νόμιμων μεταναστών, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και το διασυνοριακό έγκλημα. Τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης κατά μήκος των χερσαίων μας συνόρων καθημερινά επιχειρούν με εποχούμενες και πεζές περιπολίες εφαρμόζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Διεύθυνσης που έχει θέση ως κύριο στόχο την Επιτήρηση και την Προστασία των Ελληνικών Συνόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών αστυνομεύει καθημερινά την ποτάμια περιοχή του και με πλωτά σκάφη της Υπηρεσίας του σε εικοσιτετράωρη βάση καθώς είναι αδύνατη η διενέργεια εποχούμενης περιπολίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς επιτυγχάνεται η προστασία των συνόρων της χώρας τόσο ως προς τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και ως προς το έμψυχο δυναμικό. Πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης;
Η επιτήρηση και προστασία των Συνόρων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί πρόκληση για την Διεύθυνσή μας. Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης της Διεύθυνσής μας είναι επιφορτισμένες με το έργο αυτό και ανταπεξέρχονται στο έπακρο των καθηκόντων τους. Η παράνομη εισροή μεταναστών είναι ένα φαινόμενο το οποίο με την πάροδο των ετών παρουσιάζει αυξητική τάση.
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης με τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης έχει ως κύριο στόχο την Επιτήρηση και την Προστασία των Ελληνικών Συνόρων που συγχρόνως είναι και Ευρωπαϊκά.
Το δύσκολο αυτό έργο που έχει ποικίλες κοινωνικές διαστάσεις όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πραγματώνεται μέσω των τριών Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης της Διεύθυνσής μας.
Για την επίτευξη του στόχου μας χρησιμοποιούμε νέο σύγχρονο εξοπλισμό όπως νέα οχήματα περιπολίας, πλωτά μέσα, θερμικές κάμερες, κάμερες ημέρας καθώς και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ).
Επίσης, σε εφαρμογή των διαταγών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και σε συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση εφαρμογής του κεκτημένου Schengen, συστάθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσηςς (Πε.Κ.Ο.Δι.Σ.Με.) στο Επιτελείο της Διεύθυνσής μας. Λειτουργεί καθημερινά επί 24ωρου βάσεως και κατέχει καθοριστικό ρόλο καθώς εμπλέκεται (άμεσα ή έμμεσα) στην αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και της διασυνοριακής εγκληματικότητας, καθώς και στην έρευνα και εξάρθρωση των κυκλωμάτων οργανωμένης διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών. Κύρια αποστολή και στόχος του είναι:
- Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των δράσεων – μέτρων που εκδηλώνονται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την υλοποίηση της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής στους τομείς αυτούς (συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου).
- Η επίγνωση της κατάστασης στον τομέα των εξωτερικών μας χερσαίων συνόρων, το εσωτερικό της χώρας και τα νομοθετημένα σημεία διέλευσης, σε όλα τα είδη των συνόρων (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια), καθώς και η πρόσβαση σε συστήματα επιτήρησης – αναφοράς, ή πληροφορίες και δεδομένα τα οποία συμβάλουν στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού.
Η δομή του Πε.Κ.Ο.Δι.Σ.Με. διαρθρώνεται στις εξής Μονάδες:
Μονάδα Επιχειρήσεων,
Μονάδα Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης,
Μονάδα Επανεισδοχής και Μετανάστευσηςκαι
Μονάδα Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Τεχνολογίας
Πέραν των ανωτέρω, στο Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης λειτουργεί το Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο (LCC Evros), αρμόδιο για τον συντονισμό και την ορθή υλοποίηση των Κοινών Επιχειρήσεων του Οργανισμού Frontex, που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Έβρου. Οι Αστυνομικοί της Διεύθυνσης μας ήδη από 10ετίας επιχειρούν με αστυνομικούς του Οργανισμού Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριακής Φύλαξης και Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Οργανισμός υποστηρίζει το έργο της Διεύθυνσης με κοινές επιχειρήσεις, με εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.
Επιπλέον, από την 01-11-2019 ιδρύθηκε και λειτουργεί Τοπικό Γραφείο Europol στο Π.Ε.Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ. Διεύθυνσής μας, όπου αναπτύσσονται Αξιωματούχοι (Guest Officers) του Οργανισμού με σκοπό τον εύρυθμο συντονισμό της επιχειρησιακής δράσης των ελληνικών Αρχών Επιβολής του Νόμου (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή) και των Ευρωπαϊκών εταίρων Ασφάλειας (EUROPOL – FRONTEX) ή/και ευρύτερων εγκληματολογικών – αστυνομικών οργανισμών (INTERPOL – τρίτες χώρες), προκειμένου να εξαρθρωθούν και αποδομηθούν οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων στην Ελλάδα, στα εμπλεκόμενα Κ-Μ της Ε.Ε και σε τρίτες χώρες.
Το Π.Ε.Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ. μεταξύ άλλων είναι αρμόδιο για τον Συντονισμό των Υπηρεσιών που ασχολούνται με την Επιτήρηση και Προστασία των Συνόρων και λειτουργεί ως Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο (Περιφερειακό Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου) όπου συγκεντρώνεται η εικόνα από τους αισθητήρες (κάμερες, ραντάρ κλπ) από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα το Ολοκληρωμένο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων με πυλώνες, στους οποίους έχουν τοποθετηθεί κάμερες και αισθητήρες για την επιτήρηση των Συνόρων 24/7 και καλύπτουν όλη την έκταση των Ελληνοτουρκικών συνόρων από το Δέλτα του Έβρου έως την περιοχή της Ορεστιάδας. Η επιχειρησιακή χρήση του συστήματος πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, σε περιφερειακό επίπεδο από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης για τη διαχείριση και τον συντονισμό και σε κεντρικό επίπεδο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στα σύνορα του Έβρου έχει κατασκευαστεί ισχυρός αποτρεπτικός φράχτης, συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων περίπου, με σκοπό την αναχαίτηση των (μαζικών) παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Επιπλέον έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται η επέκταση του αποτρεπτικού εμποδίου με επιπλέον 35 χιλιόμετρα φράχτη που θα κατασκευαστούν στον κεντρικό Έβρο.
Με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη Διεύθυνση μας πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις Συνοριακών Φυλάκων τα έτη 2020 και 2022. Οι νέοι Συνοριακοί Φύλακες έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή μαζικής εισόδου μη νόμιμων μεταναστών.
Συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες Αρχές:
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης είναι σε συνεχή στενή συνεργασία και επιχειρεί με τον Ελληνικό Στρατό, το Λιμενικό Σώμα και άλλες εθνικές αρχές.
Υπάρχει συνεχής συνεργασία σε τοπικό επίπεδο μεταξύ Ελληνικού Στρατού και Τμημάτων
Συνοριακής Φύλαξης αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο με την ανταλλαγή πληροφοριών και με την παρουσία συνδέσμου σε 24ωρη βάση στο Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα, πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες παράκτια του ποταμού Έβρου με τη συμμετοχή στρατού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης περιοχής ευθύνης μας, ήτοι καθημερινά και σε 24ωρη βάση διατίθεται στρατιωτικός και εκτελεί κοινή περιπολία με Αστυνομικούς Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, Σουφλίου και Τυχερού στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές σε επιχειρήσεις και δράσεις στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, σε περιπτώσεις που λαμβάνουν χώρα στις παράκτιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, υποστήριξη σε κοινές επιχειρήσεις με τον Οργανισμό Frontex, ανταλλαγή πληροφοριών κ.ά.
Συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Τελωνειακές Αρχές στα τελωνεία της Αλεξανδρούπολης και των Κήπων με έλεγχο μιας στάσης στο Τ.Δ.Ε. Κήπων, καθώς επίσης και κοινή πρώτη και δεύτερη γραμμή ελέγχων σε συνεργασία και με αξιωματούχο του Frontex και ανταλλαγή πληροφοριών.
Επιπρόσθετα, η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται μαζί με Αστυνομικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριακής Φύλαξης και Ακτοφυλακής (Οργανισμός Frontex), περιπολώντας μαζί στα Ελληνικά – Ευρωπαϊκά Σύνορα αλλά και με την Europol με την οποία συνεργαζόμαστε στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και του διασυνοριακού εγκλήματος.
Τήρηση και εφαρμογή του Κώδικα Συνόρων Schengen και των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων
Το Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων αποτελεί το βασικό χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και ταυτόχρονα εξωτερικό σύνορο του ενιαίου χώρου Schengen. Ως εκ τούτου η Υπηρεσία μας είναι επιφορτισμένη με την ορθή εφαρμογή τόσο της εθνικής νομοθεσίας όσο και του κεκτημένου Schengen, με καθολικούς ελέγχους κατά την είσοδο και έξοδο από τη Χώρα, σε συνεργασία και με συναρμόδιες Υπηρεσίες. Ταυτόχρονα οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης της Διεύθυνσής μας εφαρμόζουν απαρέγκλιτα και αυτές τον Κώδικα Συνόρων Schengen. Η Διεύθυνσή μας υποβάλλεται σε τακτικές και έκτακτες Αξιολογήσεις από την αρμόδια επιτροπή για την ορθή εφαρμογή του κεκτημένου Schengen έχοντας ανταπεξέλθει επιτυχώς σε επανειλημμένες αξιολογήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Schengen.
H συμβολή και ο ρόλος του Τμήματος Διαβατηρίου Ελέγχου Κήπων.
Το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων απασχολούν τόσο υποθέσεις που άπτονται του διαβατηριακού ελέγχου (πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων, Εθνικά-Ευρωπαϊκά-Διεθνή Εντάλματα, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα κλπ.), όσο και υποθέσεις διασυνοριακού εγκλήματος, όπως η μη νόμιμη μετανάστευση (κυρίως μέσω απόκρυψης σε διερχόμενα οχήματα), ο εντοπισμός κλεμμένων-υπεξαιρεθέντων οχημάτων, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών/όπλων κ.ά.
Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται συνεχείς εκπαιδεύσεις του προσωπικού είτε τοπικά από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας μας σε θέματα πλαστών εγγράφων – κλεμμένων οχημάτων – κεκτημένου Schengen είτε από την Αστυνομική Ακαδημία, ενώ κατά τις τακτικές αλλά και σε έκτακτες συγκεντρώσεις προσωπικού αναλύονται από Αξιωματικούς της Υπηρεσίας μας οι εξελίξεις τόσο στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσο και το modus operandi εγκληματικών ομάδων.
Παράλληλα, μέσω της ακολουθούμενης από το ΠΕ.Κ.Ο.ΔΙ.ΜΕ. Αλεξανδρούπολης διαδικασίας ανάλυσης
κινδύνου, της μεθοδικής αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών, της χρήσης φυσικών και τεχνικών μεθόδων και του ανάλογου τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και της συνδρομής των αξιωματούχων του Frontex που υπηρετούν στο Σ.Σ.Δ. Κήπων, έχει εξιχνιασθεί πλήθος υποθέσεων προσώπων που αποπειράθηκαν να παρακάμψουν τους απαιτούμενους ελέγχους και να εισέλθουν παράτυπα στη Χώρα μας.