Άρθρα

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Γράφει ο Λεωνιδας Χρυσανθοπουλος

Στις 17 Ιουλιου 2024, η Επιτροπη των Μονιμων Αντιπροσωπων του Συμβουλιου της ΕΕ (COREPER) συμφωνησε  καταρχην,στις προτασεις της Ε.Επιτροπης για το σχεδιο προυπολογισμου της Ευρωπαικης Ενωσης για το 2025.Οι προτασεις αυτές περιεχουν και χρηματοδοτησεις για τα υποψηφια προς ενταξη Κρατη,στα οποια περιλαμβανεται και η Τουρκια.Το Συμβουλιο Υπουργων της ΕΕ θα υιοθετησει τον προυπολογισμο σε μια από τις συνεδριασεις του τον επομενο μήνα.

Η Ελλαδα και η Κυπριακη Δημοκρατια πρεπει να σταματησουν οιαδηποτε χρηματοδοτηση της Τουρκιας  στα πλαισια της προενταξιακης βοηθειας  για τον απλουστατο λογο ότι η Αγκυρα δεν εχει υλοποιησει το περιεχομενο  της Δηλωσης της Ευρωπαικης Κοινοτητος  της 21ης Σεπτεμβριου του 2005.

Η Δηλωση αναφέρει τα εξης.

«1.Η Ευρωπαικη Ενωση και τα Κρατη Μελη της διαπιστωνουν ότι η Τουρκια υπεγραψε το Προσθετο Πρωτοκολλο της Συμφωνιας Συνδεσης μεταξυ της Ευρωπαικης Κοινοτητος και των κρατων μελων της αφενος,και της Τουρκιας αφ’ετερου,συμφωνα με τα Συμπερασματα του Ευρωπαικου Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004.Εκφραζουν την λυπη τους για το ότι η Τουρκια εκρινε αναγκαιο να προβει σε δηλωση σχετικα με την Κυπριακη Δημοκρατια κατά την στιγμη της υπογραφης.

2.Η Ευρωπαικη Κοινοτητα και τα  κρατη μελη της καθισουν σαφες ότι η  δηλωση αυτή της Τουρκιας είναι μονομερης,δεν αποτελει μερος του Πρωτοκολλου και δεν εχει νομικες συνεπειες στις δυναμει του Πρωτοκολλου υποχρεωσεις της Τουρκιας.

3.Η Ευρωπαικη Ενωση και τα κρατη μελη της προσδοκουν την πληρη και ανευ διακρισεων εφαρμογη του Προσθετου Πρωτοκολλου,καθως και την αρση ολων των εμποδιων οσον αφορα την ελευθερη κυκλοφορια των αγαθων,συμπεριλαμβανομενων των περιορισμων στα μεταφορικα μεσα.Η Τουρκια πρεπει να εφαρμοσει πληρως το Πρωτοκολλο εναντι ολων των  κρατων μελων της ΕΕ. Η ΕΕ θα παρακολουθει στενα το θεμα αυτό και θα αξιολογησει την εφαρμογη του Πρωτοκολλου το 2006.Η Ευρωπαικη Κοινοτητα και τα κρατη-μελη της τονιζουν ότι η εναρξη διαπραγματευσεων  επι των σχετικων κεφαλαιων εξαρταται από την εφαρμογη των συμβατικων υποχρεωσεων της Τουρκιας εναντι ολων των  κρατων μελων.Η μη πληρης εφαρμογη των υποχρεωσεων της Τουρκιας θα εχει επιπτωσεις στην ολη προοδο των διαπραγματευσεων.

4.Η Ευρωπαικη Κοινοτητα και τα κρατη μελη της υπενθυμιζουν ότι η Κυπριακη Δημοκρατια  εγινε κρατος μελος  της Ευρωπαικης Ενωσης την 1 Μαιου του 2004.Υπογραμμιζουν ότι ως υποκειμενο του διεθνους δικαιου αναγνωριζουν μονο την Κυπριακη Δημοκρατια.

5.Η αναγνωρισης ολων των κρατων μελων αποτελει αναγκαια συνιστωσα της διαδικασιας προσχωρησης.Κατα συνεπεια η ΕΕ υπογραμμιζει τη σπουδαιοτηα που αποδιδει στην ταχυτερη δυνατη εξομαλυνση  των σχεσεων μεταξυ της Τουρκιας και ολων των κρατων-μελων της ΕΕ………»

Το θεμα είναι απλο.Ελλαδα και Κυπριακη Δημοκρατια λενε όχι σε οποιαδηποτε προενταξιακη βοηθεια της Τουρκιας εφ’οσον η Αγκυρα  αρνειται να αναγνωρισει την Κυπριακη Δημοκρατια.

Εάν η Αθηνα και η Λευκωσια αρνηθουν ,τοτε τον λογο θα εχουν οι λαοι των δυο κρατων.

*Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος Πρέσβης επί τιμή. 18.8.24


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button