Ανακοινώσεις

Επιστολή συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης

Εκφράζουμε τη στήριξή μας  στους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης οι οποίοι με Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν στις 30/7ου  εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δρομολογημένη κατάργηση των 75 Κέντρων  Πρόληψης όπως προβλέπεται  από το Νόμο για την ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε σύσσωμα από τη ΝΔ και από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών» Χάρη Κατσιβαρδά.

Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την ψυχική υγεία είναι βαθιά αντιεπιστημονικός και επικίνδυνος. Ένας Νόμος  με το οποίο η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αποτελεί, δε, μέγιστη υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης η επίκληση ότι σκοπός του Νόμου είναι  η«ενίσχυση των παροχών ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς γνωρίζει ότι τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος, είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των μονάδων ψυχικής υγείας.

Η κυβέρνηση αντί να  ενισχύσει τον τομέα της ψυχικής Υγείας τον απαξιώνει για να εξυπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις της και να ανοίξει τον δρόμο στους ιδιώτες ΚΑΙ στην ψυχική υγεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «αντιμεταρρύθμιση», που θα πλήξει την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ψυχικά πάσχοντες. Αυτό είναι εξαιρετικά ανάλγητο, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου τα ψυχικά νοσήματα καταγράφουν αύξηση στη χώρα μας, λόγω των πολλαπλών κρίσεων και οι πολίτες έχουν ανάγκη τις δομές ψυχικής υγείας.

Οι κύριοι Μητσοτάκης-Γεωργιάδης ακυρώνουν τη σημαντική εμπειρία και προσφορά των δομών απεξάρτησης αλλά και το πολύτιμο έργο που χτίστηκε λιθαράκι-λιθαράκι τις τελευταίες δεκαετίες στον ευαίσθητο τομέα της Απεξάρτησης. Παράλληλα στην πολιτική της Κυβέρνησης δεν υπάρχει  πρόβλεψη για την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη, αλλά μόνον για «απεξάρτηση και αποτοξίνωση.

Από το 1991 τα 75 Κέντρα Πρόληψης έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην επαφή με την κοινότητα, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή της στον αγώνα υπέρ της πρόληψης. Σχεδίασαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευσαν εκπαιδευτικούς ως εμψυχωτές τους, «θωρακίζοντας» το μέλλον των νέων μας και των οικογενειών τους, σε επιλογές χωρίς εξαρτήσεις, με ενσυναίσθηση και συμπερίληψη. Και αντί η κυβέρνηση  να τα επεκτείνει, δρομολογεί την εξαφάνιση τους.

Με τις πολιτικές της Κυβέρνησης οι ανισότητες εντείνονται και διευρύνονται. Το ΕΣΥ απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Και τώρα, ήρθε η σειρά και του τομέα της ψυχικής υγείας σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Υποστηρίζουμε μια πολιτική που να στηρίζει πραγματικά την υγεία και την κοινωνική συνοχή, μακριά από τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Η κοινωνία μας αξίζει καλύτερα!

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button