Η αναβάθμιση των βιοτεχνικών πάρκων στο επίκεντρο επίσκεψης της υφυπουργού Ανάπτυξης στη Θράκη
“Τα έργα υποδομής και αναβάθμισης που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας αναμένεται να προσδώσουν μια νέα ώθηση στην οργανωμένη βιομηχανία της χώρας, συμβάλλοντας σε μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας”, τόνισε, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.
Η κυρία Μάνη, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Θράκη, συνοδευόμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνο Ψαθά, επισκέπτεται μεγάλες παραγωγικές και επενδυτικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα βιομηχανικά πάρκα της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου, όπου έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές.
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στα γραφεία της ΕΤΒΑ, με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών, η υφυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών εντός των βιομηχανικών πάρκων.
Α. Μάνη: “Να καταστήσουμε τις ελληνικές βιομηχανίες ανταγωνιστικές”
“Βασική μας προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τις ελληνικές βιομηχανίες ανταγωνιστικές και αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από τα έργα που έχουν ενταχθεί να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος μας είναι, βασιζόμενοι στην εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, να καταφέρουμε να αυξήσουμε τη συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και φυσικά να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας”, σημείωσε με έμφαση η υφυπουργός Ανάπτυξης.
Στην συνάντηση της Κομοτηνής, η κ. Μάνη είχε την ευκαιρία να ακούσει τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής αναφορικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και να τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων τόσο στο βιομηχανικό πάρκο της Ροδόπης όσο και σε αυτά της Ξάνθης και του Έβρου.
Από τη μεριά των επιχειρηματιών τονίστηκε -μεταξύ άλλων- η έλλειψη προσωπικού τόσο εξειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου αλλά και τα κόστη μεταφοράς για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα και τα δίκτυα μεταφορών, όπως οι επιχειρήσεις της Θράκης. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας αλλά και την ΕΤΒΑ, για την εκπαίδευση προσωπικού μέσα από διάφορα προγράμματα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μάνη υπογράμμισε πως μέσα από την τριήμερη περιοδεία στην ακριτική Θράκη “θέλουμε να δείξουμε την έμπρακτη στήριξή μας στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Είμαστε σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ, που είναι η διαχειρίστρια Αρχή των βιομηχανικών πάρκων και στο διάστημα της εδώ παρουσίας μας θα δούμε από κοντά την εξέλιξη των εργασιών, που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης”.
“Πρόκειται κυρίως”, συνέχισε, “για έργα υποδομής, έργα υδροδότησης και ηλεκτροφωτισμού, αλλά και βελτίωσης του οδικού δικτύου, ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες που έχει η κάθε βιομηχανική περιοχή. Στόχος μας είναι προχωρήσουν τα έργα αυτά με γρήγορους ρυθμούς και για τον λόγο αυτό στηρίζουμε με κάθε τρόπο το πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων και φυσικά να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια και εν προκειμένω την ακριτική Ελλάδα”.
Κλείνοντας, η υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει πως καμία Περιφέρεια δεν θα μείνει πίσω. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και δυναμική. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει υπογραμμίσει πως στόχος είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα διασφαλίζει βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες, με νέες θέσεις εργασίας”.
Αναβάθμιση των βιομηχανικών πάρκων
Στη σημαντική αναβάθμιση των βιομηχανικών πάρκων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνος Ψαράς, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα γίνουν πολύ σημαντικά έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού σε συνολικά 17 πάρκα σε όλη την Ελλάδα.
“Στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης”, σημείωσε ο κ. Ψαράς, “έχουμε μια ισχυρή παρουσία με συνολικά έξι πάρκα, στα οποία είναι εγκατεστημένες ορισμένες πολύ αξιόλογες και δυναμικές επιχειρηματικές μονάδες”.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική που παρουσιάζουν σήμερα τα βιομηχανικά πάρκα, υπογραμμίζοντας πως “τα πέντε τελευταία χρόνια, χάρη στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση που επιχειρείται, υπάρχει είτε επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, είτε εγκατάσταση νέων επιχειρηματιών που αναπτύσσουν καινούργιες δραστηριότητες. Αυτό είναι μια επιβράβευση και μια ένδειξη εμπιστοσύνης για την προσπάθεια και τη δουλειά που γίνεται”.
Ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής
Να σημειωθεί πως η συνολική χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης στα βιομηχανικά πάρκα ανέρχεται σε 44.216.367,83 ευρώ, σηματοδοτώντας έναν ισχυρό οικονομικό και αναπτυξιακό καταλύτη για την Εθνική Οικονομία.
Η πρωτοβουλία υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ως φορείς υλοποίησης του προγράμματος Κρατικής Ενίσχυσης “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα”. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης και την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, το οποίο εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν τις βιομηχανικές περιοχές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή και τα επιχειρηματικά πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου.
ΜΠΕ-ΑΠΕ