Άρθρα

Με ποιο ΠΑΣΟΚ;

Αρθρο του Γ. Χατζηθεοδώρου

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ενδιαφέροντες εσωτερικούς ανταγωνισμούς και στρατηγικές κινήσεις. Οι προσπάθειες του Νίκου Ανδρουλάκη να απεξαρτηθεί από την επιρροή της «μητσοτακικής» πτέρυγας, η οποία εκπροσωπούνταν από την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ανδρέα Λοβέρδο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, έπιασαν τόπο. Βέβαια χρειάστηκε  και η επιτυχημένη εκλογική μονομαχία με τον Λοβέρδο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη μητσοτακική του επιρροή.

Ωστόσο, η τρέχουσα δυναμική στο κόμμα φαίνεται να αναζωπυρώνει τα παλιά προβλήματα. Πρώτο, η στάση και οι πολιτικές ενέργειες του Χάρη Δούκα, με τις υπερβολές του, μπορούμε να πούμε ότι νομιμοποιεί και εξαγνίζει τον πρώην δήμαρχο Μπακογιάννη, μπερδεύοντας τους Αθηναίους πολίτες και όχι μόνο, με  τις πολιτικές φιλοδοξίεςτου, που γίνονται βιαστικά, άγαρμπα, χωρίς πολιτικό παρελθόν καιάρα ο Δούκας δίνει «πόντους» στη νεοδημοκρατική πτέρυγα και οικογενειοκρατία, κάτι που μπορεί να αποβεί προβληματικό, ίσως και μοιραίο,στην εσωτερική συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο, η  επιστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου, που έχει εκφράσει θετικά σχόλια για τον Κ. Μητσοτάκη, μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα εσωτερικής φύσης στο κόμμα. Επομένως κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ να έχει μια υποψήφια πρόεδρο, που εκφράζει την μητσοτακική πλευρά και ή βγει ή δεν βγει, θα αποκτήσει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο φαινόταν ότι με την αποχώρηση του Λοβέρδου  και την πολιτική του ήττα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το είχε αφήσει οριστικά πίσω του.

Συμπερασματικά, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μία κρίσιμη καμπή, όπου οι στρατηγικές επιλογές θα καθορίσουν την πορεία του κόμματος και την ικανότητά του, να διατηρήσει την εσωτερική του συνοχή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ανακτήσει την πολιτική του επιρροή.

Αυτό  το ακροκεντρώο και κεντροδεξιό κόμμα λοιπόν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

  • Αυτό το κόμμα που ούτε την απλή αναλογική ήθελε, ούτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στήριξε, ούτε μήνυσε το Μαξίμου για την παρακολούθησή του αρχηγού του;
  • Αυτό το κόμμα που χρωστάει 400 εκατομμύρια και δε θα εξοφλήσει ποτέ;
  • Αυτό το κόμμα που υπέγραψε με τη ΝΔ για το νέο deal τηςAttikaBank, δηλ. την παραχώρηση της τράπεζας, στους ιδιώτες με τα λεφτά του δημοσίου;

Ή αφελείς είναι κάποιοι ή κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Το νου μας.

Στο καταστατικό μας συνέδριο, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 3-6 Οκτωβρίου, θα τα πούμε όλα. Η Αριστερά είναι εδώ και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Είμαστε  η λύση για τον ελληνικό λαό.

Γιώργος Χατζηθεοδώρου

Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button