Τοπικά νέα

Παρέμβαση Χ. Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την άμεση επαναλειτουργία του Τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και Τομεάρχης Αγροτικών, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Ο Ζεϊμπέκ, στη νέα του κοινοβουλευτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα – έχει προηγηθεί η κατάθεση 3 ακόμη ερωτήσεων, καθώς και πλήθος άλλων παρεμβάσεων, για την επαναλειτουργία της Σχολήςτα προηγούμενα χρόνια –  αφού υπενθυμίζει το πως φτάσαμε, αιφνιδίως και έξω από κάθε λογική, το 2012, στο λουκέτο στη Σχολή, που επέβαλλαν τα κόμματα της τότε συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να «αποκαλύψει» τα σχέδια της κυβέρνησης, για το αν θα προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία της Σχολής, όπως ζητά και η τοπική κοινωνία, με ποιους όρους θα το κάνει αυτό (θα υποδέχεται η Σχολή τον ίδιο αριθμό Δόκιμων που υποδεχόταν και κατά το παρελθόν;), αν και πως θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της Σχολής μετά το πολυετές λουκέτο, και, τέλος, τι σκοπεύουν να κάνουν στην κυβέρνηση με το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, που βρίσκεται και λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Ξάνθης σημειώνει πως αν επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται, ότι η Σχολή στην Ξάνθη, που κατά το παρελθόν λειτουργούσε υποδεχόμενη 350 Δόκιμους Αστυφύλακες, πρόκειται να επαναλειτουργήσει με πολύ μικρότερο αριθμό Δόκιμων, την ώρα που άλλες,  νεοϊδρυθείσες Σχολές θα λειτουργήσουν με πολύ μεγαλύτερο αριθμό Δόκιμων (βλ. Σχολή στην Καστοριά με 500 Δόκιμους), αυτό συνιστά κατάφορη υποβάθμιση της λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης.

Ερώτηση

 Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Επαναλειτουργία Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης»

Το 2012 η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας μια άνευ λογικής κίνηση και αδιαφορώντας για τις εύλογες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, προχώρησε στο κλείσιμο του Τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, μετατρέποντας στη συνέχεια, τις εν λόγωεγκαταστάσεις, σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» οι ιθύνοντες της τότε συγκυβέρνησης, έκαναν λόγο για «προσωρινό μέτρο».

Πιο συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 3444/08-10-2014 ερώτησή που καταθέσαμε σχετικά με την επαναλειτουργία του ως άνω Τμήματος, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υποτίθεται πως διαβεβαίωνε πως η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, είναι προσωρινό μέτρο.

Για να έρθει όμως η τότε  συγκυβέρνηση, στην οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω, μόλις λίγους μήνες μετά, ακριβώς πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με νέα Υπουργική Απόφαση – συγκεκριμένα την υπ’ αριθμ. 8038/23/22-ιγ΄ από 20-01-15 (ΦΕΚ Β΄ – 118) – να μετατρέψει το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ), δεσμευόμενη,μάλιστα, για τη λειτουργία τουγια δέκα έτη!

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση που πραγματοποίησα το 2019 – ερώτηση υπ’ αριθμ. 2241/27-11-2019 – θέσαμε εκ νέου το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλακών Ξάνθης, για να μην λάβουμε καμία ουσιαστικά απάντηση από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό. Ενώ σε νέα, τρίτη παρέμβασή μου στη Βουλήτο 2022 (ερώτηση αριθμ. πρωτ. 961/21-11-2022),στην οποία εκ νέου θέσαμε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της σχολής, στην απάντησή του, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος, σημείωνε τα παρακάτω: «…διευκρινίζεται ότι η κατανομή των εισαχθέντων στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) της Σχολής Αστυφυλάκων, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2226/1994 (ΦΕΚ Α΄ – 122) ως ισχύει. Ενόψει δε του προγραμματισμού, στο πλαίσιο της κατ’ έτος εισαγωγής δοκίμων στη Σχολή Αστυφυλάκων, εκτιμώνται οι υφιστάμενες ανάγκες αναφορικά με τα Τ.Δ.Α. που θα λειτουργήσουν, προκειμένου να φοιτήσουν οι δόκιμοι Αστυφύλακες, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εισαχθέντων, το κόστος λειτουργίας των Τ.Δ.Α. κλπ ενώ σημειώνεται  ότι επί του παρόντος  δεν έχει ληφθεί σχετικά απόφαση για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024. Σε κάθε περίπτωση, θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις να καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης και φιλοξενίας των δοκίμων αστυφυλάκων».

Σήμερα, 12 χρόνια μετά από εκείνο το αδικαιολόγητο λουκέτο – ένα από τα πολλά που διαχρονικά επέβαλλαν στον Νόμο Ξάνθης, με τις πολιτικές που ακολούθησαν, τα δύο κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα Μνημόνια – και ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη από το 2019 εκτός Μνημονίων,  η Σχολή Αστυφυλάκων στην πόλη μας παραμένει κλειστή. Γεγονός που καταδεικνύει πως η απόφαση για το λουκέτο, μόνο «προσωρινή» δεν ήταν, όπως αρχικά ισχυρίζονταν αυτοί που την επέβαλλαν.

Επειδή είναι γνωστό σε όλες και όλους, πως η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης

Επειδή  το Τμήμα Δόκιμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, κατά τη λειτουργία του, κάλυπτε όλες τις προδιαγραφές για την εκπαίδευση των νεοεισερχομένων στα σώματα ασφαλείας

Επειδή η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης λειτουργούσε κατά το παρελθόν με 350 Δόκιμους Αστυφύλακες και τα όσα ακούγονται για πιθανή επαναλειτουργία της με πολύ μικρότερο αριθμό Δόκιμων, συνιστούν κατάφορη υποβάθμιση της Σχολής, την ώρα που νεοϊδρυθείσες σχολές σε άλλες πόλεις θα λειτουργήσουν με πολύ μεγαλύτερο αριθμό Δόκιμων (πχ Καστοριά με 500 Δόκιμους)

Επειδήη ύπαρξη και λειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης συνέβαλλε – εκτός των άλλων –  και στην οικονομική ανάπτυξη, τόνωση και ενίσχυση της πόλης της Ξάνθης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά:

 Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του Τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων Ξάνθης; Προτίθενται να προχωρήσουν στην άμεση επαναλειτουργία του, όπως προσμένει και η τοπική κοινωνία;

  • Δεσμεύονται στην κυβέρνηση για την πλήρη επαναλειτουργία της Σχολής, ώστε να υποδέχεται περίπου τον ίδιο – ή και μεγαλύτερο – αριθμό Δόκιμων, με αυτόν που υποδεχόταν και κατά το παρελθόν;
  • Έχουν κάποια σχέδια στην κυβέρνηση για να εξοπλίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, εφόσον προχωρήσει η επαναλειτουργία του ,μετά το πολυετές λουκέτο στο οποίο οι ίδιοι το καταδίκασαν;
  • Τι σκοπεύουν να κάνουν στην κυβέρνηση με την λειτουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. που λειτουργεί στον ίδιο χώρο;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button