Περιφέρεια

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον Ταφικό Τύμβο Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης

Τον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης στην ΠΕ Έβρου επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συνοδεύοντας την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία περιόδευσε στον Έβρο την Τρίτη 09/07.

Η κα Μενδώνη μαζί με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ πριν από την άφιξη στον Τύμβο είχαν επισκεφθεί το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Στον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης ενημερώθηκαν για την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής των βοηθητικών κτιρίων και του θόλου που θα προστατεύει τα ευρήματα και θα καθιστά επισκέψιμο τον συνολικό αρχαιολογικό χώρο.

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Περιφερειάρχης όπως επεσήμανε και στις δηλώσεις του υπέγραψε τη δεύτερη φάση του έργου, ύψους 12.6 εκ ευρώ και το χαρακτήρισε «εμβληματικό». Σημείωσε ακόμη πώς «είναι ένα έργο που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή μας αλλά και για την τοπική κοινωνία της περιοχής, ένα έργο που θα δώσει άλλο αναπτυξιακό προορισμό και χαρακτήρα εδώ στην περιοχή» καθώς και ότι «υπάρχει μία άριστη συνεργασία τόσο με την Υπουργό αλλά και με όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Είμαστε συντονισμένοι για να υλοποιηθούν όλα τα έργα στο χρονικό ορίζοντα που έχουν προσδιοριστεί από τις προδιαγραφές τους και επαναλαμβάνω ότι για μας αποτελεί προτεραιότητα και το βόρειο τμήμα του Έβρου το οποίο αυτό το κομμάτι είναι η ναυαρχίδα που θα αποτελέσει προορισμό στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου».

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων στον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης είναι το τέλος του 2026, ενώ όπως είπε ο κ. Τοψίδης παράλληλα γίνονται ενέργειες εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων οδοποιίας, που θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε αυτό και θα εξυπηρετούν την επισκεψιμότητά του.

Η κα Μενδώνη αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τις υπηρεσίες και τη Διαχειριστική Αρχή της ΠΑΜΘ για τη συνεργασία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου. Υπάρχει ο ανάδοχος, είναι στην έκδοση οικοδομικής αδείας για να ξεκινήσει η αποκατάσταση  της γεωμετρίας του τύμβου έτσι όπως ήταν πριν την ανασκαφή και να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος κι ένας πολιτιστικός πόλος πάρα πολύ σημαντικός για την περιοχή αυτή του βορείου Έβρου που θα λειτουργήσει συγχρόνως και ως αναπτυξιακός πόρος για την περιοχή, διότι το συγκεκριμένο εύρημα και η περιοχή ευρύτερα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε μείζονα χώρο επίσκεψης και μεγάλης μάλιστα επισκεψιμότητας».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button