Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο συνέδριο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία»

Στο συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από το Ίδρυμα Ευγενίδου και την πρωτοβουλία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και το θέμα του Συνεδρίου, υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας συνδέεται άρρηκτα και συναρτάται με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και των κρίσεων που αυτή επιφέρε» και εξήγησε ότι στόχος της Διοίκησης της οποίας ηγείται είναι η δημιουργία και εφαρμογή ενός σύγχρονου και παραγωγικού μοντέλου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους κατοίκους της.

Υπερθεματίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που πλέον είναι ορατές, ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Το κλειδί βρίσκεται στον σπονδυλωτό και συμμετοχικό σχεδιασμό, στον οποίο εμπλέκονται όσοι φορείς ή υπηρεσίες είναι απαραίτητες, ώστε οι λύσεις να είναι ολιστικές και ολοκληρωμένες.

Ο ολοκληρωμένος Σχεδιασμός για τη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον:

1) στους Επιστημονικούς φορείς,

2) στην Πολιτεία, μαζί με τους επιχειρησιακούς και εμπλεκόμενους φορείς και

3) στον Πολίτη.

Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προφανώς και έχουμε την πολιτική βούληση για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Πλην όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τείνουμε χείρα συνεργασίας και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία ή την κατάρτιση οποιουδήποτε φορέα ή/ και υπηρεσίας, μπορεί να έχει συνάφεια με το αντικείμενο» και τόνισε ότι η ενίσχυση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας αποτελεί προτεραιότητα για την Διοίκηση.

Τέλος, ο κ. Τοψίδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι από αυτό θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα σε όλα τα επίπεδα.

Το Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» ολοκληρώνεται το Σάββατο 28 Ιουνίου 2024.

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη ΑΜΘ

στο συνέδριο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» | 28/06/2024

Θα ήθελα με την έναρξη του χαιρετισμού μου να δώσω τα εύσημα στους εμπνευστές αυτού του Συνεδρίου, που θέτει πραγματικά το δάχτυλο εις τον τύπον των ήλων καθώς η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας συνδέεται άρρηκτα και συναρτάται με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και των κρίσεων που αυτή επιφέρει.

Έχω τη χαρά και την τιμή να ηγούμαι μίας Διοίκησης που αποτελείται από στελέχη τα οποία εργάζονται έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Γύρω από αυτόν τον άξονα, συντονίζουμε τις προσπάθειες μας, με στόχο να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να δώσουμε στους ανθρώπους της Περιφέρειας μας τη δυνατότητα να ζήσουν, να δράσουν, να παράξουν και να προκόψουν εδώ.

Στοχοθετούμε την πολιτική μας στην κατεύθυνση βελτιστοποίησης των υφιστάμενων συνθηκών και δημιουργίας νέων οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων σχηματοποιώντας ένα σύγχρονο και πολυεπίπεδο παραγωγικό μοντέλο.

Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε άντληση πόρων για τον εκσυγχρονισμό του Πρωτογενούς Τομέα, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για τον τόπο μας, επιχειρούμε την εγκατάσταση της λεγόμενης «έξυπνης γεωργίας», σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τον σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων.

Και το δίκτυο των υποδομών όμως, πρέπει να συνάδει με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής προκειμένου αυτές να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και βεβαίως να είναι ανθεκτικές στο διάβα του χρόνου και μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Παράλληλα βρισκόμαστε σε μια περιοχή με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο πρέπει κατ’ αρχάς να προστατευτεί και εν συνεχεία να τύχει άρτιας προβολής ώστε να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, σε συνδυασμό φυσικά με το φυσικό κάλλος του τόπου μας.

Οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, προμηθεύοντας τις υπηρεσίες μας με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό.

Θυμίζω ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ο Έβρο επλήγη από μία πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 1 εκ στρέμματα γης (δηλαδή, περίπου την μισή έκτασή του), αλλά εν τοις πράγμασι, οι συνέπειές της αντανακλούν συνολικά στην επικράτειά του.

Επί τούτου, εξηγώ:

Σίγουρα, η πρώτη και άμεσα ορατή συνέπεια από τέτοια φαινόμενα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Οι ζημιές, που έχει υποστεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι ακόμη και σήμερα ανυπολόγιστες, καθώς το πρώτο πράγμα που μάθαμε, από τη στιγμή που κληθήκαμε να διαχειριστούμε το μετά-στάδιο της πυρκαγιάς, είναι να σκεφτόμαστε σε πολλά επίπεδα.

Η καταστροφή ενός δάσους είναι από μόνη της τραγική. Πόσο μάλλον όταν μιλούμε για καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο αποτελεί οικολογικό σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Επομένως, η λέξη «αποκατάσταση» δεν επαρκεί για να περιγράψουμε όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου το Δάσος να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση του.

Οι επιστημονικοί φορείς μαζί με την τοπική κοινωνία θα αναδείξουν έναν ολιστικό και ταυτόχρονα βιώσιμο σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Πρέπει, οι κινήσεις μας να απαντούν σε πολλά ερωτήματα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα:

Πότε πρέπει να γίνει η αναδάσωση;

Ποια είδη φυτών πρέπει να χρησιμοποιηθούν;

Πόσο γρήγορα αυτά αναπτύσσονται;

Κι ύστερα, πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή όλους τους ρόλους που επιτελεί το Δάσος. Ένα «καμένο» δάσος μειώνει την συγκράτηση υδάτων και έτσι μπορεί, σε μικρό χρονικό διάστημα, να υπάρξει μεγάλη απορροή υδάτων στα πεδινά τμήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αιφνίδιες πλημμύρες.

Παραθέτω αυτά τα ερωτήματα ενδεικτικά για να περιγράψω, έστω και με αδρές γραμμές, το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η χάραξη της στρατηγικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και θεωρώ πώς είναι ήδη κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από μία μόνο αρχή ή από έναν μόνο φορέα.

Το κλειδί βρίσκεται στον σπονδυλωτό και συμμετοχικό σχεδιασμό, στον οποίο εμπλέκονται όσοι φορείς ή υπηρεσίες είναι απαραίτητες, ώστε οι λύσεις να είναι ολιστικές και ολοκληρωμένες.

Ο ολοκληρωμένος Σχεδιασμός για τη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον:

1) στους Επιστημονικούς φορείς,

2) στην Πολιτεία, μαζί με τους επιχειρησιακούς και εμπλεκόμενους φορείς και

3) στον Πολίτη.

Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προφανώς και έχουμε την πολιτική βούληση για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Πλην όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τείνουμε χείρα συνεργασίας και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία ή την κατάρτιση οποιουδήποτε φορέα ή/ και υπηρεσίας, μπορεί να έχει συνάφεια με το αντικείμενο.

Η Περιφέρειά μας για παράδειγμα, διαθέτει μία καταρτισμένη υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με ικανά και έμπειρα στελέχη. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό, που εργάζεται σε τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενο και που η εμπειρία τους μπορεί να φανεί χρήσιμη σε έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Επιπλέον, υπάρχει και ο κεντρικός σχεδιασμός, που εκφράζεται μέσα από την Ειδική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου κι έτσι συντίθεται πλήρως η εικόνα της ολοκληρωμένης στρατηγικής η οποία πλέον, πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί.

Κυρίες και κύριοι,

Ως επίλογο της σημερινής μου τοποθέτησης, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω τα εξής, έχοντας και την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝΠΕ:

Η κλιματική κρίση δεν είναι πια μία «απειλή» ή κάτι που «θα έρθει» στο μέλλον. Είναι μία πραγματικότητα και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε και να τη διαχειριζόμαστε.

Ως μία πραγματικότητα που επηρεάζει το παρόν μας και άρα διαμορφώνει το μέλλον μας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό οι στρατηγικές που χαράσσουμε θα πρέπει να μην είναι απλά διαχειριστικές, αλλά να έχουν και προληπτικό χαρακτήρα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μαςκαι της χώρας μας συνολικά.

Βέβαια,η επίτευξη όλων αυτών των στόχων εδράζεται στη συνεργασία. Στη συνεργασία κατ’ αρχάς μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων των συν-εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον – και κλείνω με αυτό –για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, σημαντική προϋπόθεση είναι η μελέτη και αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων, από όπου κι αν προέρχονται αυτά. Συνεπώς, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού, που εκτιμώ και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα για όλους μας και βεβαίως για τον τόπο μας.

Καλή επιτυχία και σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button