Ελλάδα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την μετεγκατάσταση του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας

 Θέμα: Μετεγκατάσταση του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επανειλημμένα με τις Ερωτήσεις υπ΄ αριθμό 3705/11.04.2024, 1428/31.10.2023 και 8168/21.07.2021, έχει αναδείξει προβλήματα που υπήρχαν στο 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας, όπως ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμού του με ιατρικά μηχανήματα, καθώς και με τη μη πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων.

Λόγω αυτών των ελλείψεων τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αναγκασμένα να μετακινούνται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ), για τη διενέργεια σχετικών ιατρικών πράξεων ή όπως απροκάλυπτα υποδείκνυε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων η κυβέρνηση στις απαντήσεις της στις ερωτήσεις του ΚΚΕ, να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές. Για όλες τις παραπάνω ελλείψεις η κυβέρνηση για αρκετά χρόνια επίσης επικαλούνταν τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου, χωρίς μάλιστα να έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες ήταν αρκετά τα δημοσιεύματα, καθώς και έγγραφο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. όπου επεσήμαναν τον κίνδυνο για την υποβάθμιση και τη μετατροπή του 212 ΚΙΧΝΕ σε Λόχο Υγειονομικού.

Ωστόσο με βάσει πρόσφατο έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), αναδεικνύεται το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης του 212 ΚΙΧΝΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Μάλιστα όπως αναφέρει, υπάρχει σχετική αλληλογραφία προς την IV ΤΑΞΥΠ/ΔΥΓ, στην οποία ζητείται η μελέτη μετεγκατάστασης και ότι οι αποφάσεις για την μετεγκατάστασή του είναι ειλημμένες.

Γίνεται φανερό ότι, πέρα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που ήδη υφίστανται, φαινόμενα εντεινόμενα όμως χρόνο με το χρόνο, η συρρίκνωση των υποδομών υγείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έχει δραματικές συνέπειες και στην ποιότητα και στην αύξηση του κόστους για την υγεία των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στα Δημόσια νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους, καθώς και τη συστηματική απαξίωση μονάδων υγείας με τη συγχώνευση κλινικών, ιατρικών μονάδων και νοσοκομείων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μετεγκατάσταση – συγχώνευση του 212 ΚΙΧΝΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Δελής Γιάννης

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button