Περιφέρεια

Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) & Ειδικές Μονάδες Αποτροπής Αρκούδας (ΕΜΑΑ) του ΟΦΥΠΕΚΑ

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης (ΜΔ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος LIFE ARCPROM, διοργάνωσε στις 6 Ιουνίου 2024, στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου Ξάνθης, εκδήλωση για την παρουσίαση των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και των Ειδικών Μονάδων Αποτροπής Αρκούδας (ΕΜΑΑ) που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ)της ΜΔ έχει συσταθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM στην περιοχή ευθύνης της ΜΔ και σκοπός της είναι η ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων με τη χρήση του εκπαιδευμένου σκύλου Laika, ράτσας Border Collie,υπό την εποπτεία του χειριστήτης, Κώστα Κυριακίδη, συμβάλλοντας στην προστασία της άγριας ζωής.

Οι δύο Ειδικές Μονάδες Αποτροπής Αρκούδας (ΕΜΑΑ) της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αποτελούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, Athenaκαι Adele ράτσας Karelianκαι τους χειριστέςτους, Θανάση Κοράκη και Αντώνη Σταγκογιάννη, και μεταξύ των σκοπών τους είναι και ηαρωγή στις επιχειρήσεις των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) απώθησης των αρκούδων που ενίοτε προσεγγίζουν, ή εισέρχονται, σε κατοικημένες περιοχές, προλαμβάνοντας συγκρούσεις με τον άνθρωπο και διασφαλίζοντας την ασφαλή συνύπαρξη με τα ζώα. Η δράση υλοποιήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η λειτουργία της συνεχίζεται με χρηματοδότηση από το LIFE ARCPROM.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα από τον επικεφαλής εταίρο,πΜΚΟ «Καλλιστώ», και για τη λειτουργία των Ειδικών Μονάδων από τους ίδιους τους χειριστές. Στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε, για ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος έγινε διαμοιρασμός των εμπειριών των συμμετεχόντων και οι ειδικοί μπόρεσαν να απαντήσουν σε απορίες. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν οι επιδείξεις των Ειδικών Μονάδων που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους έμπειρους χειριστές.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη από τις Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχείων της περιοχής ευθύνης της ΜΔ (Ροδόπης, Καβάλας, Ξάνθης, Σταυρούπολης, Δράμας, Κάτω Νευροκοπίου), τη ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Προσοτσάνης και Δράμας, και συνάδελφοι από άλλες Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης ευχαριστεί θερμά όλους τους συνεργάτες και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή και τη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση των δράσεων αυτών. Συνεχίζουμε με αφοσίωση την προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button