Τοπικά νέα

Στράτος Κοντός: «Ναι στο οικονομικό και διοικητικό συμμάζεμα , αλλά πάνω από όλα ο πολίτης, η ασφάλεια και η υγεία του»

Λόγω των μειωμένων τελών έμπαινε μέσα κάθε χρόνο ο ΣΔΑΝΞ-Κανένας υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του. Οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν από τους δήμους

«Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι μια βασική διαδικασία για την υγιεινή και την καθημερινότητα των πολιτών που για μας είναι το πρώτο μας μέλημα. Ναι στο οικονομικό και διοικητικό συμμάζεμα, αλλά πάνω από όλα ο πολίτης, η ασφάλεια και η υγεία του¨ τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός στη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής την περασμένη Πέμπτη.

Ο κ. Κοντός απάντησε στο ερώτημα που κατέθεσε για ενημέρωση ο Μανώλης Φανουράκης για τις ενέργειες που γίνονται για τη διακοπή λειτουργίας του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ )

 Η νέα διοίκηση του ΣΔΑΝΞ προχώρησε σε μια μελέτη βιωσιμότητας, από την οποία προέκυψε, ότι οι μειώσεις που γινόταν στα τέλη που κατέβαλαν οι δήμοι την τελευταία τριετία, ουσιαστικά σχεδόν εκμηδένισαν το αποθεματικό του 1.900.000 που προυπήρχε.

Κανένας υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του. Οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν από τους δήμους.

Η αναλυτική τοποθέτηση του δημάρχου Ξάνθης:

«Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε στο Σύνδεσμο Διαχείρησης Απορριμμάτων Ξάνθης ένα αποθεματικό περίπου 53.000 ευρώ, οπότε ήταν εύλογο με βάση και τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί και είχε εγκριθεί αλλά και με βάση τις εισφορές που ήταν να πληρώσουν οι δήμοι, να κάνουμε μια μελέτη βιωσιμότητας γιατί είδαμε ότι τα οικονομικά περιθώρια ήταν πάρα πολύ στενά και να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Γιατί για να βάλεις οτιδήποτε εξτρά στο ΣΔΑΝΞ επειδή εναπόκειται σε ανταποδοτικά τέλη, πρέπει να αυξήσεις τα τέλη. Δεν μπορεί ο δήμος να πάρει ξαφνικά μια απόφαση και να πει χρειάζεται ο ΣΔΑΝΞ 100.000 ευρώ τα βάζει , πρέπει να ανεβάσεις τα τέλη καθαριότητας, να εισπράξεις για να αποδώσεις, οπότε βλέποντας αυτή τη δυσκολία μπροστά μας κινηθήκαμε πολύ γρήγορα. Η νέα διοίκηση του ΣΔΑΝΞ προχώρησε σε μια μελέτη βιωσιμότητας, από την οποία προέκυψε, ότι οι μειώσεις που γινόταν στα τέλη που κατέβαλαν οι δήμοι την τελευταία τριετία, ουσιαστικά σχεδόν εκμηδένισαν το αποθεματικό του 1.900.000 που προυπήρχε. Έγιναν κάποιες αγορές μηχανημάτων και όλα τα υπόλοιπα με βάση τα λειτουργικά έξοδα. Ουσιαστικά έμπαινε μέσα ο σύνδεσμος κάθε χρόνο. Λόγω των μειωμένων τελών έφτασε σε αυτό το σημείο. Μπήκαμε σε μια διαδικασία, οι μέτοχοι στο σύνολο των δήμων της περιφερειακής ενότητας που συμμετέχουμε στο ΣΔΑΝΞ, να κάνουμε μια συζήτηση με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη.

Και να καταλήξουμε ότι ο σύνδεσμος δεν είναι βιώσιμος, είναι ξεκάθαρο. Παρόλα αυτά, επειδή προτεραιότητα είναι η παροχή που παρέχει μέχρι σήμερα ο ΣΔΑΝΞ και να σας πούμε κύριε Μελισσόπουλο, κάνατε μια ερώτηση, τι άλλαξε μέσα στα χρόνια; Μέσα στα χρόνια άλλαξε ότι ο ΣΔΑΝΞ πλέον κάνει μόνο αποκομιδή. παλιά έκανε και την ταφή, έκανε και άλλες διαδικασίες, τώρα κάνει μόνο αποκομιδή, οπότε δεν κάνει κάτι άλλο, άρα αυτό βοηθάει λίγο στο να πάρουν οι δήμοι επάνω τους αυτή τη λειτουργία, γιατί είναι μια μοναδική λειτουργία.
Για το Δήμο Ξάνθης το 80-85% της αποκομιδής γίνεται ήδη με υπαλλήλους του δήμου Ξάνθης. Ο ΣΔΑΝΞ για το δήμο Ξάνθης κάνει αποκομιδή τη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης και τη δημοτική ενότητα Ευμοίρου,( Πετροχωρι, Λευκη ).

Φτάνοντας στο σημείο ότι δεν είναι βιώσιμος ο σύνδεσμος, καθίσαμε οι δήμαρχοι δημιουργήσαμε μια ομάδα εργασίας. Η ομάδα εργασίας θα φέρει τις ανάγκες του κάθε δήμου για αποκομιδή, έτσι ώστε τη στιγμή που θα έρθει στα δημοτικά συμβούλια το θέμα για να παρθεί απόφαση της οριστικής λύσης, να ξέρουμε από πριν ποιες είναι οι ανάγκες, τι χρειάζεται ο κάθε δήμος έτσι ώστε τα μηχανήματα, τα απορριμματοφόρα και το προσωπικό να καταμεριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει κανένας δήμος πρόβλημα την επόμενη μέρα στην αποκομιδή του.

Είναι δεδομένο ότι βάσει διαδικασίας για τη λύση ενός συνδέσμου, κανένας υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του. Οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν από τους δήμους, καταρχήν σε ποσοστό με βάση τη συμμετοχή του κάθε δήμου στα τέλη που πληρώνει κάθε χρόνο και μετά οι δήμοι σε συνεννόηση μεταξύ μας θα προχωρήσουμε πιθανώς αν χρειαστεί σε κάποιες προγραμματικές ανταλλαγής προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι για να ολοκληρωθεί ομαλά αυτή η διαδικασία. Οσον αφορά τη λύση ενός συνδέσμου, δεν είναι όπως είναι η λύση μιας επιχείρησης. Είναι πολύ πιο απλή και γίνεται καταμερισμός και των υποχρεώσεων και των πιθανών υποχρεώσεων που μπορεί να προκύψουν μέσα από μια δικαστική διαμάχη που προϋπήρχε ανάλογα με το ποσοστό. Γίνεται δηλαδή με απλά με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, βάλαμε χρονοδιάγραμμα μέχρι 31/12 γιατί έχουμε πληρώσει ήδη οι δήμοι και οι δημότες τα τέλη προς τον ΣΔΑΝΞ και δώσαμε και ένα χρονικό περιθώριο έτσι ώστε να δούμε αν μπορεί να προετοιμαστεί όλη διαδικασία σωστά. Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι μια βασική διαδικασία για την υγιεινή και την καθημερινότητα των πολιτών που για μας είναι το πρώτο μας μέλημα. Ναι στο οικονομικό και διοικητικό συμμάζεμα, αλλά πάνω από όλα ο πολίτης, η ασφάλεια και η υγεία του.

Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει και ανάλυση το πόσο μας κοστίζει η αποκομιδή, για το πόσο θα μας κοστίζει η αποκομιδή. Και για οτιδήποτε άλλο προκύψει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.”

ΚΓ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button