Ειδήσεις

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ και επερώτηση της ΛΣ ΑΜΘ για το οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 Θέμα: Οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης

Για ακόμα ένα καλοκαίρι αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λειψυδρίας βρίσκονται οι κάτοικοι των οικισμών του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης, ιδίως στον οικισμό του Κενταύρου. Παρ’ όλο που το ΚΚΕ έχει αναδείξει το ζήτημα και στη Βουλή με σχετικές παρεμβάσεις (1212/11.7.2017, 445/25.8.2023), το πρόβλημα κάθε χρόνο επανέρχεται οξυμμένο σε διάφορους οικισμούς του Δήμου Μύκης, όπως  για παράδειγμα πέρσι στη Γλαύκη, ενώ φέτος από την αρχή του καλοκαιριού εμφανίζεται οξυμμένο στον οικισμό του Κενταύρου.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2024 οι κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι.

Το απαρχαιωμένο δίκτυο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Στο χρόνιο πρόβλημα συμβάλλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μύκης, η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων, η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων.

Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων “πλεονασμάτων”, τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή, όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών του Δήμου Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

            κ. Περιφερειάρχη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ

 

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Για ακόμα ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι οικισμών του Δήμου Μύκης στην ΠΕ Ξάνθης αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα υδροδότησης, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλαν πρόσφατα κάτοικοι τουΚενταύρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες,παρατηρούνται διακοπές στην υδροδότηση της περιοχής, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα 11/6/24, όταν ο οικισμός έμεινε χωρίς νερό για ολόκληρη την ημέρα!

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Κενταύρου «Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους κατοίκους, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι αδυνατούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους και να ασκήσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ η τελευταία ανακοίνωση αναφέρει ότι ο οικισμός του Κενταύρου θα παραμείνει χωρίς νερό από τις 11:00 έως τις 19:00 καθημερινά, μέχρι να βρεθεί λύση,  έχοντας βρει το κολαϊ κλείνω την βάνα: γεμίζει η δεξαμενή… ανοίγω την βάνα: αδειάζει η δεξαμενή….».

Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, γνωστό στις εκάστοτε περιφερειακές αρχές, για το οποίοέχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς διάφορα έργα, τα οποία προχωράνε από ότι φαίνεται με ρυθμούςχελώνας. Η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση είχε ανακοινώσει τη χρηματοδότησηδιάφορων έργων από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» για τη βελτίωση – αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αφορούν:

  • τον οικισμό Θερμών όπου θα κατασκευασθεί μια νέα διάταξη εξωτερικού υδραγωγείου.
  • τον οικισμό Πάχνης όπου θα κατασκευασθεί μια νέα δεξαμενή και μια διάταξη εσωτερικούυδραγωγείου.
  • τον οικισμό Ωραίου όπου θα κατασκευασθούν τρεις ανεξάρτητοι  αγωγοί, καθώς και μια νέα δεξαμενή.
  • τους οικισμούς Εχίνου και Μάνταιναςόπου θα κατασκευασθούν νέες διατάξεις εξωτερικώνυδραγωγείων.
  • τους οικισμούς Μύκης και Κενταύρου όπου θα κατασκευασθούν νέες δεξαμενές και διατάξειςεξωτερικών υδραγωγείων.
  • τους οικισμούς Προσηλίου και Άλματος όπου θα γίνει επανασχεδιασμός της διάταξης των εξωτερικών υδραγωγείων.
  • την περιοχή των οικισμών Ζουμπούλι-Αρναούτ-Κότινο όπου θα κατασκευασθεί μια νέα δεξαμενή, ηοποία θα τροφοδοτείται μέσω αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού από μία υφιστάμενηδεξαμενή και
  • τον οικισμό του Διάφορου όπου θα  αντικατασταθεί η υφιστάμενη δεξαμενή με μία καινούρια.

Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου των διαρροών σταδίκτυα ύδρευσης 12 οικισμών του Δήμου και η καλλιέργεια πηγής στην περιοχή του Δημαρίου, η μεταφορά νερού για την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης στα Μελίβοια και στον Εχίνο.

 

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων;
  • Αν έχει εκπονηθεί Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης του Δήμου Μύκης;
  • Ποια έργα απαιτούνται – πέρα από τα προαναφερόμενα – για την οριστική επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροιορίζοντες και πηγές;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια ώστε να χορηγηθεί, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν υγιεινόπόσιμο νερό στους κατοίκους;

 

18/6/2024

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button