Χωρίς κατηγορία

Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΟΑΕΕ κατά του Κοσμά Γεωργιάδη με τη νομική κάλυψη της δικηγόρου Ελενας Εξάρχου

Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΟΑΕΕ κατά του Κοσμά Γεωργιάδη  για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του στο μητρώο του ΟΑΕΕ από 1/1/2010 με ασφαλιστικές εισφορές έως 8/2015 και ενώ αυτός ήταν  παλιός ασφαλισμένος από το 1990 στο ΤΑΙΣΥΤ (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), δημοσιογράφος-συντάκτης και είχε επιλέξει τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα (ΤΑΙΣΥΤ) για την υποχρεωτική του ασφάλιση και δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθεί  με διπλή επιβολή ασφαλιστικής κάλυψης

Είχε προηγηθεί η προσφυγή του Κοσμά Γεωργιάδη που είχε καταθέσει στις 14/11/2016 κατά του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του στο μητρώο του ως  μέτοχος ραδιοφωνικού σταθμού.

Από τη διάταξη του άρθρου 2 του π. δ. 258/2005 προκύπτει ότι οι ασφαλισμένοι στο πρώην Τ.Α .Ι.Σ.Υ.Τ., ακόμη κι όταν είναι μέλη εταιρείας, εξαιρούνται ρητά από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε., και η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού  αποτελεί δεύτερη δραστηριότητα της ετερόρρυθμης εταιρείας της οποίας είναι ομόρρυθμος εταίρος και, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 3518/2006, η δραστηριότητα αυτή καλύπτεται από το ανωτέρω Ταμείο, στο οποίο αυτός είναι ήδη ασφαλισμένος για τη δραστηριότητα της έκδοσης εφημερίδας, καθώς και ότι η λειτουργία παραγωγής ενός ραδιοφωνικού προγράμματος είναι απολύτως συναφής με την έκδοση μιας εφημερίδας για κάποιον συντάκτη όπως αυτός, διότι προϋποθέτει τις ίδιες γνώσεις και το ίδιο επιστημονικό υπόβαθρο.

Το διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής στη συνεδρίαση του στις 6 Ιουνίου 2023 έκρινε ότι, δεν υπαγόταν στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην  ΟΑΕΕ.

 ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

“ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Συνεδρίασε στις 24 Ιανουαριου 2024 για να δικάσει την προσφυγή με ημερομηνία κατάθεσης 2.9.2016, του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών» (Ο.Α.Ε.Ε.) και ήδη του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης» (Ε .Φ .Κ Α ), κατά του Κοσμά Γεωργιάδη του Νικολάου, κατοίκου Ξάνθης , για τον οποίο παρέστη η πληρεξούσια δικηγόρος Ελένη Εξάρχου. Μετά τη δημόσια συνεδρίαση, το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη  και αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα απορρίπτει την προσφυγή.”

Συγκεκριμένα δεν δίδεται από το νόμο η δυνατότητα στη Διοίκηση του ΟΑΕΕ για την αυτεπάγγελτη εγγραφή ελευθέρου επαγγελματία και μέλους προσωπικής εταιρείας στον ασφαλιστικό φορέα υποχρεωτικά, όταν αυτός (ως μέλος της εταιρείας) είναι ήδη ασφαλισμένος σε φορέα που εντάσσεται στα πλαίσια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, έστω κι αν αυτές, έχουν τον χαρακτήρα των πολλαπλών δραστηριοτήτων της εταιρίας, εφόσον για αυτές υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορεα, διότι τότε, η ασφάλιση χωρεί υποχρεωτικά σε έναν μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ασφαλισμένος σύμφωνα με το άρθρο 1 του α.ν. 2176/1940 (ΦΕΚ Α’  11) δυνάμει του οποίου συνεστήθη το Ταμείο Ασφαλίσεως Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.) –ο κλάδος κύριας ασφάλισης του οποίου εντάχθηκε, με το άρθρο 39 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58), στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), ο κλάδος κύριας ασφάλισης του οποίου έχει ήδη (από 1.1.2017) ενταχθεί, με το άρθρο 53 παρ. 1 περ. Β του ν. 4387/2016, στον e-ΕΦΚΑ- με σκοπό τη χορήγηση εφάπαξ ή περιοδικών παροχών στα κατά το άρθρο 2 του αυτού α.ν. ασφαλιζόμενα πρόσωπα, ομοίως βλ. σχετικά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ως άνω α.ν. 2176/1940, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Για το λόγο αυτό είναι ακυρωτέες όλες οι αντίθετες με το πνεύμα του νόμου δυσμενείς διοικητικές πράξεις που εκδίδονται κατά του επιχειρηματία από τη διοίκηση και απορρίπτονται όλες οι πράξεις του Προϊσταμένου του Τμήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του Ο.Α.Ε.Ε. που της εκδίδει, βάσει των οποίων ενέγραψαν αυτεπαγγέλτως στα μητρώα του προσφεύγοντος Οργανισμού αναδρομικά από 1.11.2010, τον πολίτη, ελεύθερο επαγγελματία, ενώ βάση νόμου δεν έπρεπε να γίνει αυτό και για το λόγο αυτό απορρίπτονται/ ακυρώνονται όλες οι πράξεις που αφορούν επιβολή εισφορών και για τον κλάδο υγείας αλλά και κύριας ασφάλισης, όταν συντρέχουν τα ανωτέρω, ακόμη κι όταν οι προσφυγές ασκούνται από τον ασφαλιστικό φορέα που έσφαλε με τις πράξεις που εξέδωσε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

«Δικαιωση, μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας και δικαστικών αγώνων με την υποστήριξη και νομική συμβολή της δικηγόρου Ξάνθης Ελενας Εξάρχου. Οι Δικαστές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής τιμούν το ρυθμιστικό και θεσμικό ρόλο τους για την απονομή δικαιοσύνης, σε υποθέσεις που υφίσταται η ανάγκη της ρύθμισης του νόμου βάσει της αιτίας για την οποία θεσπίστηκαν, που κατ΄ ανάγκη δεν είναι μόνον εισπρακτικού χαρακτήρα, και αυτό τους τιμά όταν το αναγνωρίζουν. Ευχαριστώ μέσα από την καρδια μου τη δικηγόρο της Ξάνθης Ελενα Εξάρχου που χειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία την υπόθεση μου.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button