Πολιτισμός

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

 Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχα τη χαρά και τιμή να πάρω μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

  Μετά την αναφορά αυτών των δράσεων και συμμετοχών, στον Απολογισμό μου αναφέρομαι στα μαθήματά μου στο ΛΕΞ και στον ΠΕΣ «Η Τέχνη του Ζην».

–         ΣΔΕ ΞΑΝΘΗΣ  17/1/24

 Ύστερα από πρόσκληση του ΣΔΕ Ξάνθης για μια ακόμη φορά επισκέφθηκα και μίλησα στους σπουδαστές και σπουδάστριες του Σχολείου. Η πρώτη ομιλία αφορούσε την Ιστορία της Θράκης διαχρονικά και η δεύτερη την ιστορία και τον πολιτισμό του Νομού Ξάνθης τις τελευταίες δεκαετίες. Δώρισα στη βιβλιοθήκη του σχολείου μερικά από τα συγγραφικά του έργα.

–         ΚΥΠΡΟΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 20/1/24

Ξάνθη – Κύπρος: 50 χρόνια πόνος για Ελευθερία

Εισήγηση κατά την παρουσίαση του Ημερολογίου των εκδόσεων Α/συνέχεια: 1974-2024 |50 χρόνια μετά …Κύπρος – Ελευθερία – Οργάνωση: Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης «Ευχαριστώ τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης, τις εκδόσεις Α/Συνέχεια και τον «Δρόμο της Αριστεράς», στον οποίο δημοσιεύω κείμενα τα τελευταία τέσσερα  χρόνια.

FLASH 99,4-CARPE DIEM) Θεσσαλονίκη 29/1/24  Ο Αλέξανδρος Σταματουλάκης στην τηλεφωνική ραδιοφωνική συζήτησή μας με κάλεσε και παρουσίασα τον «Ανήφορο» του ΝΊΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, του μυθιστορήματος που εκδόθηκε πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, μόλις στα 2022.

Star888fm  Ξάνθη  5/2/24   στην εκπομπή  «Τρέχει κάτι;», με την Ανθή Κουρτίδου, «Καλλιτεχνικό μουχαμπέτι» μίλησα  για την ποίηση και την τέχνη

–         ΣΔΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 22/2/24

  Για μια ακόμη χρονιά, μίλησα στους εκπαιδευόμενους του σχολείου για την ζωή και το έργο των Θρακιωτών λογοτεχνών Γεωργίου Βιζυηνού και Κώστα Βάρναλη. Δήλωσε ο Διευθυντής του ΣΔΕ: «Ευχαριστούμε θερμά τον λογοτέχνη, ποιητή και κυρίως φίλο του ΣΔΕ Κομοτηνής κ. Μουσόπουλο Θανάση για την ευγενική του κίνηση να προσφέρει βιβλία του για την βιβλιοθήκη μας».

-27/2/24 – Ξάνθη: Εκδήλωση με θέμα το Πολυνομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Παιδεία – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΣΔΕΠ Ξάνθης – Ομιλία μου με θέμα: «Ανώτατη Εκπαίδευση – ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ»

-1/3/24 – Παρουσίαση – Εισήγηση του Θανάση Μουσόπουλου για το βιβλίο του Κ. Γ. Ταβουλτσίδη «Ποιήματα με ρίμες για ερωτευμένες μπαλαρίνες», Ξάνθη, 2024

– Στις 3/3/24 στα πλαίσια των  ΘΛΕ ο Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος Ξάνθης «Η Τέχνη του Ζην», οργάνωσε την εκδήλωση «Θρέφοντας την Θρακιώτικη Ψυχή» – Το Ευ Ζην στην Θράκη, εκτός από τη Θρακιώτικη Κουζίνα παρουσιάστηκε η Θρακιώτικη Λογοτεχνία. Με συντονιστή τον Θανάση Μουσόπουλο, η Θρακιώτικη λογοτεχνία τιμήθηκε με την Ελένη Ανδρέου, την Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, τον Θωμά Βουγιουκλή, την Μαρία Μουσοπούλου και τον Θανάση Μουσόπουλο με αναγνώσεις κειμένων αποσπασμάτων δοκιμίων και ποιημάτων τους.

– FLASH 99,4-CARPE DIEM) Θεσσαλονίκη 13/3/24   ΘΡΑΚΗ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ – Σε ζωντανή συμμετοχή μου στην εκπομπή του Αλέξανδρου Σταματουλάκη παρουσίασα Έθιμα της Ξάνθης, ιδιαίτερα της Αποκριάς, αναζητήσεις στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, το ποιητικό έργο του Θανάση, απολαύσαμε ένα δυο ποιήματά του, τη θέση της γυναίκας στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

– 7/ 4/24  στο ΛΕΞ

Εισήγηση του Θανάση Μουσόπουλου «Φωτίζοντας τις μαγικές στιγμές στην ποίηση της Ελευθερίας Χριστοδούλου «Λέξεις που σιωπούν…» 2023, εκδ. Μέθεξις

-Ράδιο ΝΟΒΑ Ξάνθη 19/4/24

  Συζήτηση για το νέο μου βιβλίο  «Υπαρξιακή Αμηχανία του νέου Ελληνισμού» από τις εκδόσεις Σπανίδη.

-27/4/24 –   Σε εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Ταβουλτσίδη, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την πρώτη ποιητική του συλλογή, διάβασα και του αφιέρωσα μερικά (ανέκδοτα) ποιήματά μου

-16/5/24  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΣΔΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 Οργάνωσα και παρουσίασα την εκδήλωση: «Σύγχρονη Θρακική Ποίηση – Ραψωδοί της Θράκης» – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ  ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 Στην εκδήλωση αναφέρθηκα: 1) στο νόημα της 14ης Μαΐου 1920,  2) στη Λογοτεχνία της σύγχρονης Θράκης, ξεκινώντας από τον Γεώργιο Βιζυηνό και τον Κώστα Βάρναλη και 3) σπουδαστές και σπουδάστριες του ΣΔΕ απέδωσαν ποιήματα συγχρόνων ποιητών και ποιητριών από Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη.

-19/5/24  –  Ύστερα από πρόσκληση – πρόταση του Συλλόγου συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων ν. Ξάνθης στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας μίλησα με θέμα «Πώς έβλεπαν την Τρίτη ηλικία οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς;».

-24/5/24 – Σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΦΕΞ για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πασχάλη Κατσίκα «Νήσος Κίρκη», μίλησα με θέμα: «Η ποιητική πορεία του Πασχάλη Κατσίκα: από τα «Τεταρτημόρια» (2019) ως τη «Νήσο Κίρκη» (2024)

-26/5/24 – Στην παρουσίαση του βιβλίου «Πυρκαγιά ο φόβος των δασών» του Τ. Κωνσταντινίδη, Οργάνωση: Δήμος Αβδήρων στη Γενισέα, μίλησα με θέμα: «Μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν και φροντίζουν τη φύση»

-27/5/24 – Στο 13Ο   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ, στα πλαίσια ημερίδας για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό, μίλησα στα παιδιά με θέμα «Διαφορετικότητα και Σχολικός Εκφοβισμός», μαζί με τον φίλο Τάσο Κωνσταντινίδη – συγγραφέα

-31/5/24 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΥΟ –   Κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Αλίκτυπο Ταξίδι» της  Φ. Μπατζακίδου μίλησα με θέμα: «Η πεζογραφία της Φωτεινής Μπατζακίδου – Τα επιτεύγματα του λόγου και η αξιοποίησή τους».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

   Για 5η χρονιά έχω τη χαρά και τιμή να διδάσκω, σε τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, θέματα ιστορίας, πολιτισμού και γραμματείας της Θράκης. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 καταπιαστήκαμε με Κεφάλαια της Θρακικής Λογοτεχνίας. Μέσα στο 2024 οργάνωσα τα εξής μαθήματα:

  1. Η (οφειλόμενη) δικαίωση του Ευρωπαίου Θρακιώτη Γεώργιου Βιζυηνού (9/1)
  2. Η πολύπλευρη παρουσία  του Ευρωπαίου Θρακιώτη Γ. Βιζυηνού (23/1)
  3. Ο θείο Κώτσο της Θράκης – Αφιέρωμα στα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Βάρναλη (6/2)
  4. Ο Κώστας Βάρναλης και η Θράκη (20/2)
  5. Θρακιώτες Λογοτέχνες και Λαϊκός Πολιτισμός – Τα έθιμα της Αποκριάς – Συμμετοχή στις ΘΛΕ (5/3)
  6. Ο Αγώνας του 1821 στη Θράκη και ο Κάρπος Παπαδόπουλος (19/3)
  7. Μενέλαος Λουντέμης – Μέγας Τεχνίτης του Λόγου (2/4)
  8. Μενέλαος Λουντέμης και Μένος Φιλήντας (16/4)
  9. Από το Ταξίδι του Ψυχάρη στα Ελευθέρια της Θράκης (14/5)
  10. Εάλω η Πόλις; – Καταληκτήριο Μάθημα: σπουδαστές και σπουδάστριες παρουσίασαν εργασίες της επιλογής τους. (28/5)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ  ΣΤΟΝ ΠΕΣ «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ»

  Για 2η χρονιά συνεργάζομαι με τον Πολιτιστικό και Επιστημονικό Σύλλογο «Η Τέχνη του Ζην». Κατά το ακαδημαϊκό έτος (Οκτώβριος 2023 – Μάιος 2024) πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο με αντικείμενο την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Στο 2024 είχαμε τις εξής συναντήσεις:

1) «Οι Σοφιστές και ο Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης» (19 /1/24)

2) «Σωκράτης ο Αθηναίος – ουσιαστική τομή στη Φιλοσοφία»

(16 /2 /24)

3) «Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης για τη θέση της Γυναίκας»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (8 / 3/24)

4)«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Ο ΜΕΓΑΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ»

(29/3/24)

5) «Φιλοσοφικά ρεύματα των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων – Πλατωνισμός και Αριστοτελισμός του Βυζαντίου» – (12 / 4/ 24)

Στην Καταληκτήρια αυτή συνάντηση, εκτός από το δικό μου θέμα φιλοσοφίας, παρουσιάστηκαν θέματα που είχαν επιλεγεί  από σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος.

*

  Ευχαριστώ, για όλες αυτές τις δράσεις, όσους / όσες με εμπιστεύονται και συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο κόσμο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button