Χωρίς κατηγορία

ΜΙΝΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.

Σχολιάζει ο Μουζαφερ Καπζά

Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση έλαβε τέλος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν ικανοποιημένες από το εκλογικό αποτέλεσμα . 31 πολιτικά κόμματα έλαβαν μέρος στις Ευρωεκλογές και κατάφεραν να συγκινήσουν μόλις το 40% των ψηφοφόρων και το υπόλοιπο ποσοστό του 60% τους γύρισε την πλάτη στις σημαντικότερες ίσως εκλογές της χώρας μας. Όλοι εμμένουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος παραβλέποντας ότι τα αριθμητικά είναι αυτά που παραμένουν στο επίκεντρο των πολιτικών αναλύσεων .

Τα τρία πρώτα κόμματα δηλαδή, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά πήραν ένα ποσοστό γύρω στο 56% (28,31%+14,92%+12,79%), εν τέλει με τη συμμετοχή στο 40% να λαμβάνουν ένα ποσοστό γύρω στο 22,4% του εκλογικού σώματος.

Πρώτη και ασφαλής ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος ως προς τα αριθμητικά χαρακτηριστικά είναι ότι θριάμβευσε η ΑΠΟΧΗ, πρώτη από όλους με ποσοστό 60%. Θα περιμέναμε τουλάχιστον πιο ανήσυχους τους πολιτικούς αρχηγούς στις τοποθετήσεις τους επί του εκλογικού αποτελέσματος. Απεναντίας, ο καθένας τους προσπάθησε να μας πείσει ότι το κόμμα του κέρδισε στις εκλογές. Δείχνουν να μην τους προβληματίζει το γεγονός ότι το κάθε κόμμα έχει απολέσει χιλιάδες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές. Το χειρότερο δε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αποχής προέρχεται από τους ψηφοφόρους ηλικίας 17-50 ετών, δηλαδή του ενεργού πληθυσμού της χώρας μας.

Η συμμετοχή υποψηφίων τύπου Αυτιά, Μπελέρη, Μελέτη, Ζαγοράκη κλπ λαοφιλών προσώπων, ο καθένας τους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ίσως να απέτρεψε ένα ιστορικό ποσοστό αποχής που θα άγγιζε το 70%. Το υψηλό ποσοστό αποχής από μόνο του ίσως να μην μας προβλημάτιζε και τόσο αν δεν συνδυαζόταν με την επικίνδυνη άνοδο ακροδεξιών σχημάτων γενικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Μπροστά σε όλα αυτά συνεχίζεται η αλαζονεία και η έπαρση. Μυαλό δεν βάζουμε τελικά.

Κύριοι αρχηγοί ευρωπαϊκών και δημοκρατικών πολιτικών σχηματισμών ξυπνήστε πριν είναι αργά. Ο πολιτικός εκτροχιασμός σας θα έχει εκατομμύρια θύματα όσο έχετε το τρένο που οδηγείτε ο καθένας σας στον αυτόματο πιλότο…..

Μουζαφερ Καπζά

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button