Τοπικά νέα

Παρέμβαση Χ. Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την άμεση αποζημίωση των αγροτών της Ξάνθης από το χαλάζι και για αντιχαλαζική προστασία

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης, και αρμόδιος Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, για την άμεση αποκατάσταση των αγροτών της Ξάνθης που επλήγησαν από το χαλάζι που έπληξε τον Νομό την Τετάρτη 29.05.2024, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον κάμπο της Ξάνθης.

Ο Βουλευτής Ξάνθης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση αποζημίωση των αγροτών και αν σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιτέλους, να προχωρήσει στην από αέρος αντιχαλαζική προστασία στον Νομό Ξάνθης, ώστε να πάψουν οι αγρότες και οι καλλιεργητές της περιοχής να βλέπουν, κάθε τόσο, την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

Αθήνα, 04.06.2024

 Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 Θέμα: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες και οι καλλιεργητές της Ξάνθης που επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση»

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες και οι καλλιεργητές της Ξάνθης από το ξαφνικό χαλάζι που έπληξε τον Νομό την Τετάρτη 29.05.2024, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, ιδιαίτερα στον κάμπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες είναι ζημιές σε καλλιέργειες σιτηρών, βαμβακιού, ηλίανθου, αλλά και σε αμπέλια, με τους εκτιμητές να κάνουν λόγο ακόμη και για 100% καταστροφή σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν αρκετά χωριά του Νομού (Άβδηρα, Μέλισσα, Γκιώνα, Πεζούλα, Ζυγός, Εξοχή και άλλα), ενώ ζημιά έχει γίνει και σε δενδροκαλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στις ελιές, που βρίσκονται στο τέλος της ανθοφορίας και στην αρχή της καρποδεσίας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 – Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση αποζημίωση των αγροτών και καλλιεργητών της Ξάνθης, που για μία ακόμη φορά είδαν τα χωράφια και την παραγωγή τους να καταστρέφονται, από την ένταση και το μένος των φυσικών  φαινομένων;

 – Θα μεριμνήσει επιτέλους η κυβέρνηση για την από αέρος αντιχαλαζική προστασία στον Νομό Ξάνθης, ώστε να πάψουν επιτέλους οι αγρότες και οι καλλιεργητές της περιοχής να βλέπουν, κάθε τόσο, τους κόπους τους και μαζί και όλη την παραγωγή, να καταστρέφονται; Και αν ναι, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button