Πολιτική

Η Διπλή Βάρδια των Γυναικών

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς την επίτευξη της ισότητας, οι γυναίκες σήμερα εξακολουθούν να επωμίζονται ένα δυσανάλογο μερίδιο των οικιακών και φροντιστικών καθηκόντων, ακόμη και όταν εργάζονται με πλήρες ωράριο. Αυτή η «διπλή βάρδια» – η εργασία στο σπίτι και η εργασία εκτός σπιτιού – είναι μια πραγματικότητα για πολλές γυναίκες και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία τους.
 Στατιστικά Δεδομένα
 Ευρωπαϊκή Ένωση: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες στην ΕΕ αφιερώνουν κατά μέσο όρο 13 ώρες την εβδομάδα σε οικιακές εργασίες, σε σύγκριση με τις 6 ώρες των ανδρών.
 Ελλάδα: Στην Ελλάδα, οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 17 ώρες την εβδομάδα σε οικιακές εργασίες, ενώ οι άνδρες αφιερώνουν μόνο 5 ώρες.
 Επιπτώσεις στην Υγεία και την Ευημερία
Η διπλή βάρδια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογική ευημερία των γυναικών. Το άγχος, η εξάντληση και η έλλειψη χρόνου για προσωπική φροντίδα και χαλάρωση είναι κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να ισορροπήσουν τις επαγγελματικές και οικιακές τους υποχρεώσεις.
 Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σοβαρή απειλή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Τα ακροδεξιά κόμματα συχνά προωθούν παραδοσιακές, πατριαρχικές αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων, ενισχύοντας τα έμφυλα στερεότυπα και περιορίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
 Η Νέα Αριστερά, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη έμφυλων διακρίσεων, αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές τις αντιλήψεις και εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την ανατροπή των έμφυλων στερεοτύπων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button