Διήμερο εργασιών για την Ιστορική Τεκμηρίωση την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η Φιλοπρόοδη Ένωσης Ξάνθης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης και το Αρχείων Τάξις διοργανώνουν:
Διήμερο εργασιών για την Ιστορική Τεκμηρίωση την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
- Εργαστήριο Ιστορικής Τεκμηρίωσης: «Αρχειο-τέκτονες»:
Σκοπιμότητα του Εργαστηρίου και διδακτικοί στόχοι
Το Εργαστήριο σκοπεύει να φέρει τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής σε επαφή με πρωτογενές αρχειακό υλικό και με τους φορείς (φυσικούς ή/και ψηφιακούς) όπου αυτό φυλάσσεται.
Παράλληλα, στοχεύει στην καλλιέργεια και την ενίσχυση της διεπιστημονικής προσέγγισης, καθώς και στη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου και της θεματολογίας των εργασιών που εκπονούνται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και σχετίζονται με τα μαθήματα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και της Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και συνόλων.
Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην καθοδήγηση των φοιτητών στην προσέγγιση των διάφορων κατηγοριών αρχειακών πηγών, στην κατανόηση της χρησιμότητάς τους και στην διατύπωση των σημαντικότερων ερευνητικών ερωτημάτων που μπορούν να θέσουν.
Μέσα στο εργαστήριο θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη των φοιτητών σχετικά με τη διαδικασία αναζήτησης των πάσης φύσεως αρχείων και με την επίλυση αποριών σε θέματα που άπτονται της ιστορικής εποχής κατά την οποία παρήχθη το εκάστοτε υλικό.
Υλοποίηση, Μεθοδολογία, Συνεργασία
Περίπου 15 φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα εκπαιδευτούν από τον ιστορικό κ. Παναγιώτη Ανδριανόπουλο, μέλος του Αρχείων Τάξις, ο οποίος θα συντονίσει και θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία της έρευνας αρχειακών πηγών.
Το Αρχείων Τάξις https://arxeiontaxis.gr/ είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά στη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και αρχεία.
Πρόγραμμα δράσης για την ιστορική τεκμηρίωση
Εργαστήριο Ιστορικής Τεκμηρίωσης – Αρχείων Τάξις – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκη
- Παρουσίαση του βιβλίου των Ε.Π. Δημητριάδη και Δ. Τσότσου που θα πλαισιωθεί από εργαστήριο ιστορικής τεκμηρίωσης από μέλος του Αρχείων Τάξις.
18:30 Βιβλιοπαρουσίαση ανοιχτή για όλη την πόλη
Τίτλος: Ιστορική Γεωγραφία της Θράκης κατά τον 19ο αι.: Κοινωνία – οικιστικός χώρος και συγκοινωνίες
Ευάγγελος Π. Δημητριάδης – Γεώργιος Π. Τσότσος
Συγγραφείς και σύντομα βιογραφικά
Ο Ευάγγελος Π. Δημητριάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Αρχιτέκτων Μηχανικός (1967) και Διδάκτωρ Μηχανικός (Πολεοδόμος) (1980), μετεκπαιδεύθηκε στο Τμήμα Γεωγραφίας του University College London και στο Patrick Geddes Center for Planning Studies του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Συμμετοχή σε πολυάριθμες εφαρμοσμένες έρευνες και μελέτες. Πλούσια αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά, Συνέδρια, Σεμινάρια και άλλα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
- «Η Μόλιστα της Ηπείρου. Ιστορία – Πολεοδομική διάρθρωση – η πλατεία του Γαναδιού (μορφολογική – πολεοδομική μελέτη)», Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., τόμ. 6ος, Θεσσαλονίκη 1974.
- Κοινωνικός σχηματισμός και πολεολογικός χώρος. Είκοσι οικισμοί της επαρχίας Κόνιτσας Ηπείρου (διδακτορική διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., τόμ. Η΄, αρ. 1, Θεσσαλονίκη 1980.
- Ιστορικός λειτουργικά οργανωμένος και κατασκευασμένος χώρος. Η σύλληψή του στη σύγχρονη πολεοδομική αντίληψη: θεωρία – πράξη, εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1992.
- Το Βιλαέτι των Ιωαννίνων κατά το 19ο αι. Γιάννενα. Από την «πόλη – παζάρι» στην «πόλη – πρακτορείο». Ιστορική χωρολογική, πολεολογική, κτιριολογική μελέτη, εκδ. Αφοί Κυριακίδη Θεσσαλονίκη 1993.
- Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας. Ευρωπαϊκοί πολιτισμοί. Μυκηναϊκοί χρόνοι ως τις αρχές του 20ού αι., εκδ. Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1995.
Ο Γεώργιος Π. Τσότσος είναι Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ., διδάκτωρ Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., μεταδιδακτορικός ερευνητής Ιστορικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακό Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μεταπτυχιακό (D.E.A.) Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Λίλλης Γαλλίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επί 16 χρόνια Σχολικός Σύμβουλος Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων της Βόρειας Ελλάδας. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διετέλεσε Μέλος του Δ. Σ. του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και Μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 80 μελέτες με θέματα κυρίως της Ιστορικής Ανθρωπογεωγραφίας και είναι συγγραφέας των βιβλίων:
- Μακεδονικά Γεφύρια: Τοπογραφία – Αρχιτεκτονική – Ιστορία – Λαογραφία, εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1997.
- Γαλατινή Βοΐου Κοζάνης: Ανθρωπογεωγραφική – Λαογραφική Προσέγγιση Δυτικομακεδονικού Χώρου, έκδ. Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, Θεσσαλονίκη 1998.
- Ιστορική Γεωγραφία της Δυτικής Μακεδονίας: Το Οικιστικό Δίκτυο 14ος – 17ος αι., εκδ. Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2011.
Είναι επιμελητής και συνεπιμελητής έκδοσης οκτώ βιβλίων, μεταξύ των οποίων:
- Ιστορική Γεωγραφία της Ελλάδος και της Ανατολικής Μεσογείου (συνεπιμέλεια με Δημήτρη Δρακούλη), εκδ. Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2012.
- Ιστορική, Κοινωνική και Πολεοδομική Ανάλυση του Χώρου: Αφιέρωμα στον Καθηγητή Ευάγγελο Π. Δημητριάδη (συνεπιμέλεια με Δημήτρη Δρακούλη), εκδ. Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2014.
Αρχείων Τάξις – Εργαστήριο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Μουσείο Ξάνθης
18:30 –
Συνεργαζόμενο Βιβλιοπωλείο: Πυργελή applebooks,.gr
Συντονίστρια: Αικατερίνη Ριτζούλη, επίκουρη καθηγήτρια
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.