Ανακοινώσεις

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ: Όλοι, όλες στην ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 17 ΑΠΡΙΛΗ

Συγκέντρωση – 11:00 πμ στην Κεντρική Πλατεία

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Προετοιμάζουμε την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.

Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς όμως επιμένουμε. Το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί. Να πληρώσουν οι ένοχοι!

Προσπερνάμε τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι σταθερά στρατευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας, των κοινωνικών διαλόγων και της κοινωνικής ειρήνης, που είναι προσκολλημένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και στην Ξάνθη, με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης να είναι απών αρνούμενο να πάρει απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, περιμένοντας τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να περιοδεύσουν την πόλη μας για να προπαγανδίσουν την απεργία της 17η Απρίλη, όπως και έγινε και αντί να βρεθεί με σωματεία κι εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, συναντήθηκε με εργοδοτικές ενώσεις, όπως τους Βιομήχανους και Βιοτέχνες κι Εμπόρους της Ξάνθης καθώς και με τοπικούς παράγοντες. Γιατί άραγε;

Η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο υπονόμευσης των αγώνων των εργαζόμενων είναι η οργάνωση κι ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα να προετοιμάσουμε την απεργία στις 17 Απρίλη, βγαίνοντας μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Σε χώρους δουλειάς και κλάδους αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, υπογράφονται συμβάσεις σε εργοστάσια μετά από χρόνια, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης και όχι της μοιρολατρίας, δείχνουν το δρόμο που είναι ανάγκη οι αγώνες αυτοί να δυναμώσουν παντού.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι ανησυχούν για τους αγώνες που βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, που πάνε κόντρα στα κέρδη και την εκμετάλλευση.

Ως εδώ! Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δε δεχόμαστε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι «αυξήσεις» που θα προκύψουν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, έχει εξαφανιστεί από τα πριν λόγω ακρίβειας. Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με καθεστώς ελαστικών σχέσεων και δεν μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ, οι ονομαστικές αυξήσεις των 20-30 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της απελπισίας.

Η ΝΔ μιλάει για αποκλιμάκωση στα κύματα ακρίβειας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη σε ετήσια βάση συνέχισε να τρέχει με 3,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα που ξεπερνούν το 35%, με την βενζίνη να πλησιάζει τα 2 €/lt. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αυτή είναι που οδηγεί κάθε εργατικό – λαϊκό σπίτι να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες να προασπίσουν τα δικαιώματα μας. Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία!

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα και νόμους στην υγεία και την παιδεία. Οι πανεκπαιδευτικοί αγώνες δύο μηνών έχοντας στο επίκεντρο το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με σύγχρονες, ποιοτικές σπουδές για όλους, ήταν η απάντηση των πολλών, της πλειοψηφίας των φοιτητών και του ελληνικού λαού απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή και στην Ξάνθη είμαστε αντιμέτωποι με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο απογυμνωμένο από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού κι εξοπλισμού, ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, φάρμακα κι εξετάσεις.

Με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα «νόμιμα» φακελάκια η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία του λαού στα χέρια των γερακιών της υγείας, δε θα περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, δυναμώνουμε το μέτωπο για την υπεράσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Καμία εμπλοκή – Καμία συμμετοχή στον πόλεμο

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στενάζουμε η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα γενοκτονίας που συντελείται ακατάπαυστα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με καθοριστική συμβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Δεν έχουν καμία δουλειά οι ένοπλες δυνάμεις έξω από τα σύνορα της χώρας, σε αποστολές που μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε ευρύτερους σχεδιασμούς μοιράσματος των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

17 Απρίλη Απεργούμε ξανά για τις ζωές μας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα πραγματικής ανακούφισης που θα προστατεύουν το εργατικό- λαϊκό εισόδημα.

Παλεύουμε για:

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης.

► Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

► Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

► Μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με τον Νομό μας να είναι πρωτοπόρος σε εργατικά ατυχήματα. Στελέχωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ κι αύξηση των ελέγχων.

► Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

► Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

► Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

► Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

► Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

► Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Ξάνθης και της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

► Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button