Επίτιμος πλέον Δημότης Ξάνθης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμος

Την Ξάνθη και το λαό της τίμησε με την παρουσία του το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος λάμπρυνε με τη συμμετοχή τις εορταστικές εκδηλώσεις της μνήμης της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννη του Τίμιου Προδρόμου, πολιούχου της πόλης.

Την Ξάνθη και το λαό της τίμησε με την παρουσία του το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο  οποίος λάμπρυνε με τη συμμετοχή τις εορταστικές εκδηλώσεις της μνήμης της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννη του Τίμιου Προδρόμου, πολιούχου της πόλης.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου ιερούργησε στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό ναό, ακολούθησε η Λιτανεία της ιεράς εικόνας του Τίμιου προδρόμου με κατάληξη στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, όπου και ακολούθησε  παρουσία πλήθος πιστών το κήρυγμα του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος έστειλε το μήνυμα της επανασύνδεσης της Εκκλησίας  με την κοινωνία και τους πολίτες, τονίζοντας ότι η Εκκλησία είναι μια αγκαλιά, είναι η αισιοδοξία, είναι η ελπίδα.

 

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονας εξήρε την προσωπικότητα  και το έργο του υψηλού προσκεκλημένου, και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, η οποία τιμά την τοπική Εκκλησία και τους πιστούς της, ενώ προσκαλώντας τον να απευθύνει κήρυγμά  στους κατοίκους της Ξάνθης, σημείωσε ότι “διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται περίοδος οικονομικής κρίσης, όμως κυρίαρχα για την Εκκλησία είναι πνευματική κρίση, αξιών, οραμάτων και ιδανικών”

 


 

Η αναγνώριση της προσωπικότητας και του έργου του

 

Οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Τίμιου Προδρόμου, παρουσία των Μητροπολιτών Βέροιας-Νάουσας και Καμπανίας, Παντλεήμονα, Νίκαιας, Αλέξιο, Ελασσόνας Βασίλειου και της νεοσύστατης Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Μητροπολίτου Αθηναγόρα, και της ειδικής τελετής τιμής προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου από το Δήμο Ξάνθης.

 

Συγκεκριμένα λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο παρουσία σύσσωμων των τοπικών αρχών και φορέων του νομού, ο Δήμαρχος Ξάνθης υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κκ Ιερώνυμο, όπου σε ένδειξη αναγνώρισης της προσωπικότητας και του έργου του που αποτελεί πρότυπο κοινωνικής και πολιτιστικής διακονίας του ελληνικού λαού, ανακηρύχθηκε σε  Επίτιμο Δημότη Ξάνθης και του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης. 

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στην πόλη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ” αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία, αλλά και τιμή για όλους τους δημότες της πόλης. Του επεσήμανε ότι ο ακριτικός δήμος της Ξάνθης στέκεται  δίπλα στην τοπική Εκκλησία, μέσα από μια στενή, αγαστή και άριστη συνεργασία σε τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και σε θέματα πολιτισμού”

 

Τέλος ο κ. Στυλιανίδης  δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Δήμος Ξάνθης αποτελεί θεσμική εξέλιξη της Δημογεροντίας, προσθέτοντας ότι η ανακήρυξή του αντανακλά και στην τοπική Μητρόπολη Ξάνθης. Ακολούθως από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Φιλίππου αναγνώστηκε η  υπ’αριθ.350/28-6-2010 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο το χρυσό Μετάλλιο της πόλης.

 


 

κ.κ. Ιερώνυμος ” δέχομαι με πολύ συγκίνηση, με πολύ σεβασμό, αλλά και με πολύ σκέψη και προβληματισμό…”

 

Από την πλευρά του εμφανώς συγκινημένος για την τιμή που του έγινε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κκ Ιερώνυμος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και τη χαρά  για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του από το Δήμο Ξάνθης και πρόσθεσε ότι παρατηρείται τελευταία μια σύγκλιση των προσπαθειών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις τοπικές εκκλησίες και Μητροπόλεις.

 

“Μια συνεργασία πολύ ωραία, όπως τη δική μας με την εδώ Ιερά Μητρόπολη της Ξάνθης. Είναι καλό μίγμα αυτό. Μια αισιοδοξία, μια ελπίδα που πιστεύω ότι όταν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, θα δώσει περισσότερους καρπούς”.

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του έστειλε μηνύματα τόσο προς τους Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδους της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και προς τους πολιτικούς, αλλά και το λαό, αναφερόμενος για το ρόλο και το έργο που πρέπει να επιτελεί η Εκκλησία, αναλύοντας τον όρο και την έννοια του πολίτη και της πολιτικής.

 

Μάλιστα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με την παραφρασμένη έννοια της πολιτικής, που ερμηνεύεται σήμερα, η Εκκλησία δεν πρέπει να ασχολείται.

 

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε δώρο στο δήμαρχος Ξάνθης, μια ασημένια εικόνα με τον Απόστολο Παύλο κάτω από την Ακρόπολη, που φέρνει το μήνυμα του Χριστού στην Ευρώπη.

 


 

Οι δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ

 

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη παρουσία του στην Ξάνθη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης για τις εντυπώσεις του από την εδώ παραμονή του, αλλά και για το ρόλο της Εκκλησίας.

 

“Εμείς τώρα φεύγουμε και μπορούμε να πούμε ομολογουμένως ότι ο εσωτερικός μας κόσμος έχει γεμίσει από συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και αισιοδοξίας.

 

Όσο για τη σχέση μου με τον Μητροπολίτη σας θα ήθελα σας πω ότι είναι πάρα πολύ καλές, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και όλο αυτό το χρόνο είμαστε και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

 

Εντύπωση πάντως με προκαλεί το ευπροσήγορο των τοπικών αρχόντων και κυρίως αυτή η ομορφιά του λαού εδώ της Θράκης. Έχει κάποια δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, έχει μια εκφραστικότητα. Είναι κάτι που το εισπράττεις χαρούμενα και δημιουργικά. Ανακεφαλαιώνοντας τη ζωή μας εδώ, θέλω να πω ότι ήταν μια εμπειρία πολύ χρήσιμη, πολύ καλή. Μια εμπειρία σε ένα χώρο που εμείς πολλές φορές που είμαστε μακριά βάζουμε μερικά ερωτηματικά για τις δυσκολίες τις τοπικές, όμως νομίζω η αντιμετώπιση των θεμάτων από την  τοπική Εκκλησία από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως από τη σταθερότητα των αισθημάτων του λαού, είναι ότι υπάρχει κάτι σταθερό, δυνατό και αισιόδοξο σε αυτή την περιοχή”.

 


 

-Για τους νέους σε σχετικό ερώτημα

 

 του “Α”

 


 

“Κοιτάξτε δεν πρέπει να σκεπτόμαστε εμείς τα χρόνια που ζήσαμε εμείς μικροί και να θέλουμε και τα καινούρια παιδιά που έρχονται να ζήσουν όπως εμείς. Η ζωή προχωρά, ένα ποτάμι που δε γυρίζει πίσω. Φτάνει όμως μόνο εμείς οι μεγαλύτεροι να βρούμε τα σήματα που θα πάρουμε από τη ζωή των νέων, να τα προσαρμόσουμε στη δική μας παράδοση, για να γίνει ένας καινούριος δρόμος. Όταν αυτό το καταφέρουμε δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε”.

 


 

-Για το ρόλο της Εκκλησίας

 


 

“Αν σκεφτούμε ότι Εκκλησία είμαστε όλοι μας και εσείς και εμείς και βρούμε το δρόμο της συνοδοιπορίας πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η Εκκλησία είναι κάτι έξω από τον κόσμο, αν βρούμε το δρόμο της συνοδοιπορίας και ο καθένας αναλάβει τη δική του ευθύνη, τότε είμαστε όλοι κερδισμένοι.

 

Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, έχει έναν άλλο χώρο, τον πνευματικό. Θέλει να ξεκουράσει τον άνθρωπο, να τον προβληματίσει, να τον κάνει πρόσωπο, όχι όμως φυτό. Να τον κάνει ελεύθερο να σκέφτεται και μέσα από την ελεύθερη σκέψη να μην είναι οπαδός, αλλά να κάνει τις επιλογές που πρέπει”.

 


 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button