Ελλάδα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη διευθέτηση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

 Θέμα: Διευθέτηση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Για ακόμα μια φόρα επαναφέρουμε το μείζον ζήτημα της ανάγκης διευθέτησης των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, αλλά και τροπολογία για την προστασία των παλιννοστούντων ομογενών που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο αν λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που συνολικά ο λαός μας ‘στενάζει’ λόγω της τεράστιας ακρίβειας και των χαμηλών μισθών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες.

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας. Το Ελληνικό Κράτος αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Για όλα τα στεγαστικά δάνεια παράχθηκε ανεπιφύλακτα και για το 100% του κεφαλαίου και των τόκων, όπου αυτοί υπάρχουν, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον νόμο 2790/2020 που είναι σε ισχύ το ελληνικό κράτος όφειλε προς του παλιννοστούντες ομογενείς:

– Να διαθέσει δωρεάν παροχή οικοπέδων για την ανέγερση κατοικιών έως 120 τ.μ.

– Να εξασφαλίσει την έκδοση οικοδομικής άδειας ατελώς με βάση ολοκληρωμένες μελέτες διάφορων τύπων κατοικιών από αρμόδια δημόσια αρχή.

– Να εξασφαλίσει τη χορήγηση στεγαστικών επιδοτήσεων

– Να εξασφαλίσει επιδοτούμενη ιδιοκατοίκηση μέσω της ενίσχυσης για την κατασκευή ή τη βελτίωση υπάρχουσας κατοικίας ή της αγοράς διαμερίσματος ή την παροχή έτοιμης κατοικίας από το δημόσιο.

Η στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ είναι ένα χρόνιο δυσεπίλυτο ζήτημα, από την επί της ουσίας μη ολοκλήρωση των προγραμμάτων, που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ).

Σήμερα, πολλοί παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση έρχονται αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής για το σύνολο της οφειλής στεγαστικών τους δανείων. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις του άρθρου 103 του ν.4549/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κατ’ εξουσιοδότησης του εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης 2/94253/0025/21.12.2018, που προβλέπουν ότι δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμίζονται μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών χωρίς την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και από την 2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, που αφορά τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ ουσία έδωσαν το «πράσινο φως» στα πιστωτικά ιδρύματα για την αύξηση των πιέσεων απέναντι στους δανειολήπτες, με την αποστολή ειδοποιητηρίων, περί μεταβίβασης των ανεξόφλητων οφειλών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους.

Οι παλιννοστούντες ομογενείς που αντιμετωπίζουν σήμερα το συγκεκριμένο πρόβλημα με το στεγαστικό τους δάνειο ανέρχονται περίπου σε 35.000 πανελλαδικά. Αυτό που ζητούν είναι να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις λόγω ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές να μειωθούν κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία, που για τους περισσότερους ήταν όνειρο ζωής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ αλλά και να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου προκειμένου να μην χάσουν τα σπίτια τους.

Οι Βουλευτές

Τσοκάνης Χρήστος

Αμπατιέλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button