Ο Αλέκος Κοντός εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για την 101η επέτειο του Κιλελέρ

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, παρέστη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή εκδήλωση για την 101η επέτειο του Κιλελέρ. Κατά το χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

  Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, παρέστη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή εκδήλωση για την 101η επέτειο του Κιλελέρ.


Κατά το χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:


“Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα η παρουσία μου σήμερα εδώ, σε έναν τόπο με ισχυρό συμβολισμό για τους έλληνες αγρότες.


Σε ένα περιβάλλον με πολλά γνωστά για εμένα πρόσωπα.


Με ανθρώπους, που έχουμε συνεργαστεί επικοδομητικά στο παρελθόν, έχουμε μοιραστεί κοινές αγωνίες για το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, έχουμε δώσει μαζί δύσκολες “μάχες” για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του έλληνα αγρότη, για την στήριξη του εισοδήματός του, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του και την προστασία του, σε καιρούς δύσκολες και σε συνθήκες ραγδαίων αλλαγών.


Η 101η επέτειος της αιματηρής εξέγερσης του Κιλελέρ έχει έναν ισχυρό συμβολισμό για τους αγώνες του έλληνα αγρότη και της ελληνίδας αγρότισσας και στέλνει ένα μήνυμα διαχρονικό, το οποίο στις μέρες μας βρίσκει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας στον βωμό της οικονομικής κρίσης, που εξαιτίας πολύ κακών κυβερνητικών χειρισμών κι επιλογών,  έχει διαλύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα.


* Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.


* Όμως, η οικονομική κρίση δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να οδηγηθούν σε αδιέξοδες καταστάσεις οι αγρότες, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το ότι εγκαταλείφθηκε η “άλλη γεωργία”, την οποία οι ίδιοι οι αγρότες στήριξαν, δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το ότι δε αναλαμβάνεται καμία πρωτοβουλία ουσιαστικής στήριξης της ποιοτικής γεωργίας.


Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για το ότι με νομοσχέδιο εγκαταλείφθηκε η αλληλεγγύη και ο κοινωνικός ρόλος του ΕΛΓΑ, για το ότι οι αγρότες υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν αυξημένες εισφορές, χωρίς κανείς να τους εγγυάται ότι θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.


Η οικονομική κρίση δε μπορεί να είναι άλλοθι για την απαράδεκτη χαμηλή απορρόφηση των πιστώσεων του Αγροτικού Προγράμματος “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, στο οποίο προβλέπονται σημαντικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια και τον αγροτικό τομέα.


Δε μπορεί να είναι άλλοθι για το ότι εγκαταλείπονται τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπως της απονιτροποίησης που στήριξαν την προστασία των αγροτών και του περιβάλλοντος επί σειρά ετών.


Δε μπορεί να είναι άλλοθι για την εγκατάλειψη της ελληνικής κτηνοτροφίας, τη μη εφαρμογή των αποφάσεων και των νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τη μη πραγματοποίηση ελέγχων για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων και την καταδίκη σε απραξία και απαξία του ΕΛΟΓΑΚ.


Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μη πληρώνεται έγκαιρα η επιστροφή ΦΠΑ, να μη καταβάλλεται η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων,  πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν πληρωθεί από τους αγρότες στο κράτος πολλούς μήνες νωρίτερα.


Δε μπορεί να είναι άλλοθι για να διαλυθεί με τόσο βίαιο τρόπο το Συνεταιριστικό Κίνημα, το οποίο στο όνομα μιας γενικόλογης εξυγίανσής, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο δραματικής συρρίκνωσής του, που επιχειρείται με όρους αντισυνταγματικούς και παλαιοκομματικούς.


Χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος, χωρίς να έχει διαφανεί καμία διάθεση στήριξης από την Πολιτεία απέναντι στις μεγάλες πιέσεις που δέχονται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν στην ΑΤΕ.


Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μη τηρήσει η κυβέρνηση καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του αγροτικού κόσμου της χώρας για να ανέλθει την εξουσία.


Ήμουν παρών, ως Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης, όταν από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου είχε έρθει σε αυτό τον χώρο, σε αυτή την ιστορική εκδήλωση τον Απρίλιο του 2008, για να μοιράσει απλόχερα υποσχέσεις στον αγροτικό κόσμο.


Τότε, μεταξύ άλλων έλεγε στην ομιλία του, πως για να αλλάξει τη μοίρα του ο αγρότης, τη μοίρα της Ελλάδας χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις.


Πρώτον να ξέρει ο αγρότης ότι η πολιτεία είναι κοντά του.


Δεύτερον, να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική.


Και τρίτον να υπάρξει αξιοπρέπεια και σεβασμός στον αγρότη και την αγρότισσα.


Σήμερα, ποιος μπορεί να πιστεύει ειλικρινά ότι όλα αυτά ισχύουν κι εφαρμόζονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που ασκείται;


* Είναι αντιληπτό από όλους ότι η κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε δημιουργεί δυσκολίες, αυτές όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν την πλήρη απουσία αγροτικής πολιτικής σε αυτή τη χώρα.


Ο έλληνας αγρότης, σήμερα, γνωρίζει, έχει μνήμη, αξιολογεί, συγκρίνει.


Δε θέλει κάλπικες υποσχέσεις, επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολύ περισσότερο “πειραματισμούς”.


Διεκδικεί την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσει κι οφείλουμε όλοι, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του,  έμπρακτα να του την παρέχουμε.


Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια, πολύ δουλειά και, κυρίως είναι απαραίτητο, όπως έγινε στο παρελθόν, σε κάθε πολιτική που διαμορφώνεται και υλοποιείται υπέρ των αγροτών να υπάρχει ξεκάθαρη η “σφραγίδα” του αγροτικού κινήματος…”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button