TOΠIKA – METΩΠIKA
Δεν μάσησε τα λόγια του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη και τα είπε χύμα για σκάνδαλα, για το νόμο ευθύνης υπουργών, για τον ευτελισμό των θεσμών κ.λπ.
Δεν μάσησε τα λόγια του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη και τα είπε χύμα για σκάνδαλα, για το νόμο ευθύνης υπουργών, για τον ευτελισμό των θεσμών κ.λπ.
Μόνο σε ένα σημείο απέφυγε, κατά τη συνήθη τακτική πολλών στελεχών του κόμματός του, να απαντήσει απερίφραστα και ευθέως. Στο θέμα της καταδίκης της πρακτικής των κουκουλοφόρων!
Όταν του ζητήθηκε η άποψή του, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά είδη κουκουλοφόρων, στηλίτευσε όμως ένα από αυτά που κινείται εντός των ΜΑΤ, έχει εντοπιστεί και φωτογραφηθεί και στοχεύει στη βίαιη εκτροπή κάθε μαζικής αντίδρασης των νέων, ώστε αυτή να στιγματιστεί πολιτικά».
Σύμφωνοι, να το δεχθώ κι αυτό ως θέση και ενδεχόμενο, αλλά η ερώτηση είναι: «Καταδικάζετε τις καταστροφές των κουκουλοφόρων, κ. Ψαριανέ, ή, όπως και άλλος συναγωνιστής σας, πιστεύετε ότι απαιτούνται “συγκεκριμένα ποσοστά βίας” για το πέρασμα σε μία νέα κοινωνία, όπως την οραματίζεστε;». Μία τόσο σαφής ερώτηση, χρειάζεται μία απλή και σαφή απάντηση…
* * * * *
Βλέποντας τη διπλανή φωτογραφία από το xanthipress.gr, που δείχνει τον κ. Ψαριανό να μιλάει στο ΠΡΟΚΑΤ αμφιθέατρο της πόλης μας, με φόντο τον «διάκοσμο» της αίθουσας που φροντίζουν εδώ και χρόνια να ανανεώνουν και να συντηρούν τα «λεβεντόπαιδα» που το παίζουν φοιτητές με τα λεφτά των μεροκαματιάρηδων γονιών τους, μελαγχόλησα και θυμήθηκα φίλο μου καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που πρόσφατα επέστρεψε από το εξωτερικό, όπου δίδαξε σε πανεπιστήμιο ως επισκέπτης καθηγητής. «Ντρέπομαι», μου είπε με καημό, «που δεν τόλμησα μέχρι σήμερα να ανταποδώσω την πρόσκληση στους ξένους συναδέλφους μου. Πώς να το κάνω; Πώς να τους παρουσιάσω αυτήν την αθλιότητα, που θέλουμε να την ονομάζουμε ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα; Οι συγκρίσεις θα είναι ιδιαιτέρως οδυνηρές για μας, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν την Ελλάδα στο νου τους ως την κοιτίδα του δικού τους πολιτισμού. Καταλαβαίνεις το σοκ που θα υποστούν μόλις αντικρύσουν τη σημερινή κατάσταση των πανεπιστημίων μας».
* * * * *
Βλέποντας τις μέρες αυτές, που και τα τελευταία χιόνια λιώνουν στα πιο ανήλιαγα σημεία στα ορεινά του νομού Ξάνθης, και τον Κόσυνθο να κυλά τα νερά του ορμητικά προς τον κάμπο, αναρωτήθηκα για πολλοστή φορά, τί είναι αυτό που εμποδίζει τους τοπικούς άρχοντες να προχωρήσουν σε μία σοβαρή μελέτη και εν συνεχεία στην υλοποίηση ενός έργου, για την αξιοποίηση όλου αυτού του υδάτινου δυναμικού, το οποί κατασπαταλάται αναξιοποίητο.
Διαβάζοντας σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, πληροφορήθηκα ότι το εκεί φράγμα της Γρατινής έχει εξελιχθεί σε έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, ενώ παράλληλα «αποτελεί το σοβαρότερο αποταμιευτήρα νερού» στην περιοχή. Μεγάλη μάλιστα είναι η συμβολή του στην ψύξη των μηχανημάτων, τόσο του εργοστασίου της ΔΕΗ, όσο και άλλων εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής. Λόγω γεωμορφολογίας, ο νομός Ξάνθης ενδείκνυται για την δημιουργία ενός ανάλογου έργου, που θα συνεισφέρει καίρια τόσο στην τουριστική όσο και στην βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής μας. Τί είναι άραγε αυτό που εμποδίζει την υλοποίησή του;