Ελλάδα

Θράκη: Γεφυρώνοντας τα Πανεπιστήμια με την Αγορά Εργασίας

Η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου East Macedonia Thrace Forum  στην Αλεξανδρούπολη και διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη City Hub Events.

Τον σχεδιασμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τη συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η εν λόγω σύνδεση παρουσίασαν στο πλαίσιο συζήτησης με συντονίστρια την Στέλλα Στυλιανού παρουσιάστρια του Mega Tv, ο Φώτης Μάρης, πρύτανης Δ.Π.Θ. καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, o πρώην υπουργός και βουλευτής Ν.Δ. Ροδόπης Ευριπίδης  Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Lighthub, Πέτρος Σουκουλιάς.

Επικαλούμενος πρακτικές αμερικανικών πανεπιστημίων και τα αποτελέσματα αυτών στη σύνδεση μέσω κατάρτισης συγκεκριμένων προγραμμάτων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τη βιομηχανία ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος εξήρε το έργο και τη δυναμική του Δ.Π.Θ., εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκτιμώντας ότι υπάρχουν στην περιοχή βιομηχανίες που μπορούν να σηκώσουν τέτοιου είδους πολιτικές, αλλά θα πρέπει να εμπιστευτούν το πανεπιστήμιο. Ως προς το αποτέλεσμα το συνόψισε στη φράση «Δουλειά για τους αποφοίτους, βελτίωση της ποιότητας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και πλήρης ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής». Διευκρίνισε πως «αυτό για να γίνει σαφώς χρειάζεται μια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του πανεπιστημίου κι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν μία εβδομάδα».

«Η προσπάθεια για τη σύνδεση με την αγορά δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή από το κομμάτι της εκπαίδευσης. Εμείς το Δ.Π.Θ. και με την καινούρια μας μορφή πλέον – ένα πανεπιστήμιο σε επτά πόλεις με 28 τμήματα και πληρέστατες σπουδές – πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο κομμάτι που έχουμε να διαχειριστούμε είναι το νέο ανθρώπινο δυναμικό που εκπαιδεύεται σύμφωνα με τις δικές μας επιλογές. Πρέπει να διαμορφώσουμε όλες αυτές τις δομές για να κατακτήσουμε τη σύνδεση με την αγορά εργασίας», δήλωσε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Φώτης Μάρης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία του κόμβου καινοτομίας του πανεπιστημίου, πριν τέσσερα χρόνια, με στόχο τη διασύνδεση με την αγορά και τη βιομηχανία. «Αρχίσαμε να το επικοινωνούμε, συμμετείχαμε σε σχετικές εκθέσεις και ενεργοποιήσαμε τέσσερα προγράμματα. Το πρόγραμμα που αφορά το Μητρώο των Εργαστηρίων και τώρα είμαστε στο στάδιο της πιστοποίησης των υπηρεσιών που παρέχουν τα εργαστήρια, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας μια επιτυχημένη πρακτική καλλιέργειας της καινοτομίας η οποία διδάσκεται και Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων. Τόνισε ότι η όλη προσπάθεια είναι μια δυναμική διαδικασία και δεδομένου του στόχου που είναι από τους 25.000 ενεργούς φοιτητές του Δ.Π.Θ. να κρατήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι στην περιοχή αυτή της χώρας και να εξελιχθούν σε επιτυχημένους επιχειρηματίες, να αλληλεπιδράσουν με το επιχειρηματικό σύστημα-τις υπαρκτές εταιρείες και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία.

Σε ότι φορά την υφιστάμενη σχέση του πανεπιστημίου με τις εταιρείες ο κ. Μάρης είπε ότι έχει κατακτήσει συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας και μία φορά το μήνα εδώ και δυόμισι χρόνια συναντάται με τον αντίστοιχο σύνδεσμο. «Έρχεται και η καινούρια πολιτική η οποία λέει ότι εφεξής η πρακτική άσκηση είναι κομμάτι πολύ σημαντικό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όλοι οι φοιτητές μας θα κάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Αυτό το κομμάτι 50% το καλύπτει το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% πρέπει να το καλύψει η επιχείρηση. Εδώ ακριβώς πρέπει να εξελιχθούμε μαζί. Να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλο, να επενδύσουμε στον παράγοντα νέος άνθρωπος που έχει τρομακτικές ικανότητες και δεξιότητες». Ο κ. Μάρης παρουσίασε και τα προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών και εξωστρέφειας, για τη συνεργασία του ΔΠΘ με πανεπιστήμια σε Αίγυπτο, Κίνα και ΗΠΑ. Τέλος, δήλωσε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει αποδείξει διαχρονικά την ανθεκτικότητά του, ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν συνιστά απειλή. «Μας απασχολεί εμείς να είμαστε καλύτεροι και να μας εμπιστεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρακτική άσκηση για όλους τους φοιτητές και εκπόνηση διατριβών σε υπαρκτά θέματα-προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πρότεινε ο κ. Σουκουλιάς. «Έτσι θα κερδίζουν όλοι στην τριπλή έλικα δηλαδή το κράτος με τις υπηρεσίες του είτε λέγονται Περιφέρεια, είτε Δήμοι, είτε υπηρεσίες των διαφόρων υπουργείων, η ερευνητική ακαδημαϊκή κοινότητα και οι επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Διαχώρισε τις επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες τις μεταποιητικές και τις νεοφυείς, μίλησε για τη σημασία της έρευνας στη μεταποιητική βιομηχανία σημειώνοντας ότι στην ΠΑΜΘ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν έχουν τμήματα έρευνας και τεχνολογίας με αποτέλεσμα να μη στηρίζονται οι ερευνητές και να φεύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία διαχρονική καχυποψία στην επιχειρηματικότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κ. Τζήκας, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι η υγιής επιχειρηματικότητα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά (ο επιχειρηματίας πληρώνει φόρους, προσλαμβάνει εργαζόμενους άρα προσφέρει στην κοινωνία) διαχρονικά για κάποιους λόγους που έχουν όπως είπε πολιτική βάση δυστυχώς η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή κουλτούρας μέσα στην κοινωνία. Η επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια της Α.Μ.Θ.. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γίνει ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό κέντρο τα προηγούμενα χρόνια αν είχε υιοθετήσει τη δυνατότητα να έχει μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια…Είναι ευκαιρία ο νέος νόμος να μας βοηθήσει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο κ. Τζήκας.

Το East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button