Ελλάδα

Ημέρα της Γυναίκας: Η ΠΟΕΣΥ τιμά τις μητέρες των θυμάτων στα Τέμπη, τις γυναίκες της Παλαιστίνης και τις δημοσιογράφους στη Γάζα

Στις μητέρες των θυμάτων των Τεμπών που περιμένουν δικαίωση από την Πολιτεία και στις ηρωικές γυναίκες της Γάζας, αφιερώνουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι τη φετινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας, 8 Μαρτίου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ενώνει τη φωνή της με αυτή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία αναδεικνύει στο επίκεντρο της ημέρας αυτής τις γυναίκες δημοσιογράφους και τις γυναίκες τεχνικούς των διεθνών ΜΜΕ, που βρίσκονται εκεί συγχαίροντάς τες για τη γενναιότητα και το κουράγιο τους.

Δεν ξεχνάμε τις μητέρες των Τεμπών, τις γυναίκες της Παλαιστίνης, τις γυναίκες της Ουκρανίας, αυτές του Ιράν, τις μετανάστριες, όλες τις γυναίκες που ζουν τον πόλεμο, τις θηριωδίες, τη φτώχεια, την πείνα, την καταπίεση, τη βία σε κάθε μορφή της, τονίζει η ΠΟΕΣΥ.

Στη χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ανεργίας, της μητρότητας, της φτωχοποίησης και της κοινωνικής στοχοποίησης. Παρά κάποια τολμηρά βήματα, ισχύει ακόμα η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η αυτονομία, η ελευθερία επιλογών, η αυτοδιάθεση του σώματος, η εργασιακή ισότητα, η ψυχολογική και σωματική βία, η κάθε μορφής κακοποίηση, ο βιασμός και δυστυχώς η γυναικοκτονία από τον σύζυγο, τον πατέρα, τον σύντροφο, τον αδερφό. Μόνο τη χρονιά που πέρασε είχαμε 13 άγριες γυναικοκτονίες, δηλαδή πάνω από μία κάθε μήνα. Δυστυχώς οι περισσότερες υποθέσεις θάβονται στη σιωπή μπροστά στον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού και μιας εξουθενωτικής για το θύμα, ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, η οποία ακολουθείται σε περιπτώσεις καταγγελίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΔ, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί από άντρα. Ειδικά στο χώρο του Τύπου, στην Ευρώπη, μία στις δύο δημοσιογράφους έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική ή διαδικτυακή κακοποίηση στον εργασιακό χώρο.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί για μία ακόμη φορά τις δημοσιογράφους αλλά και όλες τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή» απέναντι στην κοινωνική αυτή μάστιγα, που πληγώνει και διχάζει μία δημοκρατική κοινωνία δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ζωής για τις περισσότερες γυναίκες. Καλεί τέλος την Πολιτεία να προωθήσει ένα αποτελεσματικό νομοθετικό δικαστικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο, για τη λειτουργία των Δημοκρατικών Αρχών, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ελευθερίας των Φύλων στην ελληνική κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button