ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΜΘ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Για την ανασυγκρότηση του Έβρου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ροδόπη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΘ
ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
κ. Περιφερειάρχη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ
ΘΕΜΑ: Για την ανασυγκρότηση του Έβρου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ροδόπη.
Έχει παρέλθει ήδη ένα εξάμηνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη και μέχρι σήμερα ο λαός της περιοχής έχει «χορτάσει» από υποσχέσεις τόσο για τα άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή έπρεπε να πάρουν όσο και για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.
Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν αντιστοιχούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν κατοικίες, αποθήκες, μηχανήματα, εξοπλισμός, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Δεν μπορούν ούτε να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες υποδομές, ούτε να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων, πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πυρκαγιάς στις καλλιέργειες, στα βοσκοτόπια και τα δασικά οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές και σοβαρές είναι οι ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας, σημερινής και προηγούμενης, που αλληλοκατηγορούνται για την μη διανομή μελισσοτροφών, όπως και για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στήριξης του λαού των πυρόπληκτων περιοχών.
Παράλληλα, η επιτροπή που συγκροτήθηκε για την ανασυγκρότηση του Έβρου έχει ξεκινήσει τις εργασίες της με το περιβόητοmasterplan να ολοκληρώνεται στις 31/3/2024 οπότε και θα παραδοθεί, θα ακολουθήσει 2μηνη δημόσια διαβούλευση, ενώ τελικά η υποβολή προγράμματος προς τη διαχειριστική επιτροπή θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2024. Μετά μάλιστα θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την υλοποίηση των έργων … με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες. Τα όποια έργα δηλαδή θα ξεκινήσουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές!
Από το χρονοδιάγραμμα αυτό και μόνο φανερώνονται τα εξής:
- Καμία πρόθεση δεν έχει η επιτροπή και φυσικά η κυβέρνηση να προχωρήσει στα άμεσα αναγκαία μέτρα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, για την ανασυγκρότηση υποδομών και την υλοποίηση νέων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση καθώς και την πυροπροστασία. Μερίδιο ευθύνης έχει και η διοίκηση της ΠΑΜΘ που δεν προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά «αρκείται» σε ορισμένες διευθετήσεις ρεμάτων και άλλες αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις φυσικών φαινομένων. Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικό το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε η προηγούμενη διοίκησηκαι υλοποιεί η σημερινή.
- Η διοίκηση της ΠΑΜΘ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο του «λιβανίσματος» της πολιτικής της κυβέρνησης, αφού καμία αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα για τις καθυστερήσεις, για το γεγονός ότι όλες οι πυρόπληκτες περιοχές παρέμειναν αθωράκιστες το φθινόπωρο και το χειμώνα που ολοκληρώνεται και που μόνο από τύχη δεν είχαμε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Με τον κίνδυνο φυσικά να παραμένει μεγάλος για την άνοιξη που μπαίνει. Καμία διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος για προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Δασαρχεία, ακόμα και στις Διευθύνσεις Δασών της ίδιας της Περιφέρειας. Για επιπλέον μέσα πρόληψης και κατάσβεσης, για επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να καθαριστούν δάση, να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες, να διευθετηθούν όλα τα ρέματα, να εξασφαλιστεί η πληρότητα των υδατοδεξαμενών. Το εναπομείναν δάσος της Δαδιάς αλλά και συνολικά οι δασικές εκτάσεις της περιοχής εξακολουθούν να βρίθουν καύσιμης ύλης και σε ενδεχόμενη νέα πυρκαγιά ο λαός θα ακούσει πάλι τα γνωστά για «ακραία, πρωτόγνωρα κλπ φαινόμενα»!
- Οι μέχρι σήμερα εργασίες της επιτροπής και η εκφρασμένη δημόσια συμφωνία της διοίκησης της Περιφέρειας με την κατεύθυνση που αυτές έχουν, αποκαλύπτουν πως το πραγματικό περιεχόμενό τους δεν είναι η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού, αλλά η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του Έβρου. Για αυτό χρησιμοποιείται ως «οδικός χάρτης» η εμπειρία από την «ανασυγκρότηση της Εύβοιας» αλλά και το κυβερνητικό πόρισμα της «διακομματικής επιτροπής της βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης». Πίσω από τον φαινομενικά «ουδέτερο» τίτλο «ανασυγκρότηση» κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και όσων στηρίζουν τα σχέδια για την στήριξη των «εμβληματικών επενδύσεων», των στόχων για τη μετατροπή της περιοχής σε στρατιωτικό, ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Σε αυτά δηλαδή που συναινούν όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) αλλά και οι εκπρόσωποί τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακόμα και «εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικότητας, προσωπικότητες των επιστημών και του πολιτισμού» μέσω της επιστολής του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης προς τον πρωθυπουργό.
Πρόκειται για στόχους που έχει το κεφάλαιο για την περιοχή, απαιτήσεις που ικανοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, για «χρηματοδοτικά εργαλεία» στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή ζεστό χρήμα του ελληνικού και των ευρωπαϊκών λαών στις τσέπες των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων. Έργα και υποδομές που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ανάγκη.
Ιδιαίτεροι στόχοι τίθενται σχετικά με την επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», που στην περίπτωση του Έβρου παίρνει τον τίτλο «μπίζνες στα καμένα». Η «αναβάθμιση υποδομών στα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής Ενέργειας που θα διευκολύνουν τις ΑΠΕ», η «δημιουργία Σχεδίου Κυκλικής Οικονομίας για τη διαχείριση και εκμετάλλευση απορριμμάτων … με χρήσεις για παραγωγή ενέργειας» (βλ. καρκινογόνα καύση), για τον πρωτογενή τομέα η «ενίσχυση της μεταποίησης, της συμβολαιακής γεωργίας, η παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού υπό τον όρο ότι θα είναι συμβατός με τις νέες τεχνολογίες για τις έξυπνες καλλιέργειες» καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των εργαζομένων και των αγροτών της περιοχής, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και επιστημόνων, που στενάζουν από παλιά και νέα φοροεπιδρομή, από την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, από τους καθηλωμένους μισθούς και τον πληθωρισμό που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.
- Δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις του λαού και φορέων της Ροδόπης αφού βρίσκονται στο περιθώριο ακόμα και των όποιων αποσπασματικών παρεμβάσεων εξαγγέλλονται. Ακόμα και τα ψίχουλα του marketpass δεν τα έλαβαν όλοι οι δικαιούχοι με την κυβέρνηση να καταφεύγει σε δικαιολογίες περί «γραφειοκρατικού προβλήματος» λόγω λάθους αναγραφής Ταχυδρομικού Κώδικα στις αιτήσεις! Παράλληλα γίνεται προσπάθεια από τα κόμματα του συστήματος να «αξιοποιήσουν» την αγανάκτηση των πυρόπληκτων της Ροδόπης για να πιέσουν να προχωρήσει ένας αντίστοιχος με αυτόν του Έβρου σχεδιασμός, να προχωρήσει δηλαδή ένα αντίστοιχο «σχέδιο ανασυγκρότησης» που δεν αφορά το λαό και τις ανάγκες του αλλά τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη στιγμή της τεράστιας καταστροφής σε Έβρο και Ροδόπη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αφήνουν υποστελεχωμένες κρίσιμες υπηρεσίες, που διασπούν την πρόληψη από την καταστολή και την αποκατάσταση, που βάζουν τις ζωές μας και την υγεία μας στο ζύγι του «κόστους – οφέλους».
Μπαίνουμε μπροστά στη διεκδίκηση άμεσων και στο 100% της ζημιάς αποζημιώσεων, άλλων μέτρων για την ελάφρυνση των πυρόπληκτων. Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής, των δασαρχείων, των δημόσιων δομών υγείας, τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα και ασφαλή μέσα. Την αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών και των οικοσυστημάτων. Άμεσα και ολοκληρωμένα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Στηρίζουμε τον αγώνα της φτωχής αγροτιάς για να μην ξεκληριστεί. Άλλωστε αυτό που επείγει για τον βιοπαλαιστή αγρότη και κτηνοτρόφο είναι πως θα αποκαταστήσει το βιος του, πως θα ξανακαλλιεργήσει, πως θα συντηρήσει τα κοπάδια του και τα μελίσσια του και όχι πως… θα επενδύσει στις ΑΠΕ!
Για αυτό έχει τεράστια σημασία ο λαός του Έβρου και όλης της Θράκης να απορρίψει τα κάθε είδους «σχέδια για την ανασυγκρότηση» και να βγει στον αγώνα με το δικό του σχέδιο για την κάλυψη των άμεσων και ζωτικών αναγκών του για την επιβίωση, για να ανοίξουμε το δρόμο μιας διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με τον πλούτο στα χέρια αυτών που τον παράγουν, με ανάπτυξη που θα έχει αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Για να δώσουμε οριστική απάντηση στο δίλημμα:
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
26/2/2024
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Κλάδης Διονύσης