Φ. Τσαλίδης “ακατάλληλη η κυβέρνηση για τις προκλήσεις των καιρών”

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, πρώην Βουλευτής Ξάνθης και νυν αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Τσαλίδης. Ο κ. Τσαλίδης απαντώντας με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές στα ερωτήματα που του θέσαμε, όπως για την επίσκεψη στη Θράκη του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για τον περιβόητο φράχτη-μας αποκάλυψε ότι πριν από πολλά χρόνια το ΔΠΘ είχε καταθέσει πρόταση για ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων της Περιφέρειας, για τα κίνητρα της Θράκης, για την πορεία της Ν.Δ. και τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά και για το μέλλον του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, πρώην Βουλευτής Ξάνθης και νυν αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Τσαλίδης.



Ο κ. Τσαλίδης  απαντώντας με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές στα ερωτήματα που του θέσαμε, όπως για την επίσκεψη στη Θράκη του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για τον περιβόητο φράχτη-μας αποκάλυψε ότι πριν από πολλά χρόνια το ΔΠΘ είχε καταθέσει πρόταση για ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων της Περιφέρειας, για τα κίνητρα της Θράκης, για την πορεία της Ν.Δ. και τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά και για το μέλλον του εκπαιδευτικού μας συστήματος.


Μάλιστα στο τελευταίο ζήτημα επανέλαβε τη θέση του για μόνιμους υφυπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών για τα δυο αυτά σημαντικά εθνικά θέματα. Φυσικά από την κουβέντα μας μαζί του δεν έλειψαν και τα θέματα της οικονομικής επικαιρότητας και για το αν δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βγούμε από την κρίση.


 


Στα της πολιτικής


και των πολιτικών αντιπάλων…



“Α” – Κύριε Τσαλίδη είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή μας, να ετοιμαζόμαστε για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη;


-Φ.Τ. “Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε τη Θράκη.  Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας προεκλογικής εκστρατείας για πρόωρες εκλογές.


Δεν είμαι βέβαια από αυτούς που πιστεύουν ότι πρόκειται να έχουμε πρόωρες εκλογές, εκφράζω την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι η  εποχή είναι τελείως ακατάλληλη και δεν ενδείκνυται για πρόωρες εκλογές. Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.”


“Α” – Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε για άλλη μια φορά να κάνει στάση στη ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης, πώς το σχολιάζετε;


-Φ.Τ. “Για μια ακόμη φορά οι επισκέψεις γίνονται κυρίως στο χώρο της μειονότητας και όχι στο χώρο της πλειονότητας. Προβλήματα έχουν και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι και καλό θα είναι να σκύψουμε πάνω από αυτόν τον ξανθιώτικο λαό που αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα, προβλήματα επιβίωσης, προκειμένου να λύσουμε όσα από αυτά μπορούν να λυθούν”.


“Α” – Τελευταία βρίσκεται στην επικαιρότητα το μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει η χώρα μας με αφορμή και της απόφασης της κυβέρνησης να κατασκευάσει  φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και στην περιοχή της Ν. Βύσσας. Είστε υπέρ μιας τέτοιας λύσης και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική;


-Φ.Τ “Νομίζω ότι χωρίς να λύσει όλα τα προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση, νομίζω ότι αυτός ο φράχτης πρέπει να γίνει. Για να σας πω και κάτι, πριν από πολλά χρόνια, περισσότερο από μια δεκαετία, το ΔΠΘ είχε κάνει μια πρόταση για ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων  στην Περιφέρεια, η οποία δεν εγκρίθηκε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι  ο φράχτης θα βοηθήσει, χωρίς να λύσει βέβαια τα προβλήματα, διότι υπάρχουν και άλλες δίοδοι που οι λαθρομετανάστες μπορούν και εισέρχονται στη χώρα μας.


Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις διόδους από τις οποίες εισέρχονται οι λαθρομετανάστες. Βέβαια είμαστε μια νησιώτικη χώρα και δεν ξέρω πόσο εφικτός είναι ο έλεγχος στη θάλασσα, στον Έβρο πιστεύω ότι είναι και θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να είναι συνεπής στο Πρωτόκολλο που υπέγραψε για την επαναεισδοχή  των λαθρομεταναστών.


Και προς τα εκεί θα πρέπει να πιέσουμε, όπως και προς την κατεύθυνση ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη το κατάλαβε, για αυτό έχουμε και τη FRONTEX, αλλά έγινε με μια μεγάλη καθυστέρηση”.


“Α” – Πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης;


-Φ.Τ. “Να σας πω, η κυβέρνηση αυτή και θα αναφερθώ και σε ένα πρόσφατο παράδειγμα και στην περίπτωση της Εγκυκλίου του κ. Ντόλιου, είναι μια κυβέρνηση, που λυπάμαι που θα το πω, βγάζει μια εικόνα τελείως χαλαρή προς τα έξω , τελείως ασυντόνιστη που ο καθένας ασκεί την προσωπική του πολιτική. Αλλά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς αυτό είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί από μια κυβέρνηση. Δηλαδή θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη  για τις προκλήσεις των καιρών.


Εμείς λοιπόν εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξαναπλησιάσουμε τον Έλληνα πολίτη, να κάνουμε την αυτοκριτική μας η οποία είναι απαραίτητη για να γνωρίζουμε πού κάναμε λάθος και να τον πείσουμε ότι δε θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και να δώσουμε την ελπίδα στον Έλληνα πολίτη ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον και ότι μπορούμε να του το δώσουμε εμείς αυτό το μέλλον”.


“Α” –  Περιοδεία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει προγραμματίσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, για πολλά χρόνια από τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. και τώρα πρόεδρος της “Δημοκρατικής Συμμαχίας”. Η πολιτική της κίνηση θα έχει επιπτώσεις στα ποσοστά της Ν.Δ., αν και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές για την ίδια;


-Φ.Τ. “Έχω διαβάσει και εγώ στον τοπικό τύπο ότι πρόκειται να έρθει η κ. Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη είχε δεσμούς με αυτή την περιοχή και ιδιαίτερα με τη μειονότητα.


Έχω ακούσει ότι θα είναι το Σάββατο (σ.σ. η συνέντευξη με τον κ. Τσαλίδη δόθηκε πριν από την οριστικοποίηση του προγράμματος της κ. Μπακογιάννη). Θεωρώ ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα πλαίσια της διενέργειας του Συνεδρίου που πρόκειται να γίνει  μέσα στο Μάρτιο, αν δεν κάνω λάθος.


Όσο για τις δημοσκοπήσεις είναι καλά εργαλεία και τίποτε περισσότερο γιατί δίνουν την εικόνα μια δεδομένη χρονική στιγμή


Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά στη δημοσκόπηση, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πιάνει το ποσοστό του 3% που είναι απαραίτητο προκειμένου να μπει στη Βουλή.


Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. μάλιστα και μετά την τελευταία αν θέλετε αναδιάρθρωση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ουσιαστικά ήταν η πρόσκληση σε μια πανστρατιά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ετοιμάζεται, αν και είναι νωπές ακόμη οι μνήμες, ετοιμάζεται η Ν.Δ., για να διεκδικήσουμε ακόμη μια φορά την εξουσία”.


“Α”- Ο ΛΑΟΣ αποτελεί απειλή για τη Νέα Δημοκρατία;


-Φ.Τ. “Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει μια σεβαστή εκλογική δύναμη . Εκείνο που προσωπικά βλέπω εγώ είναι ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει, να μη δίνουμε σημασία μεγάλη για το τι κάνει ο ΛΑΟΣ, ούτε το τι κάνει η Δημοκρατική Συμμαχία.


Εκείνο που πρέπει εμείς να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλλίτερο και να συστρατευθούμε  όλοι με τον Αντώνη Σαμαρά και να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι μπορούμε να βγάλουμε αυτή τη χώρα από την κρίση”.


 “Α” – Πόσο κοντά βρίσκεται η Ν.Δ. στο να επανέλθει στην εξουσία μια και τελευταίες δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να έχει πλησιάσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε απόσταση αναπνοής και ποσοστό διαφοράς στατιστικού λάθους;


-Φ.Τ. “Ένα κόμμα εξουσίας κατεβαίνει στις εκλογές με στόχο τη νίκη. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να περιορίσουμε τις πιθανότητες της αποτυχίας. Από εκεί και πέρα σε μια εκλογική διαδικασία παρόλο που παλαιότερα λέγαμε η έγκυος και η κάλπη δεν ξέραμε τι θα βγάλει, σήμερα ξέρουμε για την έγκυο, όχι όμως για την κάλπη, παρά μόνο αν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη προς το ένα ή το άλλο κόμμα.


Εμείς πορευόμαστε με συνέπεια στην πολιτική εξόδου της χώρας από την πολύ μεγάλη κρίση και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προκειμένου να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση”.



Επί των οικονομικών θεμάτων


της επικαιρότητας…



“Α” – Πώς βλέπετε τη στάση και τη λειτουργία της Τρόικας στα του οίκου μας;


-Φ.Τ. “Για τις δηλώσεις της τρόικας θεωρώ ότι ήταν μια κακόγουστη φάρσα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Το πρόβλημα κατά την άποψή μου δεν είναι η Τρόικα, αλλά το πού στηρίζεται η κυβέρνηση σε συγκεκριμένα θέματα. Γιατί άκουσα δια στόματος κ. Πεταλωτή ότι το γνώριζε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν το ήξερε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ορισμένα πράγματα κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτα. Ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι καθαρά. Την πολιτική πρέπει να τη σχεδιάζει η κυβέρνηση και να την ανακοινώνει και στον ελληνικό λαό. Οι της Τρόικας δε δικαιούνται να κάνουν τέτοιες δηλώσεις.


Από εκεί πέρα ο Αντώνης Σαμαράς ήταν που πρώτος μίλησε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Νομίζω ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία, αλλά όχι να πουληθεί, να εκποιηθεί.


Από την άλλη μεριά οι στιγμές είναι δύσκολες, πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της, στα όρια αντοχής και φοβάμαι, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις στα μεγάλα αστικά κέντρα τουλάχιστον.


Και πιστεύω ότι θα πρέπει να αναλάβουμε μια σειρά από δράσεις η Ν.Δ. προκειμένου να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίοι φαίνεται ότι οδηγείται και υπάρχει μια συζήτηση και συνεχή δράση για την ανάπτυξη η οποία δεν υπάρχει. Ελλείμματα, χρέη, ύφεση, είναι ένας φαύλος κύκλος. Θα πρέπει το ορόσημο το αρνητικό της ανάπτυξης να γίνει θετικό, προκειμένου να μεγαλώσει η πίτα του ΑΕΠ, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”


“Α” – Η κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κοινωνίες επενδύουν πολλά στο νέο Αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χρειάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο για να είναι έτοιμος προς εφαρμογή ο νέος επενδυτικός ή αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος βέβαια εξετάζει κάτω από διαφορετικό πρίσμα την περιοχή της Θράκης. Πόσο υπέρ της περιοχής μας μπορεί να λειτουργήσει ο νέος αναπτυξιακός;


-Φ.Τ. “Αυτή η κυβέρνηση αργεί, αργεί πάρα πολύ και δεν ξέρω αν αυτή η καθυστέρηση είναι σκόπιμη ή όχι, ή οφείλεται στην ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης .


Πάνω από ενάμιση χρόνο συζητούσαν για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Θεωρώ καταρχάς απαράδεκτο η Αχαϊα να έχει τα ίδια κριτήρια με τη Θράκη.


Σε ότι αφορά τώρα τις δηλώσεις του κ. Ξυνίδη για τη φιλοσοφία και τους στόχους του Αναπτυξιακού νόμου, θεωρητικά έχει δίκαιο, αλλά εγώ αν έχω ένα καινοτόμο προϊόν μου είναι πιο εύκολο να ζητήσω μια επιδότηση για την Αχαϊα, δίπλα στο δεύτερο μεγάλο λιμάνι της χώρας, παρά να πάω στη Θράκη, όπου εντάξει υπάρχουν νομίζω υποδομές, αλλά είναι πολύ μακριά από το κέντρο λήψης των αποφάσεων. Και ξέρετε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα.


Συνεπώς είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα, άλλο που πρέπει να γίνουν επενδύσεις και όντως στην καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα και άλλο πού θα γίνουν. Εγώ λοιπόν πραγματικά δε θα έβρισκα κανέναν καλό λόγο για οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη ο οποίος είχε ένα καινοτόμο λοιπόν προϊόν και ήθελε να το παράγει και να το εξάγει να έρθει στη Θράκη”. 


“Α” – Η ολιγωρία, όπως σημειώσατε παραπάνω, της κυβέρνησης οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο;


-Φ.Τ. “Αυτή η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και την οδήγησε διότι στους συγκεκριμένους τομείς η ατολμία ή καθυστέρηση και αν  θέλετε οτιδήποτε άλλο υπήρχε πίσω από αυτά, που δεν το γνωρίζω, άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι 7-8 μήνες προκειμένου να έρθει εκείνη η ωραία μέρα όπου είδαμε τον πρωθυπουργό της χώρας με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου και τα ψαροκάικα να εξαγγείλει την ένταξη της χώρας στον τριμερή μηχανισμό στήριξης.


Άφησε ανεκμετάλλευτους 7-8 μήνες, τώρα γιατί το έκανε αυτό εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω, δεν μπορώ να δώσω λογικές εξηγήσεις. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά , αν και για να χρησιμοποιήσω κα μια ρήση του ιδίου σήκωναν τα μέλη της κυβέρνησης τα μανίκια  και στρωνόντουσαν στη δουλειά. Και δεν έγινε δυστυχώς


Συνεπώς σήμερα φτάσαμε σε αυτό το σημείο που είμαστε. Νομίζω δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Φαντάζομαι ότι η λύση θα δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις χώρες τουλάχιστον του νότου που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά θα είναι μια πολύ επώδυνη λύση.


Και δεν ξέρω αν ο λαός αυτός έχει φτάσει στα όριά του. Νομίζω ότι έχει φτάσει και για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”.


“Α” Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι το ΕΣΠΑ και τα ποσοστά απορροφητικότητας των προγραμμάτων του. Μέχρι τώρα όμως είμαστε στο κομμάτι των αναθεωρήσεων.


-Φ.Τ. “Είναι κάτι που το λέω από την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν για το ΕΣΠΑ, ώστε εφόσον υπάρχει πρόβλημα το να βρούμε εμείς τους εθνικούς πόρους για να πάρουμε τους κοινοτικούς για τη συμμετοχή μας,  να ζητήσουμε από την Κομισιόν ένα εμπροσθεγενές ΕΣΠΑ, ώστε να πάρουμε τους κοινοτικούς πόρους”.


“Α” Ναι, όμως κ. Τσαλίδη δεν τίθεται και θέμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας δεν έχει και το καλύτερο όνομα στους κόλπους της Ε.Ε. Μπορεί η Κομισιόν να το ρισκάρει;


-Φ.Τ.- “Εδώ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, διότι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας ήταν ο οποίος τριγύριζε δεξιά και αριστερά στο εξωτερικό και αν θέλετε λοιδορούσε αυτή τη χώρα, ανεξαρτήτως αν έλεγε αλήθειες ή όχι.


Αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει πρωθυπουργός άλλος οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο που να λέει ότι κυβερνά μια χώρα διεφθαρμένη και επίσης που να λέει ότι κυβερνάει μια χώρα η οποία έχει πτωχεύσει. Αυτό δηλαδή δεν έχει ξαναγίνει.


Για φανταστείτε κάποιον Ξανθιώτη επιχειρηματία που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να έπαιρνε έναν τηλεβόα και να έβγαινε στην κεντρική πλατεία και να έλεγε, ξέρεις φαλίρισα Ξανθιώτη. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει.


Είχαμε αν θέλετε προβλήματα αξιοπιστίας, αλλά τα προβλήματα δεν ήταν τέτοια που η Κομισιόν δε καθόταν γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσει κάποια σοβαρά θέματα. Δυστυχώς δεν το έκανε. Ήταν ο μόνος τρόπος με το ΕΣΠΑ να πέσει ζεστό χρήμα στη αγορά και να κινηθεί η αγορά. Και πέρασαν τώρα 15-16-17 μήνες και συζητούμε σήμερα για την αναθεώρηση το ΕΣΠΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 με κάποιες ουρές το 2015″.


“Α” Βέβαια φορείς και υπουργεία κάνουν λόγο για έλλειψη ετοιμότητας μελετών προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.


-Φ.Τ. “Κοιτάξτε εγώ μπορώ να σας μιλήσω για το δικό μου τομέα. Εγώ άφησα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ένα προγραμματισμό για μέχρι το τέλος του 2015 με τον τότε υπουργό κ. Χατζιδάκι. Και πιστεύω στον τομέα αυτό τουλάχιστον η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ακολουθεί το δικό μας προγραμματισμό που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2009”.


“Α” Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια μεγάλη κινητοποίηση των δικηγόρων, φαρμακοποιών, μηχανικών και όχι μόνο, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κλειστά  άνοιγμα των κλειστά επαγγέλματα. Είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης;


-Φ.Τ. “Η Θέση της Ν.Δ. είναι ότι επί της αρχής συμφωνεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Τώρα βέβαια και εκεί γίνεται ένα ράβε-ξήλωσε, διότι αλλιώς ξεκινάει και αλλιώς κατατίθεται στη Βουλή ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Είναι προφανές ότι τα επαγγέλματα τα οποία είναι κλειστά θα πρέπει να ανοίξουν. Σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα. Από εκεί και πέρα το πώς θα φτάσουμε στο άνοιγμα αυτών των κλειστών επαγγελμάτων, θα πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και όχι ένας προσχηματικός διάλογος. Και δυστυχώς ουσιαστικό διάλογο δεν έχουμε”.



Πτυχίο δε σημαίνει


και επαγγελματική


αποκατάσταση…



 “Α” Να περάσουμε κ. Τσαλίδη και στο μεγάλο κεφάλαιο της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, στον τομέα της αρμοδιότητάς σας, καθώς πέρα από πανεπιστημιακός, είστε και Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο όλος διάλογος για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και τον περίφημο “καλλικράτη” της παιδείας;


-Φ.Τ. “Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον Αντώνη Σαμαρά που μου εμπιστεύθηκε μια τέτοια θέση, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας και θεωρώ ότι είναι και τιμή για μένα τον ίδιο, αλλά και για την Ξάνθη ολόκληρη.


Τώρα σε ότι αφορά στον Καλλικράτη στη Εκπαίδευση επειδή συμμετέχω και ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση που αφορούσε στην ανώτατη εκπαίδευση και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Εκεί λοιπόν το θέμα που έθεσα είναι ότι πρώτον η κυβέρνηση να μας πει τις σκέψεις της, πώς σκέφτεται αυτόν τον καλλικράτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεύτερον να μας πει τα κριτήρια με βάσει τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις ή οι καταργήσεις. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έδωσε απάντηση ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη ερώτηση.


Εκείνο λοιπόν που θέλω να σας πω είναι ότι αν τα κριτήρια είναι καθαρά παιδαγωγικά ή ακαδημαϊκά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τότε να καθίσουμε να συζητήσουμε τα κριτήρια και να συζητήσουμε για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις. Εάν τα κριτήρια είναι οικονομικά, τότε εμείς είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε καλλικράτη και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης”.


“Α”-Από την εμπειρία σας δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία των κομμάτων πάνω σε ένα βασικό άξονα για την Παιδεία, για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει και ποιες ανάγκες θα πρέπει να καλύψει η εκπαίδευση στη χώρα;


-Φ.Τ. “Βεβαίως και μπορεί  και πρέπει να υπάρξει. Εγώ ήμουν από εκείνους που υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμος υφυπουργός στον τομέα της παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής.


Είναι δυο πολλοί ευαίσθητοι τομείς και θα πρέπει τουλάχιστον τα δυο κόμματα εξουσίας να συναινέσουν σε έναν κοινό τόπο, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι παρεμβάσεις, αν θέλετε όχι μόνο από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, αλλά και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση όταν αλλάζει ο υπουργός Παιδείας.


Αλλά για να γίνει μια συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις θέσεις της κυβέρνησης. Οι θέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ή  εν πάση περιπτώσει δε λέγονται. Πώς λοιπόν να γίνει μια συζήτηση; Θα περιμένει η κυβέρνηση να πούμε τις δικές μας θέσεις;


Αυτό είναι πολύ εύκολο και έχουμε θέσεις, αλλά όταν η κυβέρνηση πρέπει να στείλει κείμενο για διαβούλευση θα πρέπει να μας πει και τις θέσεις της . Φοβάμαι ότι δεν έχει θέσεις ή ότι βρίσκεται στη διαδικασία να επιλέξει κάποια κριτήρια με βάσει τα οποία θα γίνει ο καλλικράτης στην εκπαίδευση.


Να σας πω τι λέει το κείμενο της διαβούλευσης, εκείνο που αναφέρεται στον καλλικράτη στην ανώτατη εκπαίδευσης Έχει τρεις μόνο σειρές. Μιλάει για το νέο καλλικράτη, μιλάει για συγχωνεύσεις κλπ σχολών, τμημάτων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ κλπ οι οποίες θα γίνουν με ακαδημαϊκά πρωτίστως κριτήρια και δευτερευόντως κοινωνικά και οικονομικά. Αυτά μόνο”.


“Α” Ένα θέμα που συζητείται τελευταία είναι ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάποιοι μιλούν για ανάγκη μείωσης του αριθμού των νέων φοιτητών.


-Φ.Τ. “Θα πρέπει να δούμε αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πόσους νέους  μπορούν πραγματικά να εκπαιδεύσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Βέβαια καμιά κυβέρνηση και εδώ αν θέλετε κάνω και εγώ  την αυτοκριτική μου, δεν παραχώρησε το δικαίωμα αυτό στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων, όχι για τον τρόπο εισαγωγής.


Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ζητούσαν υποπολλαπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με αυτά που κάθε φορά μας έδινε το υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορεί, ας πούμε το δικό μου Τμήμα εδώ για να σας πω ένα  απλό παράδειγμα, να λέει ότι εγώ μπορώ να εκπαιδεύσω 50 έως 60 και να μου έρχονται 300.


Θα πρέπει να βγει κάποιος και να τους πει “κοιτάξτε θέλετε να πάτε στο πανεπιστήμιο; Έχει καλώς, να πάτε στο πανεπιστήμιο, να ξέρετε όμως το ότι θα πάρετε ένα πτυχίο δε σημαίνει και επαγγελματική αποκατάσταση. Θα πρέπει να το πούμε στα νέα τα παιδιά. Ο καθένας έχει δικαίωμα στη μόρφωση, αλλά πρέπει να του πούμε ξεκάθαρα και όσο πιο βροντερά μπορούμε ότι δεν εξυπακούεται και επαγγελματική αποκατάσταση”.


“Α” Είστε υπέρ των αλλαγών στην εκπαίδευση;


-Φ.Τ. “Βεβαίως και πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εκπαίδευση  και αν θέλετε και τη γνώμη μου αλλαγές προς την κατεύθυνση κάποιων βελτιώσεων στο νόμο της Μαριέτας Γιαννάκου. Πιστεύω ότι αν εφαρμοζόταν ο νόμος αυτός, το τοπίο στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα ήταν πολύ διαφορετικό”.



Μόνο με όραμα και ελπίδα….



“Α”- Κλείνοντας, κ.Τσαλίδη είστε αισιόδοξος για βελτίωση των πραγμάτων στη χώρα μας, αν και παντού επικρατεί μια κατήφεια και μια απαισιοδοξία για τη στασιμότητα που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του πολίτη και του κράτους;


-Φ.Τ. “Εγώ θα έλεγα ναι, ότι είμαι μετά από πολύ καιρό αισιόδοξος, Δεν οφείλεται η αισιοδοξία αυτή στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά. Ίσα-ίσα αυτή η κυβέρνηση όπως σας προείπα η εικόνα που βγάζει προς τα έξω είναι μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί ένα σύνολο, αλλά μεμονωμένα άτομα που ασκούν ασυντόνιστα μια προσωπική πολιτική, η οποία είναι επικίνδυνη για τον τόπο.


Όμως πιστεύω ότι θα τα  καταφέρουμε ενωμένοι όλοι μαζί να λύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα τα οποία έχουμε, προκειμένου να δει αυτή η χώρα και καλλίτερες μέρες. Επιμένω στο ότι θα πρέπει να δοθεί ελπίδα και όραμα στον Έλληνα πολίτη, ότι μπορεί να δει καλλίτερες μέρες, να λύσει τα προβλήματα τα μεγάλα ταλανίζουν αυτόν τον τόπο”.


Δέσποινα Γκούμα    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button