Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Είναι πλεονασμός να ειπωθεί πως οι πραγματικές ειδήσεις που αφορούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες βρίσκονται στα ψιλά των εφημερίδων ….. Και που τις περισσότερες φορές δεν έχουν θέσει στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των κεντρικών μας καναλιών….

Είναι πλεονασμός να ειπωθεί πως οι πραγματικές ειδήσεις που αφορούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες βρίσκονται στα ψιλά των εφημερίδων …..


Και που τις περισσότερες φορές δεν έχουν θέσει στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των κεντρικών μας καναλιών….


Ευτυχώς όμως που υπάρχει και το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες και υπάρχει πολύς  χώρος για κάθε είδους ειδήσεις και πληροφορίες….


Σερφάροντας λοιπόν πριν από λίγες μέρες στο λεγόμενο διαδικτυακό χώρο αλίευσα μια ενδιαφέρουσα είδηση οικονομικού περιεχομένου, την οποία ο συντάκτης την προσέγγισε και με μια δόση χιούμορ…..



όΗ είδηση αφορά τη στάση που κρατά η Ε.Ε., μια στάση που επηρεάζει άμεσα και τις τιμές που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά σε μια κατηγορία προϊόντων, όπως είναι τα οπωροκηπευτικά….


Και όχι σε οποιαδήποτε λαχανικά και φρούτα, αλλά σε εκείνα που είναι δύσμορφα, δηλαδή στα στραβά …..και όχι ανάποδα…..


Αυτά  τα “άσχημα” οπωροκηπευτικά, για παράδειγμα τα στραβά αγγούρια, σύμφωνα πάντα με την είδηση που αλίευσα, αναμένεται να ρίξουν στις τιμές στην αγορά…..


Για καλύτερη όμως και πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση και για να μην κατηγορηθώ για αντιγραφή και υποκλοπή και φυσικά πάνω από όλα ακολουθώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δανείζομαι το ρεπορτάζ του συναδέλφου Γ. Δαράτου από το ΕΘΝΟΣONLINE και σας το παρουσιάζω αυτούσιο….


 


“Από τον Ιούλιο του 2009 τα δύσμορφα φρούτα και λαχανικά, που προορίζονταν για τη βιομηχανία ή τα σκουπίδια, θα πωλούνται κανονικά στα ευρωπαϊκά μανάβικα και σούπερ μάρκετ.


Τα στραβά αγγούρια και οι δύσμορφες ντομάτες, που μέχρι σήμερα προορίζονταν για τη βιομηχανία ή τα σκουπίδια θα μπορούν να ξαναβρούν τη θέση τους στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ.


Το καλύτερο φάρμακο εναντίον των νευρωτικών έμμονων ιδεών της Κομισιόν και της Κοινότητας, που είχαν απαγορεύσει την πώληση φρούτων και λαχανικών που ξεπερνούσαν προαποφασισμένα σχήματα, μεγέθη και διαμετρήματα από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, είναι  αναμφισβήτητα η οικονομική κρίση, αυξανόμενη φτώχεια και η ανάγκη καταπολέμησης της αύξησης των τιμών που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.


Έτσι, με πρόταση της Κομισιόν, την οποία ενέκρινε με ειδική πλειοψηφία το συμβούλιο των υπουργών, επιτρέπεται από τον προσεχή Ιούλιο η πώληση σε μικρότερες τιμές όλων των εμφανισιακά “ελαττωματικών” φρούτων και λαχανικών.


 



Σήμερα οι κοινοτικοί κανόνες υποχρεώνουν παραγωγούς και εμπόρους να κατατάσσουν τα προϊόντα τους αυτά σε τρεις κατηγορίες , στην 1η, 2η και την “έξτρα”, ανάλογα με το αν σέβονται ή όχι μια σειρά από κριτήρια -πρότυπα, όπως τα αγγούρια, τα καρότα και τα κολοκύθια να είναι ….ίσια και όχι στραβά…., να έχουν συγκεκριμένο χρώμα και  μέγεθος και ανάλογα να προσδιορίζεται και το ύψος της τιμής τους.


Όσα από τα λαχανικά και τα φρούτα κρίνονται εκτός προδιαγραφών (δύσμορφα) πηγαίνουν είτε στη βιομηχανία (κονσέρβες, έτοιμα φαγητά κλπ), είτε στα ….σκουπίδια. Από τον Ιούλιο όμως θα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα, με αποτέλεσμα αφενός να μειωθούν οι τιμές, αφετέρου δε να ξαναρχίσουν να καλλιεργούνται ποικιλίες που ήταν πολύ πιο νόστιμες από τις σημερινές, αλλά όχι και τόσο καλής εξωτερικής εμφάνισης.


 



Η απόφαση αυτή καλύπτει 26 φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων τα βερίκοκα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, οι μελιτζάνες, το αβοκάντο, τα φασολάκια, τα κουνουπίδια, τα κεράσια, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια, τα καρότα, τα πράσα, τα πεπόνια και τα ακτινίδια.


Δυστυχώς θα συνεχίσουν να ισχύουν οι σημερινές προδιαγραφές για δέκα άλλα  φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μήλα, οι φράουλες και οι ντομάτες που αντιπροσωπεύουν σε αξία το 75% των φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στην Ευρώπη.


Αλλά και αυτά θα μπορούν να διατίθενται στη λαϊκή κατανάλωση αν είναι “δύσμορφα”, υπό τον όρο ότι στις συσκευασίες τους θα έχουν ετικέτα που θα λέει ότι πρόκειται για προϊόντα που προορίζονται για μεταποίηση.


Με το ισχύον σύστημα αποκλεισμού οι ποσότητες που δε φτάνουν μέχρι τον τελικό καταναλωτή αντιπροσωπεύουν συχνά μέχρι και το 20%  της συνολικής παραγωγής ενός φρούτου ή λαχανικού, ενώ με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι σε πολλά από αυτά οι τιμές θα πέσουν μέχρι και 40%”.


 



Το ότι είχαμε καλλιστεία και στα φρούτα και λαχανικά και μάλιστα με τέτοια αυστηρά κριτήρια, προσωπικά εγώ δεν το γνώριζα….


Ούτε φυσικά και με πειράζει αν το αγγούρι που αγοράζω για τη σαλάτα μου δεν είναι ίσιο, αλλά στραβό, γιατί για τον απλούστατο λόγο δε θα το φάω ολόκληρο, αλλά θα το κόψω …φετούλες στρογγυλές και αυτές πάντα βγαίνουν συμμετρικές…..


Καλά λένε πως όσο ανασαίνεις, μαθαίνεις και κάτι καινούριο, σημαντικό ή ασήμαντο….


Τώρα το αν την παραπάνω είδηση εσείς την αξιολογείται σημαντική ή όχι, είναι δικό σας θέμα….


Πάντως, όπως και να το κάνουμε ένα ενδιαφέρον παρουσιάζει….


Δεν είναι και  λίγο να ξέρεις πως όταν θα πας στο μανάβη το καλοκαίρι και βάλεις στη χαρτοσακούλα την “άσχημη Μαρία” μελιτζάνα ή την “άσχημη Μαρία” ντομάτα θα την πληρώσεις έως και 40% πιο φθηνή….         

Σχετικά Άρθρα

Back to top button