ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Σάββατο 2 Απριλίου στην πόλη Σμόλιαν της Βουλγαρίας τα γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Ξάνθης συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο – Φόρουμ Πολιτών με θέμα “Περιφερειακή Ανάπτυξη και Περιφερειακά Προγράμματα εναντίον της Οικονομικής Κρίσης” Παρόντες από το γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου η κυρία Βιολέτα Στάνιτς και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

  Το Σάββατο 2 Απριλίου στην πόλη Σμόλιαν της Βουλγαρίας τα γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Ξάνθης συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο – Φόρουμ Πολιτών με θέμα “Περιφερειακή Ανάπτυξη και Περιφερειακά Προγράμματα εναντίον της Οικονομικής Κρίσης”



  Παρόντες από το γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου η κυρία Βιολέτα Στάνιτς και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.


Από τη Βουλγαρική πλευρά οι ευρωβουλευτές Ιβάλο Κάλφιν και Βλαντιμίρ Ουρούτσεφ και από την Ελληνική πλευρά ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης.


Η δήμαρχος Σμόλιαν κ. Ντόρα Γιάνκοβα ανέπτυξε το θέμα σχετικά με την κοινη πορεία των δύο περιοχών Ξάνθης και Σμόλιαν.


Παρόντες επίσης ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδη, οι δήμαρχοι Ξάνθης,Δράμας, Αβδήρων Τοπείρου και Παρανεστίου καθώς και εκπρόσσωποι από πολλούς δήμους της ΑΜΘ.


Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρό υπόβαθρο συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης των συνοριακών μας περιφερειών αφού έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μέσω των αδελφοποιήσεων. “Τα μέχρι τώρα εγκριθέντα προγράμματα στα πλαίσια του INTEREG αποτελούν -αν αξιοποιηθούν σωστά -μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της υγείας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης” τονίζοντας όμως ότι όλες οι προαναφερόμενες δράσεις πρέπει να έρθουν από έναν συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.


Ο δήμαρχος Δράμας και μέχρι τώρα πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας Κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην έξυπνη και βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.


Μετά την λήξη του φόρουμ ακολούθησαν δηλώσεις.


 



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ:


Ο Άρης Γιαννακίδης θεωρεί ότι είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του κοινοβουλίου, η οποία θεσμοθετείται. Είναι πρωτοβουλίες που αγγίζουν τοΒουλγάρικο έδαφος και το Ελληνικό και όπως δείχνουν τα πράγματα η περιφέρεια μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη. “Στη σημερινή διαβούλευση υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και μαζικότητα και τέθηκαν ζητήματα κυρίως από την περιοχή του Σμόλιαν όπου ζητείται διέξοδος προς τον νότο. Επιβάλλεται να σκεφτόμαστε και για έξω από τα σύνορα, να υπάρχει στόχος για κοινά αναπτυξιακά θέματα και να τα προσδιορίζουμε και ένα από αυτό στο οποίο πρέπει να εξαντληθεί η συζήτηση είναι η αξιοποίηση των κοινών τουριστικών πακέτων”.


Η συνάντηση σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη έρχεται να συμπληρώσει αυτή που έγινε στην Ξάνθη πέρυσι και είναι καθαρά αναπτυξιακός λόγος και επιβάλλεται η ανάδειξη της ελκυστικότητας και στις δύο περιοχές με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη. “Οι Βούλγαροι ζητούν τη δική μας εμπειρία και τεχνογνωσία και κάθε φορά που συναντιόμαστε το θέμα της συζήτησης είναι να δούνε πώς μπορούνε να αξιοποιήσουν την προγενέστερη εμπειρία μας”.


 



ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Επικεφαλής  του γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στην Ελλάδα:


“Η σημερινή εκδήλωση είχε σαν πρόθεση της ανταλλαγής απόψεων για διαπεριφερειακή ανάπτυξη και ειδικότερα της Ξάνθης και της περιοχής του Σμόλιαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το γραφείο στην Ελλάδα και το αντίστοιχο της Βουλγαρίας ξεκίνησαν πέρυσι την κοινή προσπάθεια με ένα φόρουμ που διεξήχθη επιτυχώς στην Ξάνθη τον Απρίλιο του 2010 με αντικείμενο την διαπεριφερειακή συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη”.


Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο η οικονομική κρίση που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους πολίτες ολόκληρης της Ε.Ε. είναι η αιτία αναζήτησης λύσεων για ανάπτυξη μεταξύ των δύο περιφερειών. Είναι πίστη όλων ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή των κοινωνιών. “Σήμερα διατυπώθηκαν προτάσεις και ιδέες κυρίως από τους ευρωβουλευτές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήταν παρόντες οι τρείς ευρωβουλευτές οι οποίοι έχοντας γνώση της λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου και αφού άκουσαν τους επικεφαλής των αυτοδιοίκησεων και των δύο περιοχών είναι σίγουρο ότι κάποιες από τις ιδέες που ακούστηκαν στο φόρουμ με τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, είναι σε θέση να υλοποιηθούν και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας λειτουργούν ως εφαλτήρια και από μόνα τους δεν μπορούν να υλοποιήσουν πράγματα”


Ο κ. Αντωνακόπουλος θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι στο φόρουμ ήταν παρόντες εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ από τρείς νομούς και ο αριθμός των συμμετεχόντων από την Ελλάδα άγγιξε τους 52,  οι οποίοι αυτοί είναι εκείνοι που μπορούν να υλοποιήσουν τα προγράμματα, τις ιδέες και τις προτάσεις καθώς και η παρουσία των ευρωβουλευτών από την Βουλγαρία και από την Ελλάδα, προσέδωσε την πεποίθηση ότι πλησιάζει η ώρα να γίνει κάτι σε διασυνοριακό επίπεδο. “Μένει πλέον η πρωτοβουλία από την πλευρά των φορέων να συνεχιστεί”.


 



ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΗΣ


Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ:


“Νομίζω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η συνάντηση η οποία εξέφρασε την κοινή βούληση και διέκρινα μία ωριμότητα η οποία σε προηγούμενα στάδια δεν υπήρχε. Πέρα από τα κοινά προβλήματα υπάρχουν και κοινοί πόροι, ως προίκα, για να μπορέσουμε να πάμε ως στόχος σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός, η γεωργία η καινοτομία και η έρευνα είναι τα σημεία των μεγάλων συνεργασιών και οι υποδομές όπως οι οδικοί άξονες πρέπει να υλοποιηθούν για να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και νομίζω πώς πλέον υπάρχουν και θεσμικά αλλά και οικονομικά εργαλεία από πλευράς της Ε.Ε. για να στηρίξουν διασυνοριακές, διαπεριφερειακές προσπάθειες και σχεδιασμούς. Η Περιφέρεια και οι δήμοι από τις δύο πλευρές των συνόρων εκφράζοντας την γνώμη των τοπικών κοινωνιών και εν μέσω κρίσης είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να μπορέσουμε να πάμε σε κοινές αναπτυξιακές προσπάθειες”.


Ο κ. Δανέλης πιστεύει ότι οι προσπάθειες και οι προτάσεις πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων. “Εμείς στο ευρωκοινοβούλιο σε συνεργασία με τους συναδέλφους Βουλγάρους πρέπει να προτείνουμε άξονες όπως π.χ. ο τουρισμός που μέχρι σήμερα ήταν Εθνικής σημασίας ενώ τώρα είναι κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική και μάλιστα από πλευράς σοσιαλιστικής ομάδας είμαι ο εισηγητής στο συμβούλιο της ολομέλειας του Ιουνίου όπου η πρόταση δίνει και θεσμικά αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξει κοινές διασυνοριακές δράσεις με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια, αλλά οι προτάσεις προπάντων πρέπει να έρθουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς”.


 


Το τελικό συμπέρασμα κατά κοινή ομολογία των παρατηρητών είναι ότι η προσπάθεια είναι σε καλό δρόμο και δεν μένει να υλοποιηθεί, κάτι που σαφως δεν είναι εύκολο και απαιτεί συνεχείς προσπάθειες.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


 ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button