Στόχος η εξασφάλιση δουλειάς και όχι ανεργίας

Η επέκταση γενικότερα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης απασχόλησε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τις αρχές και φορείς, όχι μόνο των περιοχών που λειτουργούν Τμήματά του, αλλά και τους όμορους νομούς της Καβάλας και της Δράμας. 

 



   Η επέκταση γενικότερα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης απασχόλησε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τις αρχές και φορείς, όχι μόνο των περιοχών που λειτουργούν Τμήματά του, αλλά και τους όμορους νομούς της Καβάλας και της Δράμας. 


   Τόσο η Καβάλα, όσο και η Δράμα διεκδικούσαν την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων, κάτι που έβλεπαν θετικά και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου της Θράκης, και με το σκεπτικό ότι  αν ήταν να ιδρυθούν τμήματα, σε αυτά να είχε την ευθύνη το ΔΠΘ και όχι κάποιο άλλο ανταγωνιστικό ίδρυμα.


   Όμως ο υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει διαφορετική θέση, την οποία και γνωστοποίησε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και η οποία φυσικά δεν χαροποίησε ως γνωστό τις τοπικές αρχές της Καβάλας και της Δράμας.


    Ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει αντίθετος με την πολυδιάσπαση του πανεπιστημίου της Θράκης σε γειτονικούς νομούς, και τάσσεται υπέρ της ανάπτυξής του στις πόλεις όπου λειτουργούν τμήματα, με την παράλληλη ενίσχυση των ΤΕΙ της Καβάλας και της Δράμας, καθώς και της διασύνδεσης, της συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης αυτών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το ΔΠΘ.


   Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με απόφασή της τον περασμένο Ιανουάριο σύστησε ειδική Επιτροπή υπό την προεδρεία του Αντιπρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, προκειμένου να εξετάσει την επέκταση του πανεπιστημίου με νέα τμήματα.


   Για το νέο σχεδιασμό ανάπτυξης του ΔΠΘ , μετά και την θέση του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να μην επεκταθεί σε Καβάλα και Δράμα, ρωτήθηκε σχετικά ο Αντιπρύτανης, κ. Καραμπίνης, ο οποίος και επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ο γνώμονας που θα ακολουθήσει η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να καταλήξει σε ποια νέα τμήματα θα προτείνει στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Παιδείας, είναι η εξασφάλιση εργασίας των αποφοίτων τους για τα επόμενα 25-30 χρόνια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.


   “Εμείς το θέμα της επέκτασης γενικότερα του ΔΠΘ δεν το βλέπουμε ως προς τους όμορους νομούς ή στους γνωστούς νομούς που στην πραγματικότητα λειτουργούν τμήματά του.  Εδώ και πολλά χρόνια, 3-4 και επί πρυτανείας μου ακόμη, είχαμε χαράξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική, που μεσοπρόθεσμα προέβλεπε αφενός με την όποια ανάπτυξη του ΔΠΘ με ίδρυση Τμημάτων και σε όμορους νομούς, αλλά και στους νομούς που ήδη το πανεπιστήμιό μας αναπτύσσεται. Έτσι λοιπόν είχαμε κάνει  την πρόταση τότε, η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και που είναι δική του απόφαση, της πολιτείας, αν θα ιδρύσει τμήματα και που. Η γνωστή πρόταση  που κάναμε για ίδρυση τμημάτων στους νομούς Δράμας και Καβάλας.


  Και αντίστοιχα δουλεύουμε και την πρόταση για ίδρυση δυο τμημάτων στην Κομοτηνή, ενός Τμήματος στην Αλεξανδρούπολή και ενός ή δύο τμημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης”.    


   Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ανάμεσα στα τμήματα που εξετάζει η αρμόδια επιτροπή του ΔΠΘ είναι και η ίδρυση ενός Τμήματος Μηχανικών Ενέργειας ή Ενεργειακών Μηχανικών.


   Μάλιστα ο κ. Καραμπίνης έγινε δέκτης και προτάσεων που του έγιναν και από τις τοπικές αρχές και φορείς.


   “Βλέπουμε πραγματικά η περιοχή της Θράκης να εξελίσσεται σε ένα κόμβο ενεργειακό. Έχουμε τα πετρέλαια, θα έχουμε το εργοστάσιο Βιοαιθανόλης, τον αγωγό φυσικού αερίου κλπ. Πραγματικά φαίνεται ότι η Θράκη δημιουργεί έναν πόλο ενεργειακό. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το πανεπιστήμιο οφείλει να στηρίξει πρώτα-πρώτα με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό τις όποιες προσπάθειες και την όποια ανάπτυξη εδώ στην περιοχή. 


   Σκεφτόμαστε λοιπόν ότι ίσως να μπορούσε να είναι ένα Τμήμα Ενεργειακών Μηχανικών, όμως ακόμη αυτή τη στιγμή που συζητάμε μελετάμε, συλλέγουμε στοιχεία διαμορφώνουμε το φάκελο. Και σίγουρα όταν θα καταλήξουμε θέλουμε να είναι ένα τμήμα, το οποίο θα είναι από τη μια πλευρά ελκυστικό και από την άλλη να μην παράγει ανέργους. Θέλουμε δηλαδή να είναι ένα τμήμα το οποίο οι απόφοιτοί του να έχουν εξασφαλισμένοι δουλειά για τα επόμενα 25-30 χρόνια”.


   Τέλος ερωτηθείς και για το δεύτερο τμήμα που εξετάζεται για την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, Α. Καραμπίνης δε θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα, παρά μόνο υπογράμμισε πως θα βγάζει μηχανικούς και επανέλαβε τους δυο άξονες που έχουν τεθεί ” πρώτον να μη βγάζουμε άνεργους αύριο-μεθαύριο και δεύτερον να ολοκληρώνει το προφίλ της Πολυτεχνικής Σχολής όπως αυτό διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή”.    


Δέσποινα Γκούμα      


Σχετικά Άρθρα

Back to top button