«Παρουσίαση του Μητρώου Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου στους φορείς»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), με θέμα: «Ο Τύπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση & το νέο Μητρώο Τύπου στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΜΕΤ και ΜΗΤ) της ΓΓΕΕ, ενώ παρουσίασε και αναλυτικά στοιχεία, καθώς και αποτελέσματα από την εφαρμογής τους. Όπως επεσήμανε, για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης καταγραφή του Τύπου με απόλυτη διαφάνεια. Αναφορικά με το Μητρώο Έντυπου Τύπου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, τόνισε ότι από τα συνολικά 499 έντυπα που υπέβαλαν αίτηση εντάχθηκαν μόνο τα 356 και συγκεκριμένα, από τις 283 περιφερειακές εφημερίδες εντάχθηκαν οι 239, από τις 95 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας οι 58 και από τα 121 περιοδικά τα 59.
Παράλληλα, ο κ. Γαλαμάτης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται και υποχρεωτικά αναγράφονται σε κάθε φύλλο, διευθυντής και διευθυντής σύνταξης (αμφότεροι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων). Τέλος, επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα όλων των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων βασίζεται στη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην αντικειμενικότητα στην κατανομή των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων, αλλά και στην αναγνώριση του ρόλου και ουσιαστική στήριξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Προηγουμένως, εκ μέρους των διοργανωτών καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Κωνσταντίνος Σπύρου, τονίζοντας τη δυναμική της ΕΔΙΠΤ με τα 180 περίπου έντυπα που διαθέτει σε όλη τη χώρα, με πάνω από 2 εκατομμύρια αναγνώστες.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης που ενημέρωσε για το έργο και τους σκοπούς του Γραφείου την Ελλάδα. Όπως τόνισε, όλοι οι φορείς ενωμένοι μπορούν και πρέπει να έχουν σαν βασικό τους μέλημα την αντιμετώπιση της λαίλαπας της παραπληροφόρησης.
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Ένωσης Πέννυ Καλύβα μίλησε για τις πρακτικές και τις πολιτικές άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα του Τύπου, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν άμεσες επιδοτήσεις, με τη μορφή της άμεσης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, έμμεσες επιδοτήσεις, με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων ή φοροαπαλλαγών, κρατική διαφήμιση και άλλα πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως προγράμματα χρηματοδότησης για αναβάθμιση τεχνολογίας, για εκτύπωση και για εκπαίδευση δημοσιογράφων. Ειδική αναφορά έκανε στην πιο κοινή μορφή έμμεσης κρατικής επιχορήγησης, τον μειωμένο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος στις περισσότερες χώρες κυμαίνεται από 3-6%, τόσο για τις έντυπες όσο και για τις ψηφιακές εκδόσεις.
Τέλος, η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Τύπο, καθώς και για τα ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για δημοσιογράφους.
Ένα σύντομο χαιρετισμό μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο από τις Βρυξέλλες απέστειλε και η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τονίζοντας ότι με το νέο Μητρώο Τύπου έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των μέσων, αλλά και την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο π. Υπουργός Τύπου και Βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, η Σύμβουλος της Προεδρίας της Κυβέρνησης Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και οι εκπρόσωποι συναδελφικών ενώσεων Εκδοτών Τύπου, όπως από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) και την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ). Επίσης, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση, από τον Οργανισμό Συλλογής και Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και το European Communication Institute (ECI). Τέλος, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από λοιπές Ενώσεις του χώρου, όπως της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων (ΠΕΦΦΕΕ), της Ένωσης Εφημεριδοπωλών, καθώς και μέλη της ΕΔΙΠΤ.