Περιφέρεια

Κραυγή αγωνίας από τους Ιδιοκτήτες επαρχιακού Τύπου

Zητούν τη διατήρηση Δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο

Ανακοίνωση από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

Κραυγή αγωνίας από τους Ιδιοκτήτες επαρχιακού Τύπου για τη διατήρηση Δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο

Αναλυτικά:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Οι συνεχείς κρίσεις των τελευταίων ετών (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) επέφεραν πολλά και μεγάλα πλήγματα στον Περιφερειακό Τύπο.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 50 εβδομαδιαίες και ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες ανέστειλαν την έκδοση τους, ενώ πολύ περισσότερες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Τελευταίο σταθερό πόρο του συνόλου των περιφερειακών εφημερίδων αποτελούν τα έσοδα από τις δημοσιεύσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα (προκηρύξεων, διακηρύξεων κ.ά.), οι οποίες ωστόσο αποτελούν παράλληλα τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας.

Τα τελευταία 12 χρόνια επικρατεί μια διαρκής ανασφάλεια στον κλάδο μας, καθώς δεν λύνεται οριστικά το θέμα των δημοσιεύσεων αυτών, αφούοι παρατάσεις επί παρατάσεων προκαλούν αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων μας, για τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, δεν δύναται να κάνουμε μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η τελευταία τριετής παράταση που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021, εκπνέει στις 31-12-2023, άρα σε λιγότερο από έξι μήνες από σήμερα και ενώ έχουμε κληθεί πρόσφατα να ενταχθούμε στο Υπομητρώο Έντυπου Τύπου το οποίο αφορά αποκλειστικά τις δημοσιεύσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα.

Οι λόγοι που θεωρούμε μείζονος σημασίας για τον -εβδομαδιαίο και ημερήσιο- περιφερειακό και τοπικό Τύπο την οριστική, χωρίς ημερομηνία λήξης, διατήρηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων, είναι ότι με τον τρόπο αυτό:
1. Θα δοθεί βαθιά ανάσα σε 248 εβδομαδιαίες και ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, καθώς και η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα το μέλλον των επιχειρήσεων τους.
2. Θα διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές.
3. Θα προστατευτεί η διαφάνεια των δημοσιεύσεων, αφού έχουμε ως παράδειγμα την κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών στις εφημερίδες και την μεταφορά τους στο διαδίκτυο, ως ένα αποτυχημένο μοντέλο που μόνο την διαφάνεια δεν εξυπηρετεί.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Σε περίπτωση κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων, που σήμερα δικαιούνται αυτές τις δημοσιεύσεις, θα οδηγηθούν σε λουκέτο, ενώ ακόμη κι αυτές που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, θα αναγκαστούν να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον έντυπο Τύπο εν γένει.

Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι το δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι ελάχιστο, καθώς το κόστος δημοσιεύσεων το αναλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολο του οι ανάδοχοι που εκτελούν τα έργα ή αναλαμβάνουν προμήθειες.

Με γνώμονα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τον έντυπο Τύπο, ευελπιστούμε στη καθοριστική συμβολή σας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας, ούτως ώστε ο Περιφερειακός Τύπος να σταθεί στα πόδια του συνεχίζοντας να επιτελεί τον διαχρονικό ρόλο του στις τοπικές κοινωνίες.

Καθώς, η τελευταία παράταση που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021, εκπνέει στις 31-12-2023, άρα σε 2 περίπου μήνες από σήμερα, ευελπιστούμε ότι το μείζον αυτό ζήτημα για τον κλάδο μας, θα επιλυθεί άμεσα.

Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντώνιος Μουντάκης (Χανιά Κρήτης)
Ο Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σταύρος Μάτσης (Ρόδος)
Ο Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διονύσιος Τριανταφύλλου (Σέρρες)
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικόλαος Σουρλόπουλος(Αλεξάνδρεια Ημάθιας)
Ο ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεώργιος Αργυρίου (Ναύπλιο)
Ο ΤΑΜΙΑΣ: Άγγελος Βασίλαινας (Μέγαρα)
ΤΟ ΜΕΛΟΣ: Παντελεήμων Κυδώνης(Χίος)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button