“Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες. Πετύχαμε”

Μετά και το “κούρεμα”  ύψους 50% που αποφάσισε η κυρία Μέρκελ,  το φώς στο τούνελ και πάλι δεν είναι ορατό, δεν είναι και τόσο καθαρό.  Η συμφωνία που υπήρξε, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και το “κούρεμα”, είναι αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ακόμη τα “ψιλά” γράμματα της συμφωνίας  δεν έχουν γραφτεί.

 

Αχιλλέας Τσαρτσάρας:

“Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες.

Μετά και το “κούρεμα”  ύψους 50% που αποφάσισε η κυρία Μέρκελ,  το φώς στο τούνελ και πάλι δεν είναι ορατό, δεν είναι και τόσο καθαρό.  Η συμφωνία που υπήρξε, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και το “κούρεμα”, είναι αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ακόμη τα “ψιλά” γράμματα της συμφωνίας  δεν έχουν γραφτεί.

 

Αχιλλέας Τσαρτσάρας:

“Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες. Πετύχαμε”

Για άρση της ηττοπάθειας, μίλησε ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής. Για την απόφαση που πάρθηκε είπε ότι όλες οι θυσίες του Ελληνικού Λαού θα πιάσουν τόπο, θα κλείσουν οι παλιοί λογαριασμοί και θα ανοίξουν νέοι και θα γίνουν νέα αναπτυξιακά βήματα στη χώρα.

Η χώρα σημείωσε ότι από εδώ και πέρα θα βασιστεί στις δικές της δυνάμεις.

Η απάντηση του στα λεγόμενα των οικονομολόγων που λένε ότι το 2020 η χώρα θα βρίσκεται στα οικονομικά δεδομένα του 2009 και ότι το τελικό κέρδος για το χρέος δεν θα υπερβαίνει τα 50 δις το οποίο είναι πολύ μικρό  στο υπάρχον που αγγίζει τα 480 δις., ήταν ξεκάθαρα λακωνική: “Τηλεπαραθυράτους βαρεθήκαμε να βλέπουμε. Γενήκαμε όλοι ειδικοί. Δεν μπορείς να τα πιστέψεις,  να αυτοχαρακτιρίζονται οικονομολόγοι, όταν δεν συμφωνούν μεταξύ τους και καταθέτουν διαφορετικές απόψεις”.

Επιμένει στη θέση του ΠΑΣΟΚ ο Α. Τσαρτσάρας, ο οποίος λέει ότι αν αυτή η απόφαση δεν παιρνόταν προχθες, οι Έλληνες πολίτες θα πλήρωναν για πολύ περισσότερα χρόνια, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα η χώρα θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις.

Ο Α. Τσαρτσάρας διαβεβαιώνει ότι τα επόμενα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια λιτότητας δεν θα είναι σαν αυτά που γνώρισε ο Ελληνικός λαός την τελευταία διετία. “Θα είναι μία λιτότητα που δεν θα έχει τα σκληρά χαρακτηριστικά των τελευταίων δύο ετών, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν συνέπειες και δεν θα θιγούν οι συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”

 

Υπερπρωθυπουργός

-εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Απαντώντας στο ερώτημα για την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και την σκληρή εποπτεία που αποφασίστηκε από τη σύνοδο κορυφής ανέφερε ότι “εμείς σαν χώρα ζητήσαμε την βοήθεια της Τρόικας και του ΔΝΤ, άρα οι δανειστές μας πρέπει να ελέγξουν αν τα χρήματα που μας δανείστηκαν, τα διαχειριζόμαστε σωστά αλλά την τελική απόφαση της διακυβέρνησης της Ελλάδος την έχει η Κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή”

Η ψήφιση της απόφασης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφιστεί με 151 βουλευτές και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πώς δεν είναι καιρός για εκλογές, θεωρώντας ότι ηθικά είναι αδιανόητο οι πολιτικοί αρχηγοί να μην στηρίξουν αυτήν την απόφαση.

 

Σούλα Ιακωβίδου:

 “Παραμονές του ΟΧΙ ο Πρωθυπουργός παρέδωσε τη χώρα”

Σοβαρά ερωτήματα ως προς τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και τις Τρόικας, βάζει η  πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Σούλα Ιακωβίδου, η οποία ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί όλο το κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να βγουν τα τελικά συμπεράσματα, τονίζοντας πώς “ο διάβολος είναι κρυμμένος στα ψιλά γράμματα”.

“Ρωτώντας  εάν ο κ. Παπανδρέου έχει εκχωρήσει τμήματα της Εθνικής μας κυριαρχίας ή όχι, τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς και με ποιά μορφή θα είναι οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες, ποια μορφή θα πάρει η λεγόμενη αυξημένη επιτήρηση από την Τρόικα και φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν” τονίζοντας πώς “οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν την χώρα εδώ που την οδήγησαν”.

Η κ. Ιακωβίδου έβαλε το ερώτημα πότε ο κ. Παπανδρέου έλεγε αλήθεια, τότε που άνοιξε η κουβέντα για το “κούρεμα” και δεν το ήθελε ή τώρα;

Θα πρέπει, όπως σημείωσε η κ. Ιακωβίδου, να πορευθούμε με σύνεση, να είμαστε ενωμένος σαν λαός και να μην εκχωρούμε Εθνικά μας δικαιώματα, τονίζοντας πώς ο λαός αποφασίζει και θα πρέπει ο λαός να αποφασίσει για την συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία δεσμεύει τη χώρα για μία δεκαετία και ίσως παραπάνω. “Οι εκπλήξεις του λαού από αυτήν την κυβέρνηση είναι συνεχόμενες γυρνώντας την χώρα πίσω, μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών”.

Σύμφωνα με την κ. Ιακωβίδου το θέμα των πρόωρων  εκλογών  η ΝΔ δεν το έχει αποσύρει  και εξακολουθεί να ζητά την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, τονίζοντας πώς παραμονές του “όχι”  ο πρωθυπουργός παρέδωσε τη χώρα.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι πολύ μεγάλες και σαφώς δεν θα πρέπει κανείς να πανηγυρίζει. “Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του μείγματος πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, για πιό λόγο να συμφωνήσουμε. Η ΝΔ δεν συμφωνεί στο μοντέλο αυτό που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ελπίδα, αν υπάρχουν οι βάσεις για ανάπτυξη για να είμαστε στα ίδια επίπεδα του 2009; Το “κούρεμα” δεν αποσυμφωρεί τα βάρη σε τέτοιο βαθμό όσο ακούγεται”.

 

Χαραλαμπίδης Ιωσήφ:

“Θα έχουμε Ελληνική Κυβέρνηση αλλά δεν θα έχουμε Κυβέρνηση”

Δεν αποκλείεται, όπως τόνισε ο γραμματέας του ΛΑ. ΟΣ Ξάνθης Χαραλαμπίδης Ιωσηφ, να μειωθούν οι συντάξεις και το “κούρεμα” να πιάσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες που βλέπει ή να κρατικοποιούνται ή να κλείνουν και να αγοραστούν κατά πάσα πιθανότητα από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να χαθεί ο τρίτος πυλώνας της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι οι τράπεζες είναι αυτές που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη και αν δεν γίνει ανάπτυξη δεν θα βγει ο Ελληνικός λαός από το τούνελ.

ο κ. Χαραλαμπίδης προτείνει μία πενταετή περίοδο χάριτος και στη συνέχεια να πληρώνουμε μόνο 10 δισεκατομμύρια ετησίως, τονίζοντας πώς η χώρα μας δεν έχει περιθώριο για περισσότερα.

Καταθέτοντας την άποψη του ο κ. Χαραλαμπίδης κρίνει ότι η διαπραγμάτευση που έγινε με την Τρόικα ήταν κατευθυνόμενη από την κ. Μέρκελ.

Σχετικά με τη στενή επιτήρηση από την πλευρά της Τρόικας και του Γερμανού  “Υπερπρωθυπουργου” επανέλαβε αυτό που λέει πάντα, ότι δηλαδή θα έχουμε ως Χώρα  Ελληνική Κυβέρνηση αλλά δεν θα έχουμε Κυβέρνηση.

 

Ν. Καλιαμπάκας:

 “Ο Πρωθυπουργός παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας”

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που έγινε στη σύνοδο κορυφής ο Ν. Καλιαμπάκας, Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι πλέον ο Πρωθυπουργός παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι μόνον τι χρωστάμε ή τι θα πάρουμε σαν χώρα αλλά τι θα δώσουμε. “Όταν πληρώνεις πολύ περισσότερα από όσα χρωστάς, σίγουρα δεν είναι καλή η συμφωνία, όταν μάλιστα έχεις να κάνεις με την παραχώρηση της ανεξαρτησίας της χώρας είναι παραπάνω από θέμα χρημάτων και οφέλη από αυτό το “κούρεμα” ας δούμε βέβαια και τις λεπτομέρειες και θα γίνει μία εκτενή τοποθέτηση”.

 

Κ. Βογιατζής: “η συμφωνία ήταν μέσα στα πλαίσια των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ τον κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσα λιγότερα θα χάσουν τα μεγάλα μονοπώλια”.

 

Ο Κ. Βογιατζής, από την γραμματεία του ΠΑΜΕ Ξάνθης, ανέφερε ότι “η συμφωνία ήταν μέσα στα πλαίσια των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ τών κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης για το πόσα λιγότερα θα χάσουν τα μεγάλα μονοπώλια”.

 “Οι εργαζόμενοι δέν είχαν να περιμένουν τόποτα, είτε το “κούρεμα” ήταν μικρό, είτε μεγάλο και καλούνται να κάνουν πολύ μεγάλες θυσίες”.

Θεώρησε δεδομένη τη μείωση των συντάξεων λόγω της μείωσης τών αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τόνισε οτι εκείνο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι γυναίκες  και οι νέοι είναι να συγκροτήσουν την κοινωνική συμμαχία, ώστε να διεκδικήσουν τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή κυριαρχία.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button