Οι προσπάθειες στήριξης του γηροκομείου Ξάνθης συνεχίζονται

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης δείχνει για μία ακόμη φορά την ευαισθησία του προς τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα στην Τρίτη ηλικία που φιλοξενείται στο γηροκομείο Ξάνθης. Για το σκοπό αυτό οργανώνει θεατρικό ποντιακό διήμερο το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται στο δημοτικό αμφιθέατρο με δύο παραστάσεις. Το Σάββατο στις 22 Ιανουαρίου “Ο χωρέτες” του Φίλωνα Κτενίδη και την Κυριακή “Σα κρύα τη λουτρού” του Σίμου Λιανίδη με γενική είσοδο 5 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί το Γηροκομείο Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης δείχνει για μία ακόμη φορά την ευαισθησία του προς τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα στην Τρίτη ηλικία που φιλοξενείται στο γηροκομείο Ξάνθης.

 

Για το σκοπό αυτό οργανώνει θεατρικό ποντιακό διήμερο το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται στο δημοτικό αμφιθέατρο με δύο παραστάσεις.

 

Το Σάββατο στις 22 Ιανουαρίου “Ο χωρέτες” του Φίλωνα Κτενίδη και την Κυριακή “Σα κρύα τη λουτρού” του Σίμου Λιανίδη με γενική είσοδο 5 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί το Γηροκομείο Ξάνθης.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης τα μέλη του Συλλόγου ευαισθητοποιήθηκαν από την κραυγή αγωνίας της προέδρου του γηροκομείου κ. Βιβής Στυλιανίδου και αποφάσισαν να συμβάλλουν και αυτοί σε αυτήν την προσπάθεια στήριξης με τη λογική ότι οι πρόσφυγες πόντιοι όταν ξεριζώθηκαν από τα πατρώα εδάφη τους γνώρισαν την ανέχεια και την εγκατάλειψη.

 

Τα έργα είναι ηθογραφικά όπου και καταγράφουν τον τρόπο ζωής των Ποντίων στην πατρίδα.

 

ο πρόεδρος του συλλόγου ζητά από τους Ξανθιώτες να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί το γηροκομείο Ξάνθης προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες προσωρινές δυσκολίες του.

 

Σχετικά με την ποντιακή διάλεκτο ο κ. Ρωμανίδης αναφέρει ότι είναι ευκολονόητη και σίγουρα τα συμφραζόμενα θα βοηθήσουν το θεατή να καταλάβει το έργο.

 


 

Το καμάρι των Ποντίων είναι το τμήμα νεολαίας το οποίο συνυπάρχει στους κόλπους του συλλόγου αλλά δρα ανεξάρτητα καθώς επίσης και το τμήμα γυναικών. Σαφέστατα και τα δύο έχουν διοικητικά συμβούλια, όμως το ΔΣ είναι στο πλευρό αυτών των δύο “υποσυλλόγων” χωρίς να παρεμβαίνει παρά μόνο συμβουλευτικά.

 

Ο κ. Ρωμανίδης τονίζει ότι στο σύλλογο Ποντίων λειτουργούν τμήματα χορού αρχαρίων, και τα τμήματα των έμπειρων χορευτών. Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή γίνονται οι απαραίτητες πρόβες και κάθε Σάββατο γίνονται οι χοροί, η δε συμμετοχή δεν ξεπερνά τα 30 με 40 ευρώ το χρόνο. Τα απογεύματα κάποια παιδιά συμμετέχουν στο χορωδιακό τμήμα όπου μαθαίνουν να τραγουδούν ποντιακά τραγούδια.

 

Όπως μας γνώρισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων, την Κυριακή που θα γίνει η κοπή της πίτας θα παρουσιαστεί από τον αντίστοιχο σύλλογο της Πιερίας η παρουσίαση στα ποντιακά ενός παιδικού παραμυθιού με πρωταγωνιστές το “Μυλωνά και τον γάτο” στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Νατάσα.

 Ο κ. Ρωμανίδης αναφέρει ότι οι Πόντιοι, αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού με βάση την παρακαταθήκη του είναι δραστήριο, βγαίνει στην κοινωνία και αγαπά τον κόσμο και οι πρόεδροι του συλλόγου έτυχε τα τελευταία χρόνια είναι αξιόλογα και δραστήρια άτομα και ο καθένας που αναλαμβάνει αυτήν την θέση νοιώθει την υποχρέωση να είναι ισάξιος τουλάχιστον με αυτούς ίσως και καλύτερος. Και αυτή η ευγενής άμιλλα είναι η αιτία που κρατείται ο σύλλογος σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο


 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button