Ερώτημα για τον προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων
ΠΡΟΣ: Τσέπελη Εμμανουήλ – Δήμαρχο Ξάνθης
Τσακιρίδη Αφεντούλη – Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Δόμησης και αδειοδοτήσεων
Χαριτωνίδου Ειρήνη – Αντιδήμαρχο Παιδείας
Σε ανακοίνωσή της στις 14 Αυγούστου η ΕΛΜΕ Ξάνθης αναφέρεται σε αίτημα που έχει κάνει από τις 27 Μάρτη και προς τον Δήμο Ξάνθης για έλεγχο των σχολικών κτιρίων. Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Δήμο να ελέγξει τα κτίρια των σχολικών μονάδων ως προς την αντισεισμική και την αντιπυρική προστασία αλλά και ως προς τη γενικότερή τους ασφάλεια και να προβεί σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασης για την ασφαλή φοίτηση των μαθητριών και των μαθητών. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση και από τον Δήμο Ξάνθης.
Σε αντίστοιχη ερώτησή μας ως προς την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων στον Δήμο Ξάνθης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Μάρτη αναφέραμε:
«Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην γειτονική μας χώρα την Τουρκία και την Συρία με χιλιάδες κατεστραμμένα κτήρια και ακόμα χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αναφέρουμε ότι και στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη (στην 6η σε σεισμικότητα χώρα της Γης), ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Η άποψη που διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, ότι η περιοχή μας αλλά και η Ξάνθη δεν κινδυνεύει από σεισμούς, είναι πέρα από αντιεπιστημονική, άκρως επικίνδυνη και ανιστόρητη.
Με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισµικός Κανονισµός εφαρµόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985. Και ότι το 1995 τέθηκε σε αποκλειστική εφαρμογή ο Ν.Ε.Α.Κ. (Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός), ενώ από το 2001 ισχύει ο Ε.Α.Κ. – 2000 (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός – 2000).
Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή απορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985.
Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτίρια Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και κυρίως νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, τηλεπικοινωνίας, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, πυροσβεστικοί σταθμοί, κ.ά.
Σύμφωνα με την εμπειρία από την εφαρμογή μεθόδων προσεισμικού ελέγχου τόσο σε άλλες χώρες, όσο και στη δική μας και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες δόμησης κτιρίων στη χώρα μας, διαμορφώθηκε ένα κανονιστικό πλαίσιο αναφοράς για τον προσεισμικό έλεγχο, το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια ελέγχου:
- Τον Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (TOE), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
- Τον Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του TOE.
- Την αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο.»
Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης σε τι ενέργειες έχει προβεί από τότε ή προτίθεται να πράξει στο άμεσο επόμενο διάστημα, για τον προσεισμικό έλεγχο (τρία στάδια) των σχολικών μονάδων που έχει στην ευθύνη της, αλλά και για τα ζητήματα συνολικότερης ασφάλειας των σχολικών κτιρίων όπως θέτει και η ΕΛΜΕ Ξάνθης.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος