ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Συνήθως μέσα από τούτη τη στήλη δεν αναφέρομαι ονομαστικά σε πρόσωπα της τοπικής μας πολιτικής σκηνής, ωστόσο σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση …..
Και κάνω τώρα την εξαίρεση παίρνοντας αφορμή από την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης….

Συνήθως μέσα από τούτη τη στήλη δεν αναφέρομαι ονομαστικά σε πρόσωπα της τοπικής μας πολιτικής σκηνής, ωστόσο σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση …..
Και κάνω τώρα την εξαίρεση παίρνοντας αφορμή από την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης….
Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό τη στάση της νομαρχιακής συμβούλου κ. Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν και τις τοποθετήσεις της κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του νομαρχιακού οργάνου…..
Τοποθετήσεις τις οποίες στηρίζουν άλλοτε φανερά και άλλοτε εμμέσως πλην σαφώς και υπόλοιποι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μειονότητας και των δύο παρατάξεων …
Και φυσικά τοποθετήσεις οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν να κάνουν με αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν τους μουσουλμάνους κατοίκους της ορεινής και πεδινής περιοχής του νομού Ξάνθης, αλλά με την καταγωγή, τη συνείδηση και τις κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές που δίνονται από κάποια ξένα κέντρα εξουσίας, που μόνο συμφέροντα του ντόπιου πληθυσμού, ανεξαρτήτου θρησκεύματος δεν εξυπηρετούν….

Στην προχθεσινή λοιπόν συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης ένα από τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν και το Σχέδιο ΚΥΑ που αφορούσε το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό»….
Τα μέλη του Ν.Σ. κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις επί του Σχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων σε ότι αφορά το νομό μας γίνεται αναφορά σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος με κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό και δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού….
Στην κατηγορία αυτή τη Γ περιοχή, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου που γίνεται, εντάσσει τα Πομακοχώρια (Γ1 Βόρεια Ξάνθης- Κομοτηνής) …
Θετικό μια ΚΥΑ να ονοματίζει συγκεκριμένη περιοχή του νομού για το είδος της ανάπτυξης που προτείνει….
Και ενώ το εύλογο θα ήταν, όπως άλλωστε το ζητούσε και το θέμα, να κατατεθούν προτάσεις επί του Σχεδίου για τον Τουρισμό, εκείνο που βρήκε να ενοχλήσει την κ. Καραχασάν ήταν ….το γεωγραφικό τοπωνύμιο ….
Γιατί στην ΚΥΑ αναγράφεται η λέξη «Πομακοχώρια» και όχι «Ορεινή Περιοχή»….

Μάλιστα παρακαλώ, αυτό που ενόχλησε την Γκιούλ, αλλά και όλους σχεδόν τους νομαρχιακούς συμβούλους από τη μειονότητα ήταν η ονομασία «Πομακοχώρια»….
Το γεωγραφικό τοπωνύμιο με το οποίο προσδιορίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες η συγκεκριμένη περιοχή του νομούς μας…..
Ζήτησαν λοιπόν να γίνει απαλοιφή του γεωγραφικού αυτού προσδιορισμού και αντικατάστασή του με έναν άλλον αυτόν της «Ορεινής περιοχής»….
Μα η ορεινή περιοχή του νομού μας δεν περιλαμβάνει και το Δήμο Σταυρούπολης…;
Και γιατί όλη αυτή η πρεμούρα με τη λέξη Πομάκος και τα παράγωγά του….;
Γιατί τους ενοχλεί τελευταία τόσο πολύ όταν αποκαλούν τους κατοίκους της οροσειράς Ροδόπης Πομάκους και τα χωριά τους Πομακοχώρια….;
Οι κάτοικοι αυτοί δεν είναι πομακικής καταγωγής….;
Μπορεί να μην είναι όλοι στο σύνολό τους, καθώς με τους γάμους μεταξύ των μουσουλμάνων κατοίκων πεδινής και ορεινής περιοχής, υπήρξαν και οι ανάλογες επιρροές στην πληθυσμιακή σύνθεση, ωστόσο στην πλειοψηφία τους όταν μιλάμε για τους κατοίκους του ορεινού όγκου της οροσειράς Ροδόπης, μιλάμε για Πομάκους, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι….

Αλήθεια θα μπορούσε να μας πει η κυρία Καραχασάν ποια είναι τελικά η καταγωγή της….;
Αν δεν απατώμαι προεκλογικά, τότε στην περίοδο των νομαρχιακών εκλογών είχε δηλώσει πως είναι Ελληνίδα Πομάκα, μουσουλμάνα στο θρήσκευμα….
Τι άλλαξε από τότε ….
Και φυσικά δεν είναι μόνο η κ. Καραχασάν, αλλά και πολλοί συνάδελφοί της νομαρχιακοί σύμβουλοι και πολιτικοί παράγοντες της μειονότητας και υποψήφιοι πολιτευτές που αμφισβητούν τον όρο Πομάκος και πομακοχώρια…..
Ανοιχτά πλέον και απροκάλυπτα δε διστάζουν πλέον να δηλώσουν με τις πράξεις και τα λόγια τους όχι την υποτιθέμενη τουρκική καταγωγή τους, αλλά την τουρκική τους συνείδηση ….
Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και φυσικά και η μουσουλμανική μειονότητα του νομού μας ….
Μάλιστα όπως τόνισε και ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, το να τάσσεται κατά της αλλαγής του γεωγραφικού τοπωνυμίου «Πομακοχώρια», που συν τις άλλοις δεν είναι και στη δικαιοδοσία του Ν.Σ, αυτό δε σημαίνει πως αναιρείται με καθοιονδήποτε τρόπο το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού….

Το ζήτημα για τους μουσουλμάνους κατοίκους της Ορεινής περιοχής δε θα πρέπει να είναι το πώς θα αποκαλούν τους ίδιους και τις προγονικές εστίες τους, αλλά το τι ενέργειες γίνονται σε ότι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής τους ….
Και ευτυχώς όπως μαρτυρά η ίδια η εικόνα των οικισμών του ορεινού όγκου και παραδέχονται και οι ίδιοι οι κάτοικοί του, όπως και στην προχθεσινή συνεδρίαση ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ιρφάν, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά έργα υποδομών και ανάπτυξης που τους έχουν βγάλει από την απομόνωση …
Έργα που συνεχίζονται με την ίδια ένταση ….αλήθεια ποιος αμφιβάλλει για το μεγάλο έργο του οδικού δικτύου, που έχει συνδέσει με το κεντρικό οδικό δίκτυο και το πιο απομακρυσμένο πομακοχώρι….;
Η ελληνική πολιτεία και η νομαρχία Ξάνθης είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τους κατοίκους της ορεινής περιοχής…
Όσο αυτό είναι εφικτό, γιατί υπάρχει και η υπόλοιπη Ελλάδα που επίσης έχει ανάγκη…
Θέλω επίσης να πιστεύω πως και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της ορεινής μας περιοχής και όχι μόνο, πως πέρα από το να απολαμβάνουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, είναι συνεπείς και στις υποχρεώσεις τους…..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button