Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για «επικείμενες υποχωρήσεις» προς την Τουρκία
Με πρωτοβουλία πολλών και καταξιωμένων μελών του International Hellenic Association (ΙΗΑ), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού εθελοντών που υποστηρίζει τα συμφέροντα του Ελληνισμού με έδρα το Delaware των ΗΠΑ, απεστάλη Ανοιχτή Επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τις δηλώσεις του στις 13 Ιουλίου 2023 για τις επικείμενες πολιτικές συζητήσεις με την Τουρκία. Μέχρι την ημέρα της αποστολής της (27/7/2023), η επιστολή είχε υπογραφεί από Έλληνες πατριώτες χωρίς κομματικούς χρωματισμούς τόσο από την Ελλάδα όσο και από την παγκόσμια Διασπορά. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και μετά την αποστολή της ανοιχτής επιστολής, με την αποστολή e-mail στην διεύθυνση ihahellas@gmail.com (με τις ενδείξεις ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΑ), από όποιον θα ήθελε να την προσυπογράψει. Το πλήρες κείμενο της επιστολής, με τις υπογραφές που την συνοδεύουν, έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Στην συνέντευξη που παραχωρήσατε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 13 τρέχοντος και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, αναφέρατε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Oποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου, μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.»
Θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής αναφορικά με τις δηλώσεις σας, αλλά και ως προς την σκοπιμότητα έναρξης διαπραγματεύσεων υπό τις παρούσες τουρκικές θέσεις:
- Θεωρούμε πως αποστέλλεται λάθος μήνυμα προς την Τουρκία όταν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σκληρό πυρήνα των εθνικών ζητημάτων, επικρέμεται η απειλή του casus belli στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, ακόμη και νοτίως της Κρήτης, στα όρια πουη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ προβλέπει ως αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς ενέργειας της Ελλάδας. Εκτός του ότι επίσημος διάλογος υπό την απειλή πολέμου είναι κάτι το άκρως αντιδεοντολογικό και θίγει την αξιοπρέπεια της χώρας μας, η παραπάνω απειλή επηρεάζει επίσης αρνητικά την διαπραγματευτική μας θέση ως προς την μόνη αποδεκτή διαφορά με την γείτονα που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ.
- Πώς μπορεί να υπάρχουν υποχωρήσεις εκ μέρους μας την στιγμήν που η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Συνεπώς, όποια υποχώρηση από πλευράς μας σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πράγμα που είναι αδιανόητο για οποιανδήποτε Ελληνίδα η Έλληνα. Η ανωτέρω δήλωσή σας θα έχει νόημα μόνο εάν διεκδικήσουμε κάτι από την Τουρκία,όπως —μεταξύ άλλων— την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία, την εφαρμογή των προβλεπόμενων από την Συνθήκη της Λωζάνης για τον Ελληνικό πληθυσμό των Νήσων Ίμβρου και Τενέδου, την άρση του casus belli σε περίπτωση άσκησης διεθνώς κατοχυρωμένων ελληνικών δικαιωμάτων, την αναγνώριση νομικής προσωπικότητας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως —έναν θρησκευτικό θεσμό 17 αιώνων— ώστε αυτό να απολαμβάνει δικαιώματα ιδιοκτησίας, διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας του, την άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούσε μέχρι το έτος 1971, τον πλήρη σεβασμό των θρησκευτικών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με κορυφαίο παράδειγμα εκείνο της μετατροπής του Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τέμενος, και την αποκατάσταση όλων των βιαίως παραβιασθέντων δικαιωμάτων των εκατοντάδων μειονοτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας.
- Στα νησιά μας δεν μπορεί να γίνει καμμιά υποχώρηση. Η αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης καταργήθηκε με την Σύμβαση του Μοντρέ το 1936. Το δικαίωμα της Ελλάδος να εξοπλίσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη αναγνωρίστηκε από την Τουρκία σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στις 6 Μαρτίου 1937 ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Ως προς την Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει καθεστώς αποστρατικοποίησης· συγκεκριμένα, το άρθρο 13 αναφέρει «Αι ειρημέναι νήσοι δέν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τινός έργου. Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοΐαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.» Για τα Δωδεκάνησα, η συνθήκη των Παρισίων του 1947 προβλέπει αποστρατικοποίηση, αλλά η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης περί Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες εκτός των συμβαλλομένων.» Τέλος, είναι αντιληπτό σε κάθε νοήμονα άνθρωπο —και όχι μόνο στους Έλληνες— πως όταν τα νησιά του Αιγαίου απειλούνται ανοικτά και χωρίς προσχήματα από την Τουρκία, η απαίτηση της Τουρκίας να αποστρατικοποιηθούν μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει.
- Η επέκτασητων χωρικών υδάτων λ.χ. στα 10 ναυτικά μίλια αντί στα 12 που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα αποτελούσε παραχώρηση της δυνατότητας επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας και θα πρέπει να αποφευχθεί.
- ΗΕλλάδα οφείλει να ανακηρύξει τη συνολική ΑΟΖ της με βάση τη μέση γραμμή, όπως έγινε στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης με τον νόμο Μανιάτη το 2011. Σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο πριν γίνει αυτό —το Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου είναι αρμόδιο για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι της Χάγης— θα πρέπει τουλάχιστον η προσφυγή να γίνει αποκλειστικά και μόνο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ (το Συνυποσχετικό δεν πρέπει να αφορά τίποτε άλλο) και μόνον αφού προηγουμένως έχει γίνει το κλείσιμο των κόλπων, η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια· ακούστε εκείνους τους ειδικούς που έχουν χαρακτηρίσει οτιδήποτε λιγότερο ως μεγάλο και μη αναστρέψιμο λάθος.
- Κατανοούμε ότι όταν ομιλεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, αυτό που λέει έχει πολλούς αποδέκτες, και απαιτείται προσπάθεια να κρατηθούν όλες οι λεπτές ισορροπίες για το συμφέρον της Ελλάδος. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις σας πρωτίστως επηρεάζουν το ηθικό και το φρόνημα του Ελληνικού λαού, καθώς και την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
- Ορθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι όμως αφελές να πιστεύουμε ότι μετά από κάποια ή κάποιες υποχωρήσεις, η Τουρκία θα ικανοποιηθεί και θα ζήσουμε όλοι ειρηνικά. Ό,τι και να δώσουμε στην Τουρκία, θα το πάρει, και μετά από λίγο χρόνο θα ζητά περισσότερα, διότι από την διαχρονική πολιτική της συμπεριφορά διαφαίνεται ότι η Τουρκία κινείται με βάση ένα μακροχρόνιο σχέδιο, το οποίο αποβλέπει στην σταδιακή δορυφοριοποίηση της χώρας μας, και με μία ευρύτερη ανάγνωση, στην πλήρη αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των απελευθερωτικών αγώνων της Ελλάδας από την επανάσταση του ’21 και μετέπειτα ενάντια στην γείτονα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία ισχυρή αμυντικά Ελλάδα —στηριζόμενη κατά βάσει στην εθνική αμυντική της βιομηχανία— καθώς και πολλούς συμμάχους μέσω διπλωματίας, ώστε να ανεβάσουμε το κόστος οποιασδήποτε προσπάθειας για αρπαγή ενός τμήματος της Ελλάδας ή της Κύπρου. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε πως είναι τραγικό λάθος της Ελλάδας να αντιμετωπίζει την Κύπρο ως έναν πονοκέφαλο αντί ως ένα γεωπολιτικό θέμα που την αφορά άμεσα, καθώς ο Ελληνισμός είναι ενιαίο σύνολο συμπεριλαμβάνοντας και τις δύο κρατικές οντότητες σε Ελλάδα και Κύπρο. Πέραν τούτου, η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει των Συνθηκών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, έχει και νομική υποχρέωση να παίζει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη της Κύπρου, αντί να ελπίζει πως αν η Τουρκία πάρει αυτό που θέλει στην Κύπρο, θα αφήσει την Ελλάδα ήσυχη. Συνεπώς, η απαίτηση για απόσυρση των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής, όπως και η επαναθέσπιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο, πρέπει να θεωρούνται προαπαιτούμενα για έναν ισότιμο διάλογο με την Τουρκία. Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία —βεβαίως χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δεχθούμε συρρίκνωση της Ελλάδας για να αποφύγουμε τον πόλεμο!— θέλουμε συνεργασία με κίνητρα την περιφερειακή σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας, πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και θα επιδιώκει το ίδιο.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, η προσφορά γης και ύδατος σε Μεγάλες Δυνάμεις με αντάλλαγμα «βρείτε τα», δεν σημαίνει ότι εμείς οφείλουμε να σπεύσουμε «να τα βρούμε». Καμία από τις χώρες που θεωρούνται —και είναι— Μεγάλες Δυνάμεις δεν μπορεί να σας κατηγορήσει όταν υπερασπίζετε τα δίκαια συμφέροντα της χώρας σας, όπως ακριβώς αναμένεται από την κυβέρνηση της κάθε χώρας. Αντίθετα, οι συνεχείς υποχωρήσεις είναι ισοδύναμες με έλλειψη αυτοσεβασμού· και κανείς δεν σέβεται όποιον (και όποια χώρα) δεν σέβεται τον εαυτό του.
Οι Υπογράφοντες,
Αμπατζόγλου Ιωάννης, MSc, PhD, Φυσικός Ιατρικής – Ακτινοφυσικός, Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού, ΕΛΛΑΣ
Ανδρεάτος Αντώνιος, Καθηγητής Πληροφορικής Σχολής Ικάρων, ΕΛΛΑΣ
Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D., Ερευνήτρια-Καθηγήτρια Νευροεπιστημών, πρώην Πρωταθλήτρια Ελλάδος, εθελόντρια Δασκάλα Ελληνικών, ΗΠΑ
Αυγερινού Σοφία, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ
Αυγερινός Σπύρος, Μαθηματικός, ΕΛΛΑΣ
Βαλλιανάτος Ευάγγελος , Ph.D., Ιστορικός, Claremont, California, ΗΠΑ
Βαλιούλης Ιωάννης Α., Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.. ΕΛΛΑΣ
Βαρβούνης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Οργανικής Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ
Βασιλειάδη Αλεξάνδρα, Φωτογράφος, ΕΛΛΑΣ
Βιδάλης Μιχαήλ Α., Ph.D., Αρχιτέκτων Μηχανικός, MArch., Διδάκτωρ Αστικής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Expert Ε.Ε.: Αρχιτεκτονική/Κτίρια/Design, ΕΛΛΑΣ
Βιολάρης Γιάννης, Αρχαιολόγος, ΚΥΠΡΟΣ
Βλαχάκης Αναστάσιος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Νίκαια, ΕΛΛΑΣ
Βλάχος Δημήτριος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ
Βογιατζής Αλέξανδρος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Γαβαλά Σοφία, Συνταξιούχος Αγροτικής Τράπεζας, ΕΛΛΑΣ
Γαλανόπουλος Νίκος,Οικονομολογος, ΕΛΛΑΣ
Γιαλτουρίδης Γεώργιος, Επιχειρηματίας, New England / New York Risk Solutions, Πρόεδρος, Ποντιακός Σύλλογος Παναγία Σουμελά Βοστώνης, Βοστώνη, ΗΠΑ
Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Γιαννιώτης Κώστας, Δάσκαλος, ΕΛΛΑΣ
Γκατζούλη Νίνα, Πρώην Καθηγήτρια, University of New Hampshire, τ. Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, τ. Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, πρώην πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» – Itona Chapter, ΗΠΑ
Γκέγκας Ιωάννης, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Γερμανίας, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εύη Γρίβα, πρώην Υπάλληλος Υπουργείου Υγείας, ΕΛΛΑΣ
Γρίβα Μαρίνα, Τραπεζικός, ΣΟΥΗΔΙΑ
Γρουμπός Πέτρος Π., Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Διαβάτης Ιωάννης, Δημοσιογράφος, ΕΛΛΑΣ
Δανιάς Ευάγγελος, Υποστράτηγος ε.α. Επίτιμος Πρόεδρος ΕΑΑΣ, ΕΛΛΑΣ
Δρανίδης Βασίλειος, Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ
Ευθυμίου Παύλος Ν., Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ, ΕΛΛΑΣ
Ζάγκρης Νικόλαος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Ζεμπεκάκης Παντελής, Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΛΛΑΣ
Ζερφυρίδης Γρηγόρης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονίας, ΑΠΘ, ΕΛΛΑΣ
Θεοχάρη-Αποστολίδη Θεοδώρα, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΕΛΛΑΣ
Ιακωβίδης Όθωνας, ΕπιχειρηματΙας, Συγγραφέας,Πολιτκός Ακτιβιστής, ΕΛΛΑΣ
Ιγγλέσης Νίκος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Αθήνα – ΕΛΛΑΣ
Ιωάννου Πέτρος, Ph.D., A.V. “Bal” Balakrishnan Chair, Professor of Electrical and Computer Engineering, Aerospace and Mechanical Engineering, and Industrial and Systems Engineering, University of Southern California, ΗΠΑ
Καϊμάρας Χρήστος, Τραπεζικός, ΕΛΛΑΣ
Καϊμάρα Ελευθερία, Οικοκυρά, ΕΛΛΑΣ
Κακούλη-Duarte Θωμαΐς, MSc, Ph.D., Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Περιβάλλοντος, South East Technological University Carlow, Ireland, Πρόεδρος Μακεδονικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιρλανδίας «Ο Αριστοτέλης», Πρόεδρος του Πολιτικού φορέα Δημοκρατική Πολιτεία, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, τ. Πρόεδρος Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Ιρλανδίας του Ευαγγελισμού, ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Calligeris Athan, Ph.D. (Ret.) Hellenic Defense Systems S.A. (EBO-PYRKAL), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ
Καρακωστάνογλου Bενιαμίν, Ph.D., Μόνιμος Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Νομικής Σχολής, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980-2020). Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (2019-2022). Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Δήμου Θεσσαλονίκης (2008-2010), Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Καραΐσκος Κώστας, Εκπαιδευτικός, Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, ΕΛΛΑΣ
Καραΐσκος Κοσμάς, Δημοσιογράφος (tourkikanea.gr), ΕΛΛΑΣ
Καραμήτσος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Συγγραφέας, ΕΛΛΑΣ
Καρανικόλας Παύλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικου Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΛΑΣ
Καρκαμάνης Δημήτριος, fmr Senior Research Fellow at Swedish National Defense Research Institute (then Swedish Defense Research Agency), fmr Senior Officer (Avdelningsdirektor) at Swedish Armed Forces Headquarters, fmr Senior Operations Analyst at Swedish Defence Staff, Stockholm, ΣΟΥΗΔΙΑ
Καρκάνης Αναστάσιος, Ph.D., Μηχανολόγος Μηχανικός, ΕΛΛΑΣ
Καταγάς Χρήστος Γ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Δρ. Κατράνης Αλέξανδρος, Πληρεξούσιος Υπουργός Α ε.τ., τ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Ambassador (ret.)
Καλλέργη Ευθαλία, Πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού, Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ
Καρμίρης Λευτέρης, Οικονομολόγος, Bethesda, Maryland, ΗΠΑ
Κλάδη Μαριάνθη, τ. Επίκ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ
Κοκκάλας Σταύρος, Φαρμακοποιός, ΕΛΛΑΣ
Κορίννα Αικατερίνη, Δικηγόρος, Διεθνές Δίκαιο, ΕΛΛΑΣ
Κούβελας Δημήτριος [Πρόεδρος “ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”] MD, BPharm, PhD, Professor, Head Lab. of Clinical Pharmacology, School of Medicine, Aristotle University, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Κούκουλα Αργυρώ, Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων, ΕΛΛΑΣ
Κουμάκης Λεωνίδας, Νομικός, Συγγραφέας, ΕΛΛΑΣ
Κουνναμάς Γρηγόριος, Ναυπηγός, Μηχανολόγος-Μηχανικός, ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ
Κουρούμαλης Ηλίας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ
Κουτσοχέρα Λέτα, Ποιήτρια -Εικαστικός, Πρόεδρος του “Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα”, ΕΛΛΑΣ
Κρητικού Ευαγγελία, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ
Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ΕΛΛΑΣ
Λάμπου Κωνσταντίνος, Associate Professor, University of Uppsala, ΣΟΥΗΔΙΑ
Λαμπρινάκης Δημοσθένης, Υποστράτηγος ε.α., ΕΛΛΑΣ
Λεύκαρος Γεώργιος, Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, ΕΛΛΑΣ
Λίτσας Ευθύμιος Κ., MA., DD., ΕΛΛΑΣ
Λούβη Όλγα, Οικιακά, ΕΛΛΑΣ
Λούζη Μαργαρίτα, Νηπιαγωγός/Μουσικός, ΕΛΛΑΣ
Μαγκλαβέρας Νικόλαος, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, ΕΛΛΑΣ
Μαθιουδάκης Ιάκωβος, αν. Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Mallinson William, Professor of Political Ideas and Institutions at the Marconi University, Member of the Editorial Committee of the Journal of Balkan and Near Eastern Studies, Member of Cambridge Scholars Publishing Editorial Advisory Group.
Μάναλη Ελένη, Διακοσμήτρια, ΕΛΛΑΣ
Μαραντίδου Ελένη, ΕΛΛΑΣ
Μαύρος Γιάννης, ΕΛΛΑΣ
Μέμμος Γεώργιος, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ
Δρ. Βασίλειος Θ. Μειχανετσίδης, JCD, Μέλος της International Association of Genocide Scholars-IAGS
Μοσχοβάκης Αντώνης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ
Μούτσογλου Βασίλης, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ επί τιμή, ΕΛΛΑΣ
Μπαλόγλου Γιώργος, Μαθηματικός, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ
Δρ. Μπαλτατζής Παναγιώτης, Ιατρός, 1ος Αντιπρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βαλτιμόρη Μαίρυλαντ, ΗΠΑ
Μπαλτζώης Ιωάννης, Αντιστράτηγος (ε.α.), ΕΛΛΑΣ
Μπίλλης Ευριπίδης, Συνταξιούχος Καθηγητής ΕΜΠ, ΕΛΛΑΔΑ
Μπολώσης Χρήστος, Υποστράτηγος ε.α. , ΕΛΛΑΣ
Μπουγάς Ιωάννης, Ph.D., Ιστορικός Συγγραφέας, ΚΑΝΑΔΑΣ
Μπουλούμπαση Αλεξάνδρα, Καλλιτέχνις, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ
Μπουλούμπασης Διονύσιος, Ζωγράφος-Αγιογράφος, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ
Μπουλούμπασης Νίκος, Μουσικός, ΕΛΛΑΣ
Μωραΐτης Νικόλαος Λ., Ph.D., Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Διεθνούς Συστήματος, Συγκριτική Πολιτική, Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Μωραΐτου Δέσποινα, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ
Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, Ph.D., πρώην Καθηγήτρια και Πρύτανις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ
Νιάρχος Πάνος, Συν/χος, Indiana University, ΗΠΑ
Νικηφορίδης Γ. Δημήτριος, Νευρολόγος, ΕΛΛΑΣ
Νούτσης Κωνσταντίνος Β., τ. Συντονιστής – Διευθυντής Δερματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ
Νταούκας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, ΕΛΛΑΣ
Ντούσκος Χρίστος, Συνταξιούχος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πάτρας, ΕΛΛΑΣ
+ Ο Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ΕΛΛΑΣ
Οικονομίδης Σπυρίδων, California State University, ΗΠΑ
Οκταποδάς Ιωάννης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, ΕΛΛΑΣ
Παναγάκος Ιωάννης, Ανώτερος Αξιωματικός ε.α., Δάσκαλος Σκακιού – Συγγραφέας – Ποιητής, ΕΛΛΑΣ
Παναγόπουλος Αλέξιος, Ακαδημαϊκός και Καθηγητής, Law International Slavic Academy of Sciences, Belgrade, ΣΕΡΒΙΑ
Πανοσκάλτσης Βασίλης, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ
Παπαγεωργίου Σταυρούλα, Διοικητική Γραμματέας, ΕΛΛΑΣ
Παπαγιάννης Γρηγόριος, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ
Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, Αρχιτέκτων-Συγγραφέας, ΕΛΛΑΣ
Παπαδάκης Γιώργος Ν., ΕΤΕΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ
Παπαθανασίου Αμύντας, Πρόεδρος Μακεδόνων Νοτίου Αφρικής, Επιχειρηματίας
Παπαθανασίου Ελένη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Μακεδόνων Νοτίου Αφρικής, Εκπαιδευτικός.
Παπαθεοδοσίου Κατερίνα, Ζωγράφος, Γραφίστας, Κηφισιά, ΕΛΛΑΣ
Παπακωνσταντινόπουλος Παναγιώτης, Ιατρός – Νευρολόγος, ΕΛΛΑΣ