Περιφέρεια
Τι ζητούν οι παραγωγοί της Θράκης από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ
ΟΣΔΕ και ενισχύσεις, ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ, εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και περιορισμός του κόστους παραγωγής τα κύρια αιτήματα
Δεν θα έχουν πολύ χρόνο προσαρμογής στα νέα τους καθήκοντα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, και οι υφυπουργοί, Σταύρος Κελέτσης και Διονύσιος Σταμενίτης, καθώς τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες απαιτούν δραστικές λύσεις εδώ και τώρα.
Η αγροτική επιθεώρηση «Υπαίθρος» μέσω της ανταποκρίτριας της Μαρίας Αμπατζή συγκέντρωσε τα αιτήματα των αγροτών και από την περιοχή της Θράκης.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, ζητά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου «να μάθει να ακούει».
Καταγράφει στα σημαντικά αιτήματα την επίλυση του υψηλού κόστους παραγωγής, προτείνοντας παρεμβάσεις στη φορολογία του πετρελαίου κίνησης και στην τιμή του ρεύματος και συνοψίζει: «Χρειάζεται να μειωθεί η γραφειοκρατία και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα σε νέους να μπουν στο επάγγελμα, αλλά και να δημιουργήσουν μεταποιητικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ως παραγωγοί να κερδίζουν την υπεραξία του προϊόντος τους. Επίσης, χρειάζεται η αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, που είναι ένας απαρχαιωμένος ασφαλιστικός φορέας, με στόχο να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και όχι να πληρώνουμε με τωρινές συνθήκες, αλλά να παίρνουμε αποζημιώσεις σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν από 15 χρόνια».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νικόλαος Μποτρότσος, ευχόμενος μια καλή και παραγωγική θητεία, υπόσχεται πως θα βρίσκονται δίπλα τους σε όλες τις θετικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέναντι, μέσα από διάλογο και κατάθεση προτάσεων, στις αρνητικές. Σχολιάζοντας το επαγγελματικό προφίλ της νέας ηγεσίας, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει βαθιά γνώση των αγροτικών θεμάτων, άρα οι πρώτοι μήνες θα είναι αναγνωριστικοί». Δηλώνει ότι αυτοί που κατέχουν δημόσιο αξίωμα γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά δεν γίνεται καμία προσπάθεια επίλυσης αυτών και μεταφέρει τα αιτήματα. «Οι νέοι υπουργοί από την πρώτη μέρα στο γραφείο πρέπει να ασχοληθούν με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε να έχουν όλοι οι αγρότες πρόσβαση σε οικονομικό ποτιστικό νερό. Επίσης, να προχωρήσουν στον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναδασμών σε όλη την επικράτεια. Και επιτέλους να μας δώσουν τη δυνατότητα μέσω του ψηφιακού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) να γίνουμε αυτοπαραγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε για τις αγροτικές μας εργασίες με ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και σχεδόν μηδενικό κόστος».