Τον δρόμο για εξαγωγές στη Μέση Ανατολή άνοιξε η Περιφέρεια με τη συμμετοχή της στην έκθεση The Big 5 στο Ντουμπάι

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του μαρμάρου, του ξύλου και του αλουμινίου έδωσε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης(Π.Α.Μ.-Θ.) στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κατασκευαστικό τομέα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, “The Big 5 Exhibition”.

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του μαρμάρου, του ξύλου και του αλουμινίου έδωσε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης(Π.Α.Μ.-Θ.) στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κατασκευαστικό τομέα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, “The Big 5 Exhibition”.


Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου, καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση από εταιρείες της Μέσης Ανατολής για συνεργασίες με επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κάμψη της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα, η Μέση Ανατολή συνεχίζει να αποτελεί μια από τις λίγες “οάσεις” ανάπτυξης στον κόσμο.


Στην παρούσα φάση, στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη 5.200 ιδιωτικά έργα αξίας άνω των 4 τρισ.δολ., εκ των οποίων τα 980 project με συνολική αξία άνω των 800 δισ.δολ. υλοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  


Η σημασία της έκθεσης για τη διεθνή αγορά κατασκευών αποδεικνύεται και από τα μεγέθη της “The Big 5”: περισσότεροι από 3.200 επιχειρήσεις από τουλάχιστον 50 χώρες συμμετείχαν ως εκθέτες, ενώ τις πύλες του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου του Ντουμπάι(DIEC) πέρασαν περί τους 50.000 επισκέπτες. Στη διάρκεια της έκθεσης κατασκευαστικές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες(αρχιτέκτονες, διακοσμητές) από το Ντουμπάι, το Κατάρ, το Μπαχρέιν αλλά και το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με τις εταιρείες επεξεργασίας μαρμάρων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ακόμη, αυξημένη ζήτηση υπήρξε για  τα προϊόντα ξύλου, όπως και για τα προϊόντα αλουμινίου από επιχειρήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ινδίας. Επιπλέον, η αποστολή της Π.Α.Μ.-Θ. πραγματοποίησε επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Έργων και Στέγασης του Μπαχρέιν, που επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας, με ομογενείς επιχειρηματίες από την Αυστραλία, καθώς και με τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ντουμπάι στη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο για τους εκπροσώπους 20 αποστολών.  


Με τη συμμετοχή στην “The Big 5 2008” ολοκληρώθηκαν οι δράσεις προβολής της Περιφέρειας σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο του έργου “Προώθηση/προβολή των προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” του ΠΕΠ. 


Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ.Δημήτρης Σταμάτης, σε δηλώσεις του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία διευκρίνισε ότι, οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό έχουν στόχο “να καταδείξουν σε επιχειρηματίες και καταναλωτές την ποιότητα των παραγομένων στην περιοχή μας προϊόντων” και παράλληλα υπογράμμισε ότι  “οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ενέργειες ανάδειξης και προβολής των προϊόντων αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής δράσης. Η Περιφέρεια στηρίζει και προωθεί την επιχειρηματικότητα, ωστόσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες προβολής, που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.


Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δη οι νομοί Δράμας και Καβάλας αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού μαρμάρου, καθώς αντιπροσωπεύουν το 70% της ετήσιας παραγωγής ογκομαρμάρων της Ελλάδας. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 69 επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου απασχολώντας συνολικά περί τους 1.600 εργαζόμενους. Από αυτές 31 είναι εγκατεστημένες στο νομό Καβάλας, 29 στο νομό Δράμας, επτά στη Ξάνθη και δυο στον Έβρο. Οι 56 επιχειρήσεις έχουν και εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως προς την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία, το Χονγκ Κονγκ και τις βαλκανικές χώρες. Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι κλάδοι του σιδήρου και του αλουμινίου με 36 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι μισές έχουν και εξαγωγική παρουσία. Στους δυο κλάδους απασχολούνται περί τους 1.100 εργαζόμενους.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button