Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες παιδιά δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, γεμάτα ελπίδες και όνειρα και με την προσμονή να ανταμειφτούν οι κόποι τους με την είσοδό τους στην πανεπιστημιακή σχολή της προτίμησής τους…..

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες παιδιά δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, γεμάτα ελπίδες και όνειρα  και με την προσμονή να ανταμειφτούν οι κόποι τους με την είσοδό τους στην πανεπιστημιακή σχολή της προτίμησής τους…..


Αυτές τις ημέρες όμως και χιλιάδες γονείς εύχονται και οι δικοί τους κόποι, οι οποίοι μεταφράζονται και σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ να πιάσουν τόπο….


Τα χρήματα που δαπάνησαν όλα αυτά τα χρόνια για την εκπαίδευση των παιδιών τους, σε μια χώρα που κατά τα άλλα παρέχει “δημόσια δωρεάν” παιδεία, εύχονται να έχουν αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των παιδιών τους….


Γνωρίζουν καλά πως ο δικός τους αγώνας δε σταματά την επομένη της λήξης των εξετάσεων ή με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους….


Είτε περάσει το παιδί τους σε κάποιο ΑΕΙ  και ΤΕΙ της χώρας, είτε στραφεί σε κάποιο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, το βέβαιο είναι πως οικονομική αφαίμαξη θα συνεχισθεί….  


 


Και καλά όταν έχεις την οικονομική δυνατότητα, έστω και οριακά….


Τι γίνεται όμως όταν αδυνατείς…..;


Καταστρέφεις το μέλλον του παιδιού σου…; 


Όχι βέβαια…..


Τρέχεις να κάνεις και δεύτερη και Τρίτη δουλειά-αρκεί βέβαια να τη βρεις-ή απευθύνεσαι σε κάποια τράπεζα….


Η νέα εποχή επιβάλει τα τραπεζικά καταστήματα να λειτουργούν υπό άλλους όρους, περισσότερο ανταγωνιστικούς και ιδιωτικούς-πουλώντας σύγχρονα προϊόντα, εννοείται υπηρεσίες- που είτε είναι αμφιβόλου ποιότητας, είτε σε παραπλανούν…. Στρέφεσαι στην τράπεζα για “βοήθεια”, το δάνειο σπουδών εκείνη τη στιγμή αποδεικνύεται σωτήριο για ένα γονιό…..


Αγοράζεις λοιπόν χρήμα και από εκεί και μετά αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για την αποπληρωμή του….τόκοι, επιτόκια και όλα τα σχετικά με το κεφάλαιο να μη λέει να μειωθεί….


Πάνω από όλα όμως προέχει το μέλλον του παιδιού σου….


Εξάλλου  Έλληνας γονιός έμαθε να θυσιάζεται για την επιτυχία και την ευτυχία του παιδιού του….


 



Πρέπει να φροντίσει για την επαγγελματική του και την κοινωνική του αποκατάσταση….


Άσχετα αν στο τέλος πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι μια τρύπα στο νερό…… Παρόλα αυτά, ο μπαμπάς και η μαμά συνεχίζουν να δίνουν το δικό τους αγώνα, έως ότου στεφθεί με επιτυχία…


Α, όλα και όλα, στο θέμα οικογένεια και παιδιά, κανείς δεν μπορεί να φτάσει τον Έλληνα…..


Εμμένει να είναι παραδοσιακός στις αρχές στο συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής του και όχι να γίνει Ευρωπαίος….


Έφτασε το παιδί δεκαοχτώ χρονών ενηλικιώθηκε, ας ανοίξει τα φτερά του και ας πετάξει μόνο του…..


Μόνο που άλλες οι συνθήκες της Γερμανίας, της Αγγλίας και πολύ περισσότερο της Σουηδίας, από ότι της Ελλαδίτσας μας….   


Στις παραπάνω χώρες για τους νέους φροντίζει η πολιτεία και το κράτος πρόνοιας και στη δική μας  ο δόλιος πατέρας και η καημένη μάνα μέχρι τα βαθιά τους γεράματα….


 



Την παραπάνω διαπίστωση έρχεται να ενισχύσει και μια έρευνα της ΓΣΕΕ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει πως υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες σε ότι αφορά την Παιδεία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η “δωρεάν” Παιδεία κάνει ταξικές διακρίσεις…..


Συγκεκριμένα τα στοιχεία  που έχει στη διάθεσή του το Τμήμα Παιδείας της ΓΣΕΕ καταδεικνύουν κοινωνικές ανισότητες στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς η πλειοψηφία των φοιτητών προέρχονται από εύπορες οικογένειες, ενώ ο αριθμός αυτών που προέρχονται από τα πολυπληθέστερα λαϊκά στρώματα είναι αναλογικά εξαιρετικά χαμηλός….


Μάλιστα η δυσαναλογία αυτή, αντί να μειώνεται, εντείνεται με τη σημαντική αύξηση των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες…


Δηλαδή όσο αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, τόσο μειώνεται αναλογικά το ποσοστό των νέων που προέρχονται από τα οικονομικά αδύναμα στρώματα….. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button