Περιφέρεια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ

ανακοίνωση ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ

Το μήνυμα για το «συμβόλαιο αλλαγής» που μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα ήταν τελικά μια ακόμα προσπάθεια να πείσει πως με τα ίδια ακριβώς «υλικά» και τη γνωστή αντιλαϊκή «συνταγή» όλων των κυβερνήσεων, ο λαός μπορεί να περιμένει διαφορετικό «μενού». Θύμισε δε την «ελπίδα» του 2015 που … πέρασε και δεν ακούμπησε!

Έστρεψε τα βέλη του ενάντια στην «οικογενειοκρατία» για να αθωώσει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί. Αντιπαρατέθηκε στο … μισό νόμο Χατζηδάκη, γιατί τον άλλο μισό τον ψήφισε! Όπως ψήφισε τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Υποσχέθηκε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά χωρίς την κατάργηση του εκτρώματος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου) που καθορίζει με κυβερνητική απόφαση το ύψος του κατώτερου ανάλογα τα «δημοσιονομικά περιθώρια», καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Υποσχέθηκε ακόμα τη γνωστή ΠΝΠ, αλλά δεν εξήγησε ότι ακόμα και με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, το Λύκειο παραμένει ένα εξεταστικό κέντρο, η παιδεία μια πανάκριβη για τους γονείς υπόθεση, γεμάτη εμπόδια και ταξικούς φραγμούς, που πράγματι σπρώχνει τα παιδιά στην εφήμερη κατάρτιση και τα κολέγια, των οποίων όμως τα επαγγελματικά δικαιώματαφρόντισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εξισώσει με αυτά των πανεπιστημίων. Και φυσικά ούτε λόγος για κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων». Ότι «η αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας» και μάλιστα «μέχρι να …»,είναι προεκλογική διακήρυξη – κενό γράμμα, αφού «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχει απαγόρευση των πλειστηριασμών», όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Πόσο μάλιστα όταν η δική του κυβέρνηση παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds και θέσπισε ιδιώνυμο αδίκημα την κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς, το μόνο αγώνα που τελικά σώζει τα σπίτια του λαού. Η υπόσχεση δε για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ αφορά … τα κατώτερα όρια που επιβάλει η ΕΕ!

Από την Αλεξανδρούπολη πλειοδότησε σε πατριωτισμό για να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ, αλλά δεν ανέφερε πόσο πατριωτικό είναι να παραδίνεις όλες τις κρίσιμες υποδομές, στρατόπεδα, πεδία βολής, λιμάνια και αεροδρόμια στο ΝΑΤΟ, καθιστώντας την περιοχή και τη χώρα στόχο αντιποίνων. Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, να είναι πραγματικές καρμανιόλες θανάτου, αλλά όταν πρόκειται να παραδοθούν στους μακελάρηδες των λαών αυτό να γίνεται με fasttrack διαδικασίες, με εντατικοποίηση και εργοδοτικά εγκλήματα, όπως τα πρόσφατα στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Αλεξανδρούπολης.

Ο λαός του Έβρου και όλης της περιοχής γνωρίζουν πλέον από πρώτο χέρι ότι ο FSRU και το LNG, ο TAPκαι ο IGB, οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, η επέλαση των ΑΠΕ στους ορεινούς όγκους και τα φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμα και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, συνολικά η στρατηγική της μετατροπής της περιοχής σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, αποτελεί κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Με αυτά και τόσα άλλα ο λαός της ΑΜΘ συνεχίζει να καταγράφει θλιβερές πρωτιές σε όλη την ΕΕ (ανεργία, ανεργία νέων, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, ενεργειακή φτώχεια).

Αυτό το κοινό πρόγραμμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε εξειδικεύτηκε και στη διακομματική επιτροπή της βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, με τα πορίσματα των δυο κομμάτων να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό! Το ίδιο μοιάζουν και οι σημερινές υποσχέσεις για «ανάπτυξη και ενίσχυση της ευημερίας».

Η αναφορά του στην Καβάλα για τους αγώνες των εργαζομένων στα λιπάσματα και τα πετρέλαια και τους «νόμους του κράτους που θα γίνουν σεβαστοί από τον καθένα»,πετάει την μπάλα στην εξέδρα! Γιατί πρόκειται για τους νόμους που αξιοποιεί η εργοδοσία και έχει μετατρέψει σε κάτεργα τους χώρους δουλειάς, όπως και τα 2 μεγάλα εργοστάσια της πόλης, με συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα». Για τους νόμους – εκτρώματα των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που άφησε απείραχτους η δική του κυβέρνηση και πρόσθεσε και αυτούς του τρίτου μνημονίου.

Σε αυτούς τους νόμους καλεί εργαζόμενους και απολυμένους να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους. Μόνο που οι ίδιοι οι εργάτες στην Καβάλα έχουν χαράξει το δρόμο τους. Και κάνουν πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής»! Αυτό απέδειξαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, με τη μαζική συσπείρωση σωματείων και άλλων φορέων, με τον πανελλαδικό συντονισμό με τους εργάτες της cosco, της efood, της ΛΑΡΚΟ και άλλων κλάδων και επιχειρήσεων. Αυτό απέδειξαν με τον ανυποχώρητο αγώνα τους και τα αιτήματά τους που ξεσκεπάζουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο.

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο λαός σε όλη τη χώρα, έχει πλέον και την πείρα και τη γνώση για να ξεπεράσει τις αναστολές, να απορρίψει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και να επιλέξει το σίγουρο δρόμο του αγώνα για τις δικές του ανάγκες!

Για το πραγματικά διαφορετικό! Για να τα βρει η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση σκούρα, με ΚΚΕ πιο ισχυρό και το λαό πιο δυνατό! Έτσι μόνο μπορούμε να δούμε άσπρη μέρα!

 

13/5/2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button